22.00

In Stock

Vitex Agnus-Castus – priljubljen zeliščni dodatek, ki se uporablja za odpravljanje različnih zdravstvenih težav


 • PMS
 • Simptomi menopavze
 • Vprašanja neplodnosti
 • Druga stanja, ki vplivajo na ženski reproduktivni sistem

2 enaka izdelka = 3% popusta
3 enaki izdelki = 5% popusta
4 enaki izdelki = 7% popusta

 

Compare

Opis

Rezultat iskanja slik za vitex agnus castus

Vitex Agnus-Castus: Katere koristi podpira znanost?

Iščete naravni izdelek za hormonsko neravnovesje? Želite najti zeliščni dodatek, ki lahko izboljša zdravje endokrinega sistema (hipofiza, ščitnica, nadledvična žleza, timus, trebušna slinavka, jajčniki …)?

Izjemen pri predmenstrualnem sindromu (PMS) in proti hormonskemu neravnovesju

Motnje, povezane s hormonskim neravnovesjem, so številne (menopavza, motnje ščitnice, sladkorna bolezen, moška spolna disfunkcija, kronični stres …), vendar razpoložljivi načini zdravljenja pogosto ne ustrezajo upanju, ki ga vzbujajo. Vse več ljudi s tovrstnimi težavami se obrača na naravne izdelke. Ko so znanstveno potrjene, so te alternative lahko neprecenljive: večina, ki velja za “predhodnike hormonov”, bo verjetno spodbudila proizvodnjo hormonov in pomagala pri ponovnem uravnavanju ravni hormonov na naraven način, ne da bi povzročila moteče stranske učinke.

Vitex Agnus-Castus je priljubljen zeliščni dodatek, ki se uporablja za odpravljanje različnih zdravstvenih težav

Najpogosteje se uporablja za:

 • predmenstrualni sindrom (PMS)
 • menstrualne motnje
 • neplodnost
 • akne
 • menopavza

Za optimalno hormonsko delovanje bi vas morda zanimal tudi paket sinergije: Vitex + Napro Krema, (ki je narejena iz izvlečka diosgenin iz mehiške koreninice Divji Yam, ki je že več kot 2000 let znana v kitajski medicini).

Vitex, ki je najbolj prepoznan iz rodu družine rastlin Verbenaceae, vključuje 250 vrst po vsem svetu.

Vitex agnus-castus je najpogostejši viteks, ki se uporablja za omenjene težave.

Vitex Agnus-Castus je približno velikosti paprovega zrna. Raste na drevesu, ki je dobilo ime po tem, ko so njegov sadež uporabljal za zviševanje libida moških v srednjem veku (Zaupanja vreden vir).

Cvetovi kot tudi drugi deli rastline se običajno uporabljajo kot zeliščna pomoč za zdravljenje različnih tegob.

Na primer, Vitex agnus-castus se uporablja za pomoč pri:

 • PMS
 • simptomi menopavze
 • vprašanja neplodnosti
 • druga stanja, ki vplivajo na ženski reproduktivni sistem

Na tak način uporablja že od antične Grčije (Zaupanja vreden vir).

V turški medicini se uporablja tudi kot prebavni, protiglivični in protibolečinski pripomoček (Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Vitex agnus-castus je rastlina, ki jo pogosto obiramo kot zeliščno pomoč za različne tegobe. Njegova najbolj priljubljena uporaba je za lajšanje simptomov PMS, menopavze in težav z neplodnostjo.

Izboljša pogoje, ki vplivajo na reproduktivni sistem žensk

Vitex agnus-castus je še posebej znan po svoji sposobnosti izboljšanja razmer, ki vplivajo na ženski reproduktivni sistem.

Lajša simptome predmenstrualnega sindroma (PMS)

Eden od najbolj priljubljenih in dobro raziskanih lastnosti Vitex agnus-castus-a je njegova sposobnost za zmanjšanje simptomov PMS.

To vključuje:

 • zaprtje
 • razdražljivost
 • depresivno razpoloženje
 • migrene
 • bolečine v prsih

Raziskovalci verjamejo, da vitex deluje tako, da znižuje raven hormona prolaktina. To pomaga ponovno uravnotežiti druge hormone, vključno z estrogenom in progesteronom, s čimer se zmanjšajo simptomi PMS.

V eni izmed študij so ženske s PMS v treh zaporednih menstrualnih ciklih jemale Vitex agnus-castus 93 odstotkov tistih, ki so prejemale vitex, je poročalo o zmanjšanju simptomov PMS, vključno z:

 • depresijo
 • anksioznost

V dveh manjših raziskavah so ženskam s PMS dajali 20 mg Vitex agnus-castus na dan ali placebo za tri menstruacijske cikle.

Dvakrat več žensk v skupini vitex je poročalo o zmanjšanju simptomov, vključno z razdražljivostjo, nihanjem razpoloženja, glavoboli in občutljivostjo dojk v primerjavi s tistimi, ki so prejemale placebo (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Zdi se, da Vitex agnus-castus pomaga zmanjšati ciklično mastalgijo, vrsto bolečine v prsih, povezano z menstruacijo. Raziskave kažejo, da je lahko enako učinkovito kot običajno zdravljenje z zdravili – vendar s precej manj stranskimi učinki (Zaupanja vreden vir, 9 ,10 Zaupanja vreden vir).

