Opis
Spirulina: Katere koristi podpira znanost?
Kot vse morske alge (alge, nori, kombu, wakame, klorela …) je tudi spirulina del “super hrane” ali “čudežne hrane”, ker ima visoko prehransko gostoto. Poleg tega se v državah v razvoju uporablja za boj proti podhranjenosti.
Spirulina spada v družino modro-zelenih mikroalg ali enoceličnih cianobakterij, ki so sposobne fotosinteze
Spirulina je že dolgo znana po visoki kakovosti in popolnoma biološko dostopni vsebnosti beljakovin. V resnici predstavljajo 60 do 70% njegove suhe mase in zagotavlja skoraj vse aminokisline.
Spirulina je tudi izjemen prehranski vir:
• veliko vitaminov (vključno z B12, C, E …);
• minerali in elementi v sledovih, kot so magnezij, kalcij, cink, selen in železo;
• žveplove spojine in prebavljivi SOD (super oksid dismutaza);
• lipidi in zlasti gama-linolenska kislina, omega-6;
• naravni fitopigmenti, kot so zeleni klorofil, modri fikocijanin (16% celotne teže) in oranžni karotenoidi (porazdeljeni večinoma med beta karotenom, kriptoksantinom, luteinom in zeaksantinom).
Iz te edinstvene sestave izhajajo številne koristi za zdravje ljudi. Pomaga pri:
• aktivnost in ravnovesje imunske obrambe zaradi sulfolipidov in sulfatnih polisaharidov, potencialnih aktivatorjev monocitov;
• ravnovesje krvnega tlaka;
• uravnavanje ravni lipidov v krvi in še posebej ravni holesterola;
• zaščita pred oksidativnim stresom s prisotnostjo enega samega modrega pigmenta, fikocianina, zlasti v primeru diabetične nefropatije;
• razstrupljanje težkih kovin;
• izboljšanje športnega okrevanja z zmanjšanjem oksidativnega stresa in bolečin v telesu;
• ohranjanje mikrobiote.
Ogromna količina raziskav, ki so jih opravili po vsem svetu, in klinična preskušanja, ki so ji bila namenjena, s časom še naprej širijo področje njenih možnosti na področju zdravja ljudi.
Spirulina je zato bistven dodatek k hrani za vso družino in jo še posebej priporočamo pri:
• vegetarijancih in veganih
• rastoči otroci in mladostniki
• prezaposleni ljudje
• rekonvalescenti in ljudje, ki trpijo zaradi kronične utrujenosti
• starejši, da bi želeli omejevati tveganja tako imenovanih civilizacijskih patologij
Spirulina ima izjemno veliko hranil
Spirulina je organizem, ki raste tako v sladki kot slani vodi.
Gre za vrsto cianobakterij, ki so družina enoceličnih mikrobov, ki jih pogosto imenujemo modrozelene alge.
Tako kot rastline lahko cianobakterije proizvajajo energijo iz sončne svetlobe s postopkom, imenovanim fotosinteza.
Običajni dnevni odmerek spiruline je 1–3 grama, vendar se učinkovito uporabljajo odmerki do 10 gramov na dan.
Ta drobna alga je polna hranil. Ena sama žlica (7 gramov) posušenega spiruline v prahu vsebuje
- Beljakovine: 4 grame
- Vitamin B1 (tiamin): 11% RDA
- Vitamin B2 (riboflavin): 15% RDA
- Vitamin B3 (niacin): 4% RDA
- Baker: 21% RDA
- Železo: 11% RDA
- Vsebuje tudi spodobne količine magnezija, kalija in mangana ter majhne količine skoraj vsakega drugega hranila, ki ga potrebujete.
Zmogljive antioksidativne in protivnetne lastnosti
Oksidativne poškodbe lahko poškodujejo vaš DNK in celice. Te poškodbe lahko poganja kronično vnetje, kar prispeva k raku in drugim boleznim.
Spirulina je fantastičen vir antioksidantov, ki lahko ščitijo pred oksidativnimi poškodbami.
Njegova glavna aktivna komponenta se imenuje fikocijanin. Ta antioksidantna snov daje spirulini tudi svojo edinstveno modro-zeleno barvo.
