SERRAPEPTAZA/SERRAPEPTASE – 250.000IU (60 kapsul) – Holistic

29,90 

Na Japonskem in v Evropi ga že leta uporabljajo za zmanjšanje vnetij in bolečin zaradi operacij, travm in drugih vnetnih stanj


 • Serrapeptaza je proteolitični encim (proteaza), izoliran iz bakterij, ki jih najdemo pri sviloprejki
 • Danes je serrapeptaza široko dostopna kot prehransko dopolnilo in ima številne zdravstvene koristi

 

Opis

Encim serrapaptaza je odločilen za razgradnjo velikih belajkovinskih molekul, na manjše aminokisline.

Encimi so spojine, od katerih je odvisna prebava, presnova in absorpcija hranil. Npr. v ustih ter skozi želodec in trebušno slinavko, encimi vplivajo in skrbijo za razgradnjo sladkorja, maščob in beljakovin, ki jih zaužijemo, na manjše mikro delce, ki jih naše telo lahko absorbira.

Vendar serrapaptaza encimi počnejo mnogo več, kot le to. Encimi so nujno potrebni za naše zdravje, za dobro delovanje imunskega sistema, za zaščito pred bakterijami, za nadzor nad vnetji ter za ohranjanje telesa v vrhunski formi.

Pakiranje

60 kapsul (45 g)

Sestavine

serapeptaza, kapsula (hidroksipropilmetil celuloza), sredstvo proti sprijemanju: magnezijeve soli maščobnih kislin.

Shranjevanje

Shranjevanje na sobni tempereturi do 25°C, zaščiteno pred svetlobo in vlago.

Kaj je serrapeptaza?

Serrapeptaza – znana tudi kot serratiopeptidaza – je proteolitični encim, kar pomeni, da razgradi beljakovine na manjše sestavine, imenovane aminokisline.

Proizvajajo ga bakterije v prebavnem traktu sviloprejk in omogoča nastajajočemu molju prebavo in raztapljanje kokona.

Uporaba proteolitičnih encimov, kot so tripsin, kimotripsin in bromelain, se je v ZDA uveljavila v petdesetih letih prejšnjega stoletja, potem ko so ugotovili, da imajo protivnetne učinke.

Enako opazovanje je bilo na Japonskem s serrapeptazo v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so raziskovalci sprva izolirali encim iz sviloprejke.

Dejansko so raziskovalci v Evropi in na Japonskem predlagali, da je serrapeptaza najučinkovitejši proteolitični encim za zmanjšanje vnetja.

Od takrat je bilo ugotovljeno, da ima več možnih uporab in obetavne zdravstvene koristi.

POVZETEK Serrapeptaza je encim, ki prihaja iz sviloprejk. Skupaj s svojimi protivnetnimi lastnostmi lahko ponuja številne druge zdravstvene koristi.

Lahko zmanjša vnetje

Serrapeptaza se najpogosteje uporablja za zmanjšanje vnetja – odziv telesa na poškodbe.

V zobozdravstvu se encim uporablja po manjših kirurških posegih – na primer odstranjevanje zob – za zmanjšanje bolečine, zaklepanja čeljusti (krčenje čeljustnih mišic) in otekanje obraza.

Verjame se, da serrapeptaza zmanjša vnetne celice na prizadetem mestu.

En pregled petih študij je želel ugotoviti in potrditi protivnetne učinke serrapeptaze v primerjavi z drugimi zdravili po kirurški odstranitvi modrostnih zob.

Raziskovalci so zaključili, da je bila serrapeptaza učinkovitejša pri izboljšanju sklepne žleze kot ibuprofen in kortikosteroidi, močna zdravila, ki ukrotijo ​​vnetje.

Čeprav so ugotovili, da so kortikosteroidi naslednji dan po operaciji presegli serrapeptazo pri zmanjšanju otekline obraza, so razlike med obema kasneje neznatne.

Zaradi pomanjkanja primernih študij ni bilo mogoče opraviti nobene analize na bolečino.

