27.95

In Stock

Lactobacillus rhamnosus GG je najbolje dokumentirani sev na svetu, na področju dobrih bakterij. Poseben sev (GG) bakterije je opisan v več kot 750 znanstvenih študijah in je bil predmet raziskav v več kot 250 kliničih študijah

  • Izdelek zagotavlja sev Lactobacillus rhamnosus GG v klinično raziskani količini, 10 miljard na kapsulo

2 enaka izdelka = 3% popusta
3 enaki izdelki = 5% popusta
4 enaki izdelki = 7% popusta

Compare

Opis

Lactobacillus rhamnosus: Probiotik z močnimi koristmi

Človeško telo vsebuje 10–100 bilijonov bakterij (Zaupanja vreden vir).

Večina teh bakterij živi v vašem črevesju in jih skupno imenujemo mikrobiota. Igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju optimalnega zdravja.

Čeprav je zdravo ravnovesje črevesnih bakterij veliko, je neravnovesje povezano s številnimi boleznimi (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Eden najbolj raziskanih prijaznih bakterij je Lactobacillus rhamnosus ( L. rhamnosus), ki je na voljo kot prehransko dopolnilo in ga dodamo različnim živilom, kot so mlečni izdelki.

Ta članek opisuje koristi, neželene učinke in odmerjanje L. rhamnosus .

Lactobacillus Rhamnosus

Kaj je Lactobacillus rhamnosus?

L. rhamnosus je vrsta bakterij, ki jih najdemo v vašem črevesju.

Spada v rod Lactobacillus, vrsto bakterij, ki proizvajajo encim laktazo. Ta encim razgradi sladkorno laktozo – ki jo najdemo v mleku – na mlečno kislino.

Bakterije iz tega rodu, kot je L. rhamnosus, veljajo za probiotične.

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki lahko nudijo zdravstvene koristi ob zaužitju (Zaupanja vreden vir).

Na stotine raziskav podpira koristi bakterije L. rhamnosus .

Edinstveno prilagojena za preživetje v kislih in bazičnih razmerah v telesu, lahko ta bakterija drži in kolonizira vaše črevesne stene. Takšne značilnosti dajejo L. rhamnosusu boljše možnosti za preživetje – zato lahko nudi dolgoročne koristi (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Obstaja veliko različnih sevov, vsak z različnimi lastnostmi (Zaupanja vreden vir).

L. rhamnosus je na voljo kot probiotični dodatek in ga pogosto dodajamo jogurtom, sirom, mlekom in drugim mlečnim izdelkom za povečanje vsebnosti probiotikov.

V mleko ga lahko dodate tudi iz drugih razlogov. Na primer, L.rhamnosus igra ključno vlogo pri zorenju sira, ki krepi okus ( 8 oz .Zaupanja vreden vir).

Vendar pa mnogi izdelki, ki vsebujejo L. rhamnosus , običajno ne vključujejo seznama sestavin.

POVZETEK L. rhamnosus je član probiotičnega bakterija Lactobacillus . Prilagojena je za preživetje v vašem črevesju in tako potencialno nudi dolgoročne koristi.

Morebitne koristi za zdravje

L. rhamnosus ima številne potencialne koristi za vaš prebavni sistem, pa tudi druga področja zdravja.

1. Lahko prepreči in zdravi drisko

Driska je pogosta težava, ki jo včasih povzroči bakterijska okužba.

V večini primerov je driska sorazmerno neškodljiva. Vendar pa vztrajna driska lahko povzroči izgubo tekočine, kar lahko vodi do dehidracije.

Študije kažejo, da lahko L. rhamnosus pomaga pri preprečevanju ali zdravljenju različnih vrst driske.

Na primer, L. rhamnosus lahko zaščitijo pred tem povezanim-antibiotik drisko. Antibiotiki lahko motijo ​​mikrobioto, kar lahko povzroči prebavne simptome, kot je driska (10 Zaupanja vreden vir11 Zaupanja vreden vir).