Fikocijanin se lahko bori proti prostim radikalom in zavira proizvodnjo vnetnih signalnih molekul, kar zagotavlja impresivne antioksidativne in protivnetne učinke.
Lahko zniža nivo »slabega« LDL in trigliceridov
Bolezni srca so vodilni vzrok smrti na svetu.Številni dejavniki tveganja so povezani s povečanim tveganjem za srčne bolezni.
Kot kaže, spirulina pozitivno vpliva na mnoge od teh dejavnikov. Na primer, lahko zniža skupni holesterol, “slab” LDL holesterol in trigliceride, hkrati pa zviša “dober” HDL holesterol.
Ščiti “slab” LDL holesterol pred oksidacijo
Maščobne strukture v telesu so dovzetne za oksidativne poškodbe. To je znano kot lipidna peroksidacija, ključni povzročitelj številnih resnih bolezni.
Na primer, eden ključnih korakov pri razvoju srčnih bolezni je oksidacija “slabega” LDL holesterola.
Zanimivo je, da so antioksidanti v spirulini še posebej učinkoviti pri zmanjšanju peroksidacije lipidov pri ljudeh in živalih.
V raziskavi pri 37 ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 je 8 gramov spiruline na dan bistveno zmanjšalo označevalce oksidativne škode. Povečala se je tudi raven antioksidantnih encimov v krvi.
Izboljša simptome alergijskega rinitisa
Za alergijski rinitis je značilno vnetje v nosnih poteh. Sprožijo ga alergeni iz okolja, kot so cvetni prah, živalska dlaka ali celo pšenični prah.
Spirulina je priljubljeno alternativno zdravljenje simptomov alergijskega rinitisa in obstajajo dokazi, da je lahko učinkovit.
Lahko je učinkovita proti slabokrvnosti
Obstaja veliko različnih oblik anemije.
Za najpogostejše je značilno zmanjšanje hemoglobina ali rdečih krvnih celic v krvi. Anemija je pri starejših odraslih dokaj pogosta, kar vodi v dolgotrajne občutke šibkosti in utrujenosti.
Opis izdelka: Spirulina je tržno ime za prehransko dopolnilo iz alg rodu Spirulina, predvsem vrst Spirulina platensis in Spirulina maksima (nekateri ju uvrščajo tudi v rod Arthrospira).
Priporočen dnevni odmerek: Priporočen dnevni vnos je 1-2 poravnani čajni žlički, kar je enako kot 1-2g. Primereno za dolgotrajno uporabo.
Sestavine: 100% Spirulina, beljakovine 65.1g/100g, B2 3.38mg/kg, B12 30nanogr/kg, D 2.28mg/kg, K1 2.31mg/kg, B12 90nanogr/kg, KLOROFIL 486mg/kg, FIKOCIANIN 3.4g/kg, Betakaroten 164mg/kg, Antioksidant Superoksid dismutaza 568 enot/kg;
Vsebina: V kosmičih
Neto količina: 75g
Obvestilo: Ta izdelek ne sme nadomestiti raznolike in uravnotežene prehrane ter zdravega načina življenja. Upoštevajte navodila za uporabo, priporočeni dnevni odmerek in datum izteka roka uporabnosti. Ni priporočljivo za nosečnice ali doječe ženske in otroke, mlajše od 15 let. Hraniti izven dosega majhnih otrok.
Zanimivost: Učinki, ki jih proučujejo, so vpliv spiruline na imunski sistem, povečanje aktivnosti makrofagov, stimulacija produkcije protiteles in citokinov ter aktivacija in mobilizacija T in B celic. Poleg tega proučujejo učinke proti nekaterim virusom, npr. herpes virusu, citomegalovirusu, influenza virusu in virusu HIV, na alergije, anemijo, raka, kardiovaskularne bolezni, hiperglikemijo, hiperlipidemijo ter oslabljen imunski sistem.[5]
Shranjevanje: Shranjujte na suhem mestu s temperaturo do 25 ° C. Primerno za dieto brez glutena.
Proizvedeno: Grčija