V isti študiji so tudi raziskovalci ugotovili, da ima serrapeptaza boljši varnostni profil kot druga zdravila, uporabljena v analizi – nakazujejo, da bi lahko služila kot alternativa v primerih nestrpnosti ali neželenih stranskih učinkov na druga zdravila.

POVZETEK Izkazalo se je, da serrapeptaza zmanjšuje nekatere simptome, povezane z vnetjem, po kirurški odstranitvi modrostnih zob.

Lahko ublaži bolečino

Pokazalo se je, da serrapeptaza zmanjšuje bolečino – pogost simptom vnetja – z zaviranjem spojin, ki povzročajo bolečino.

Ena študija je proučevala učinke serrapeptaze pri skoraj 200 ljudeh z vnetnimi stanji ušesa, nosu in grla.

Raziskovalci so ugotovili, da so udeleženci, ki so dopolnjevali serrapeptazo, močno zmanjšali resnost bolečine in nastanek sluzi v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo.

Podobno je v drugi študiji ugotovljeno, da je serrapeptaza pri odstranjevanju modrostnih zob znatno zmanjšala intenzivnost bolečine v primerjavi s placebom pri 24 ljudeh.

V drugi študiji so ugotovili tudi, da zmanjšuje otekline in bolečine pri ljudeh po zobozdravstvenih operacijah – vendar je bil manj učinkovit kot kortikosteroid.

Konec koncev je potrebnih več raziskav, da se potrdijo možni učinki serrapeptaze na zmanjšanje bolečine in da se ugotovi, katera druga stanja so lahko koristna pri zdravljenju, preden bo mogoče priporočiti.

POVZETEK Serrapeptaza lahko pomaga ublažiti bolečino ljudem z določenimi vnetnimi stanji ušesa, nosu in grla. Koristi lahko tudi pri manjših pooperativnih zobozdravstvenih operacijah.

Lahko prepreči okužbe

Serrapeptaza lahko zmanjša tveganje za bakterijske okužbe.

V tako imenovanem biofilmu se bakterije lahko združijo in tvorijo zaščitno pregrado okoli svoje skupine.

Ta biofilm deluje kot zaščita pred antibiotiki, ki omogoča, da bakterije hitro rastejo in povzročajo okužbo.

Serrapeptaza zavira tvorbo biofilmov in s tem poveča učinkovitost antibiotikov.

Raziskave kažejo, da serrapeptaza izboljšuje učinkovitost antibiotikov pri zdravljenju Staphylococcus aureus ( S. aureus ), ki je glavni vzrok okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo.

Pravzaprav so raziskave v epruveti in na živalil pokazale, da so bili antibiotiki pri zdravljenju S. aureus bolj učinkoviti v kombinaciji s serrapeptazo kot samo zdravljenje z antibiotiki.

Poleg tega je bila kombinacija serrapeptaze in antibiotikov učinkovita tudi pri zdravljenju okužb, ki so postale odporne na učinke antibiotikov.

Številne druge študije in pregledi kažejo, da je lahko serrapeptaza v kombinaciji z antibiotiki dobra strategija za zmanjšanje ali zaustavitev napredovanja okužbe – zlasti bakterij, odpornih na antibiotike.

POVZETEK Serrapeptaza je lahko učinkovita za zmanjšanje tveganja okužbe z uničenjem ali zaviranjem tvorbe bakterijskih biofilmov. Dokazano izboljšuje učinkovitost antibiotikov, ki se uporabljajo za zdravljenje S. aureusa v epruvetah in raziskavah na živalih.

Lahko raztopi krvne strdke

Serrapeptaza je lahko koristna pri zdravljenju ateroskleroze, stanja, kjer se v vaših arterijah nabere plak .

Zdi se, da deluje tako, da razgradi mrtvo ali poškodovano tkivo in fibrin – močan protein, ki nastane v krvnih strdkih.

To lahko serrapeptazi omogoči raztapljanje oblog na vaših arterijah ali raztapljanje krvnih strdkov, kar lahko vodi do možganske kapi ali srčnega infarkta.

Vendar pa večina informacij o njegovi sposobnosti raztapljanja krvnih strdkov temelji na osebnih zgodbah in ne na dejstvih.

