28.95

In Stock

100% aktivne sestavine, vegansko, brez topil

  • Vegansko Omega3 olje zagotavlja EPA in DHA omega-3 maščobni kislini, eikosapentaensko kislino (EPA) in dokosaheksanojsko kislino (DHA), iz trajnostno gojenih morskih alg
  • Ta izdelek ponuja vegansko in vegetarijansko alternativo Omega3 ribjim oljem z 225mg EPA in DHA omega-3 maščobnimi kislinami na mililiter
  • Naše vegansko EPA in DHA omega3 olje se nahaja v mešanici chia olja pridobljenega iz v Evropi vzgojenih chia semen za zagotavljanje celotnega spektra omega 3, 6 in 9 maščobnih kisln, skupaj z naravnim pomarančnim oljem, ki poskrbi za dober okus

2 enaka izdelka = 3% popusta
3 enaki izdelki = 5% popusta
4 enaki izdelki = 7% popusta

Compare

Opis

Omega 3: Katere koristi podpira znanost?

Te esencialne maščobne kisline imajo znanstveno dokazane učinke na sestavo celičnih membran kot tudi na številne biokemične in fiziološke procese: uravnavanje krvnega tlaka, protivnetne reakcije, agregacija trombocitov, izločanje vključenih nevrotransmiterjev,  razpoloženju, nevronskih aktivnostih …

Za koga je prehransko dopolnilo Omega 3? Omega 3 je namenjena vsem kategorijam ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija in vse zahodne države priporočajo minimalni vnos 500 mg EPA + DHA na dan za vzdrževanje optimalnega zdravja, zlasti za podporo razvoju in delovanju možganov.

Ta priporočila veljajo za ljudi dobrega zdravja, vendar vse kaže, da imajo nekatere kategorije prebivalstva še večje potrebe (do 1000 mg /dan):

  • ljudje, starejši od 50 let (za zaščito pred kognitivnim padcem)
  • ljudje, ki trpijo za kroničnim vnetjem
  • ljudje, ki imajo obsežen trebuh (odvečna maščoba)
  • ljudje s hipertenzijo, hipertrigliceridemijo, hiperholesterolemijo ali hiperglikemijo;
  • ljudje, ki so utrujeni ali depresivni
  • ljudje ogroženi za srčno-žilne motnje

Zakaj jemati omega-3 morskega izvora?

Teoretično lahko naše telo ustvari EPA in DHA iz rastlinskih maščobnih kislin omega-3, vendar se ti vnosi v desetletjih močno zmanjšajo, kar je posledica sodobnega kmetijstva in sprememba naše prehrane.

Omega-6 maščobne kisline so za telo veliko manj koristne, vsekakor jih najdemo v sodobni industrijski hrani in mobilizirajo vse encime (elongaze in desaturaze), ki so bistveni za pretvorbo rastlinskih omega-3 v DHA in v EPA.

Oseba, ki se odloči povečati svoj vnos omega-3 maščobnih kislin rastlinskega izvora, ne bi čutila nobene razlike, če ne bi hkrati in bistveno zmanjšala svojih vnosov do omega-6. Morali bi zaužiti toliko omega-3 rastlinskega izvora kot omega-6. Resničnost pa je daleč od tega optimuma, saj zaužijemo 15 do 50-krat več omega-6 kot omega-3 rastlinskega izvora.

Prekomerni vnos omega-6 nadomestijo omega-3 in na svoje mesto vlagajo celične membrane, kar vodi v tvorbo milijarde vnetnih molekul, za katere se sumi, da igrajo odločilno vlogo pri razvoju in poslabšanju kronične bolezni.

To zmedo bi lahko popravili z vsakodnevno porabo maščobnih rib, bogatih z EPA in DHA. Žal njihova onesnaženost in slaba dostopnost ne dopuščata takšne vsakodnevne porabe … Naš dejanski vnos morskega omega-3, EPA in DHA je daleč od priporočenih najmanjših vnosov in še bolj oddaljen od optimalnih.

Dopolnjevanje z EPA in DHA je najpreprostejša in najučinkovitejša rešitev za čim hitrejše vzpostavljanje zdravih membran.