Lahko zmanjša simptome menopavze

Vitex agnus-castus lahko vpliva na hormonsko uravnoteženje s pomočjo lajšanja simptomov menopavze.

V eni študiji je vitex prejelo 23 žensk v menopavzi. Ženske so poročale o izboljšanih simptomih menopavze, vključno z boljšim razpoloženjem in spanjem. Nekatere so si celo povrnile obdobje (14 Zaupanja vreden vir).

V nadaljnji študiji je bilo 52 dodatnim ženskam pred in po menopavzi dodana krema vitex. Med udeleženci študije se je 33-tim odstotkom stanje izboljšalo, še 36 odstotkov pa jih je poročalo o zmernih izboljšavah simptomov, vključno z nočnim znojenjem in vročino (14 Zaupanja vreden vir).

Lahko poveča plodnost

Vitex lahko izboljša žensko plodnost zaradi možnega učinka na raven prolaktina (17 Zaupnja vreden vir).

To lahko še posebej velja pri ženskah z okvaro lutealne faze ali s skrajšano drugo polovico menstrualnega cikla. Ta motnja je povezana z nenormalno visokimi nivoji prolaktina in ženskam otežuje zanositev.

V eni izmed študij so 40 ženskam z nenormalno visokim nivojem prolaktina dajali 40 mg Vitex agnus-castus ali farmacevtsko zdravilo. Vitex je bil enako učinkovit kot zdravilo za zmanjšanje ravni prolaktina (18 Zaupanja vreden vir).

V drugi študiji pri 52 ženskah z okvaro lutealne faze so z 20 mg vitexa znižali ravni prolaktina in podaljšali menstrualne faze, medtem ko udeleženke, ki so prejemale placebo, niso videle nobenih koristi (19 Zaupanja vreden vir).

Še ena študija na 93-ih ženskah – ki so v zadnjih 6–36 mesecih neuspešno poskušale zanositi – dodatek, ki vsebuje Vitex agnus-castus ali placebo. Po treh mesecih so ženske v skupini vitex izboljšale ravnovesje hormonov – in 26 odstotkov jih je zanosilo.(20 Zaupanja vreden vir).

Neredna obdobja lahko ženske tudi ovirajo pri načrtovanju nosečnosti. Tri dodatne študije poročajo, da je vitex boljši od placeba pri izboljšanju menstrualnih ciklov pri ženskah z nerednimi menstruacijami ( 21 ,22 Zaupanja vreden vir19 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Vitex agnus-castus lahko zmanjša simptome PMS in menopavze, čeprav so rezultati študij mešani. S potencialnim zniževanjem ravni hormona prolaktina in stabilizacijo menstruacije lahko tudi poveča plodnost.

 

Opis izdelka: Vitex agnus castus – navadna konopljika

Priporočen dnevni odmerek: Zaužijte 1–2 veganske kapsule na dan, skupaj z malo vode. Priporočenega dnevnega odmerka se ne sme prekoračiti! Op.: Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.

Sestavine: Mikrokristalična celuloza, izvleček navadne konopljike (Vitex Angus Castus) (izvleček (10:1) plodov navadne konopljike 100 mg/kapsulo, kar ustreza 1000 mg plodu), kapsula (hidroksipropilmetil celuloza), sredstvo proti sprijemanju: magnezijeve soli maščobnih kislin Primerno za vegane.

Vsebina: 60 kapsul

Neto količina: 1 kapsule 1000 mg 

Obvestilo: Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Nosečnice in doječe matere ter osebe, ki uživajo zdravila ali, ki imajo zdravstvene težave, naj se o uporabi izdelka posvetujejo z zdravnikom.

Zanimivost: Večina žensk bo imela predmenstrualne simptome. Ti so lahko pozitivni ali negativni, čeprav bo približno 4 od 10 potrebovalo zdravljenje negativnih simptomov, med 3 in 8 od 100 pa bodo imeli dovolj hude simptome, da jim lahko simptome diagnosticirajo kot predmenstrualno disforično motnjo

Zunaj farmacevtskih zdravil je izvleček iz Vitex agnus-castus, znan tudi kot samo agnus-castus ali, v preprosti angleščini, čedno drevo, priljubljeno zdravilo za predmenstrualne simptome in nepravilnosti cikla v Evropi in Združenih državah Amerike. Zdravila, ki vsebujejo ekstrakt agnus-castus, je nemška komisija E (9) odobrila za zdravljenje predmenstrualnih simptomov in nepravilnosti cikla, številne oblike ekstrakta pa so na voljo za nakup v drugih državah.

Shranjevanje: Na sobni temperaturi in temnem prostoru, zaščiteno pred vlago ter shranjevati nedosegljivo otrokom! Samo za odrasle.

Proizvedeno: v Sloveniji