Zato je potrebnih več raziskav, da se ugotovi, kakšno vlogo serrapeptaze igra – če sploh – igra pri zdravljenju krvnih strdkov.

POVZETEK Serrapeptaza je predlagana za raztapljanje krvnih strdkov, kar bi lahko povzročilo srčni infarkt ali možgansko kap, vendar je potrebnih več raziskav.

Uporablja se lahko pri kroničnih boleznih dihal

Serrapeptaza lahko poveča očistek sluzi in zmanjša vnetje v pljučih pri ljudeh s kroničnimi boleznimi dihal (CRD).

CRD so bolezni dihalnih poti in drugih struktur pljuč.

Med pogoste so kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), astma in pljučna hipertenzija – vrsta visokega krvnega tlaka, ki prizadene žile v pljučih.

Medtem ko so CRD neozdravljivi, lahko različni načini zdravljenja pomagajo razširiti zračne prehode ali povečajo čiščenje sluzi in izboljšajo kakovost življenja.

V eni 4-tedenski študiji je bilo 29 osebam s kroničnim bronhitisom naključno dodeljenih 30 mg serrapeptaze ali placeba na dan.

Bronhitis je ena vrsta KOPB, ki vodi do kašlja in oteženega dihanja zaradi prekomerne proizvodnje sluzi.

Ljudje, ki jim je bila dana serrapeptaza, so v primerjavi s skupino, ki je dobivala placebo, proizvajala manj sluzi in so lažje očistili sluz iz pljuč.

Za podporo teh ugotovitev pa so potrebne nadaljnje študije.

POVZETEK Serrapeptaza je lahko koristna za ljudi s kroničnimi boleznimi dihal, saj poveča očistek sluzi in zmanjša vnetje dihalnih poti.

Odmerjanje

Ko ga jemljete peroralno, ga vaša želodčna kislina zlahka uniči in deaktivira, preden lahko pride do črevesja, da se absorbira.

Zaradi tega je treba prehranska dopolnila, ki vsebujejo serrapeptazo, prevleči z enterično prevleko, kar preprečuje njihovo raztapljanje v želodcu in omogoča sproščanje v črevesju.

Odmerki, ki se običajno uporabljajo v študijah, so od 10 mg do 60 mg na dan.

Encimsko aktivnost serrapeptaze merimo v enotah, 10 mg pa je 20.000 enot encimske aktivnosti.

Zaužiti ga morate na prazen želodec ali vsaj dve uri pred jedjo. Poleg tega se izogibajte jedi približno pol ure po jemanju serrapeptaze.

POVZETEK Serrapeptaza mora biti z enterično prevleko, da se lahko absorbira. V nasprotnem primeru bo encim deaktiviral v kislem okolju vašega želodca.

Potencialne nevarnosti in stranski učinki

Obstaja le malo objavljenih študij o potencialnih neželenih učinkih serrapeptaze.

Vendar pa študije poročajo o več neželenih učinkih pri ljudeh, ki jemljejo encim, vključno z:

 • kožne reakcije
 • bolečine v mišicah in sklepih
 • slab apetit
 • slabost
 • bolečine v trebuhu
 • kašelj
 • motnje strjevanja krvi

Serrapeptaze ne smete jemati skupaj s sredstvi za redčenje krvi – kot so Warfarin in aspirin – z drugimi prehranskimi dopolnili, kot so česen, ribje olje in kurkuma, kar lahko poveča tveganje za krvavitev ali modrice.

POVZETEK Pri ljudeh, ki jemljejo serrapeptazo, so opazili več neželenih učinkov. Ne priporočamo jemanja encima z zdravili ali dodatki, ki vam redčijo kri.

Bi morali dopolnjevati serrapeptazo?

Potencialne uporabe in koristi dopolnila s serrapeptazo so omejene, raziskave, ki ocenjujejo učinkovitost serrapeptaze, pa so trenutno omejene na nekaj majhnih študij.

Prav tako primanjkuje podatkov o prenašanju in dolgotrajni varnosti tega proteolitičnega encima.