Katere so dokazane prednosti EPA in DHA?

EPA in DHA sta molekuli, ki ovirata maščobne plasti, ki omejujejo celice našega telesa, tako imenovane celične membrane.

Vključitev EPA in DHA v celične membrane omogoča boljšo tekočnost in optimalno prepustnost. To je zelo pomemben dejavnik, ker membrana z nizko tekočino zmanjšuje membransko izmenjavo in spodbuja stanje kroničnega vnetja.

Zmanjšanje tveganja za srčno-žilne motnje

V zadnjih letih je 12 raziskav pokazalo korist dopolnjevanja omega-3 pri preprečevanju koronarnega sindroma in drugih srčno-žilnih obolenj.

Ti učinki so razloženi z več mehanizmi. Dopolnjevanje z omega-3 najprej prispeva k zmanjšanju koncentracije omega-6 v membranah in z domino učinkom zmanjšuje njihovo pretvorbo v provnetne derivate. Omega-3 pomagajo znižati raven krvnega tlaka in trigliceride, katerih visoka raven je prepoznaven dejavnik tveganja oz. zmanjšanje jetrne proizvodnje trigliceridov in povečanje njihovega čiščenja s transporterji LDL. Stabilizirajo tudi aterosklerotični plak z zmanjšanjem proizvodnje vnetnih citokinov in preprečijo adhezijo monocitov na žilno steno.

Optimizacija kognitivnih funkcij

Številne študije, vključno z dobro znano, objavljeno leta 2002, kažejo, da dopolnitev EPA več tednov povzroči znatno zmanjšanje depresivnih motenj pri velikem deležu ljudi z veliko depresijo.

Poleg tega je poporodna depresija lahko posledica zmanjšanja ravni EPA in DHA v celicah nosečnice, kar ima za posledico zelo nizke zaloge na koncu nosečnosti. Raziskovalci so ugotovili, da je trajalo približno eno leto, da so se napolnile začetne zaloge, potrebne za pravilno delovanje serotonergičnih in holinergičnih sistemov (DHA običajno predstavlja od 10 do 20% možganske maščobne sestave. Nizka raven DHA v membranah možganskih celic ne vodi le v depresijo. Pač pa povzroča tudi primanjkljaj dopamina na kortikalnih območjih, kar lahko prispeva k upadu kognitiv in poslabša rast in razvoj živčnega sistema.

DHA, integriran v membrano, omogoča boljšo prilagodljivost tega, kar vpliva na hitrosti transdukcije in nevrotransmisije. Vpliva tudi na razvoj nevronskih procesov, sinapse, plastičnost nevronov, zorenje nevronov in migracijo na ciljna območja, ki igrajo pomembno vlogo pri motoričnih, senzoričnih in kognitivnih sposobnostih. Carlson in njegova ekipa so pokazali pozitiven vpliv prehrane z omega-3 na sposobnosti učenja.

Zaščita vidne funkcije

DHA predstavlja več kot 30% vseh maščobnih kislin v mrežnici. Je ena najpomembnejših spojin, ki sestavljajo membrane zunanjih segmentov fotoreceptorjev. Vendar pa je za stalno obnavljanje teh celičnih komponent potreben reden in visok vnos DHA ali njegovih predhodnikov. DHA spodbuja tudi temeljni korak v mehanizmu fototradukcije, ki omogoča pretvorbo svetlobne energije v živčno sporočilo. Zato ne preseneča spoznanje, da so okvare DHA povezane z več motnjami vidnega sistema, kot je AMD.

 

Deklaracija:

Vegansko Omega 3 olje z EPA & DHA Viridian 30 mL - deklaracija

 

Dnevni vnos 250mg DHA prispeva k normalnemu delovanju srca, oči in možganov.

VIRIDIAN ČISTOST: 100% aktivne sestavine. Ta veganski izdelek ne vsebuje glutena, pšenice, laktoze, dodanega sladkorja, soli, kvasa, konzervansov ali umetnih barvil. Brez obsevanja. Brez testiranj na živalih.