Zato so potrebne dodatne obsežne klinične študije, ki dokazujejo vrednost serrapeptaze kot prehranskega dopolnila.

Če se odločite za eksperimentiranje s serrapeptazo, se najprej posvetujte s svojim zdravnikom, da ugotovite, ali je pravi za vas.

POVZETEK Trenutnih podatkov o serrapeptazi primanjkuje v smislu učinkovitosti, prenašanja in dolgoročne varnosti.

Spodnja črta

Serrapeptaza je encim, ki ga na Japonskem in v Evropi že desetletja uporabljajo za bolečine in vnetja.

Prav tako lahko zmanjša tveganje za okužbe, prepreči nastanek krvnih strdkov in pomaga pri določenih kroničnih boleznih dihal.

Čeprav so obetavne, je potrebnih več raziskav, da bi potrdili učinkovitost in dolgoročno varnost serrapeptaze.

Natures Aid Serapeptaza se nahaja v enterično obloženih tabletah oz. kapsulah, da se prepreči razgraditev v želodcu.

Vprašanja in odgovori o serrapeptazi

Ali lahko Serrapeptase uporabljamo na živalih, kot so mačke in psi?

Da, izkazal se je za zelo učinkovitega na vseh živalih. Številni veterinarji ga zdaj predpisujejo, pa tudi lastniki artritičnih hišnih ljubljenčkov.

Številni ljudje skrbijo za svoje ljubljenčke kakor zase. Mnogi ljudje poročajo, da imajo njihovi hišni ljubljenčki težave s pljuči, sklepi, cistami, tetivami in hitro spoznajo, zakaj je bila kakovostna serrapeptaza dobra izbira. Nič ne more biti pomembnejše od pravilne odločitve, ko gre za vašega ljubljenčka.

Ali lahko Serrapeptazo jemljem skupaj z drugimi zdravili?

Da, jemljete ga lahko s katerim koli zdravilom. Le kadar jemljete zdravila za redčenje krvi se posvetujte z zdravnikom.

Brand

Holistic

Podjetje Holistic se z leti razvija, raste, širi svojo ponudbo in gradi močno mrežo zvestih uporabnikov. Ukvarjamo se z lastnim razvojem, uvozom in prodajo kakovostnih prehranskih dopolnil, nudimo tudi svetovanja ter različna testiranja, sodelujemo s priznanimi strokovnjaki  in zdravniki. Ponosni smo na našo bazo zvestih strank, zaradi katerih imamo zagon in številne nove ideje za ustvarjanje. Mnenja strank:
 • Polona - Kranjska Gora: Vitex + zdrave maščobe (omega3, olivno olje.....) = hormonsko ravnovesje!! Priporočam! Odličen skupaj z Omega 3 in Napro kremico. Se prazni že druga steklenička. Izdelek priporočam vsem, ki imajo težave s PMS-jem. Meni je zelo pomagalo ublažiti negativne simptome.
 • Klara S.- Ptuj: Ne da se opisati, kako zelo ta izdelek pomaga pri hormonskem ravnovesju. Uporabljam ga slab mesec v kombinaciji s Super omega 3 in lahko rečem, da je postal del mene. Ni več nervoze pred menstruacijo, potrebe po sladkem, napetosti v prsih. Vitex bom jemala se naprej, pa bomo videli kaj se bo se izboljsalo.
 • Elvira - Novo Mesto: Vitex jemljem dober mesec, in se mi je stanje hormonov ze spremenilo na bolje. Pa še dragi je srečen, ker njegova draga ni nervozna pred menstruacijo :)
 • Barbara Požun - Horjul: Izdelek je kvaliteten in vreden nakupa! Sama imam od kar ga jemljem urejeno menstruacijo. Mislim, da se mi je izboljsalo tudi stanje z nohti, prvič so tako mocni in se ne lomijo.
 • Maja - Postojna: Priporočam, ker je izdelek nr. 1 pri lajšanju ženskih zadev - preizkušeno!
 • Mojca - Kranj: Zelo zadovoljna,