Na primer, pregled 12 študij pri 1.499 ljudeh je ugotovil, da je dopolnjevanje s specifičnim sevom L. rhamnosus GG zmanjšalo tveganje za diarejo, povezano z antibiotiki, z 22,4% na 12,3% (12 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega lahko jemanje probiotika med in po uporabi antibiotikov pomaga obnoviti zdrave bakterije v črevesju, saj jih antibiotiki pogosto ubijejo poleg škodljivih bakterij.

Poleg tega lahko L. rhamnosus ščiti pred različnimi drugimi vrstami driske, kot so potovalna driska, akutna vodna driska in akutna driska, povezana z gastroenteritisom (13 Zaupanja vreden vir14 Zaupanja vreden vir15 Zaupanja vreden vir).

2. Lahko ublaži simptome IBS

Sindrom razdražljivega črevesja (IBS) prizadene 9–23% odraslih po vsem svetu (16 Zaupanja vreden vir).

Medtem ko njen vzrok ni znan, IBS povzroča neprijetne simptome, kot so napihnjenost, bolečine v trebuhu in nenavadna gibanja črevesja (16 Zaupanja vreden vir).

Zanimivo je, da lahko obstaja povezava med IBS in spremembami naravne flore črevesja v telesu.

Na primer, ljudje z IBS imajo lahko manj bakterij Lactobacillus in Bifidobacterium, vendar več potencialno škodljivih Clostridium , Streptococcus in E. coli (17 Zaupanja vreden vir18 Zaupanja vreden vir).

Študije na ljudeh ugotavljajo, da lahko hrana ali dodatki, obogateni z laktobacilom, lajšajo običajne simptome IBS, kot so bolečine v trebuhu (19 Zaupanja vreden vir20 Zaupanja vreden vir21 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega so raziskave na živalih pokazale, da lahko sevi L. rhamnosus krepijo črevesne ovire, kar lahko pomaga olajšati simptome IBS (22 Zaupanja vreden vir).

Vendar pa je potrebno še več raziskav na ljudeh, preden bodo podana priporočila.

3. Pomaga pri zdravju črevesja

Kot druge probiotične bakterije je tudi L. rhamnosus odličen za vaše prebavno zdravje.

Spada v družino Lactobacillus , ki proizvaja mlečno kislino. Mlečna kislina pomaga preprečiti preživetje potencialno škodljivih bakterij v vašem prebavnem traktu.

Na primer, L. rhamnosus lahko prepreči Candida albicans , vrsto škodljivih bakterij, s kolonizacijo svoje črevesne stene (23 Zaupanja vreden vir).

L. rhamnosus ne samo preprečuje kolonizaciji slabih bakterij, ampak tudi spodbuja rast koristnih bakterij, kot so bacteroides , Clostridia in bifidobacteria ( 24 ).

Poleg tega L. rhamnosus pomaga povečati proizvodnjo maščobnih kislin kratke verige (SCFA), kot so acetat, propionat in butirat (25 Zaupanja vreden vir).

SCFA so izdelani, ko zdrave bakterije črevesja fermentirajo vlakna v vašem prebavnem traktu. So vir prehrane za celice, ki obložijo vaše debelo črevo (26 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega študije povezujejo SCFA z različnimi koristmi, vključno z zaščito pred rakom debelega črevesa, izgubo teže in nižjo koncentracijo sladkorja v krvi (27 Zaupanja vreden vir28 Zaupanja vreden vir29 Zaupanja vreden vir).

4. Lahko ščiti pred zobnimi luknjami

Zobne luknje so pogost pojav, zlasti pri otrocih (30 Zaupanja vreden vir).

V ustih jih tvorijo škodljive bakterije. Te bakterije proizvajajo kisline, ki razgrajujejo vašo sklenino ali zunanjo plast zob (31 Zaupanja vreden vir).

Probiotične bakterije, kot je L. rhamnosus, imajo protimikrobne lastnosti, kar lahko pomaga v boju proti tem škodljivim bakterijam (32 Zaupanja vreden vir).

V eni študiji je 594 otrok dobivalo redno mleko ali mleko, ki vsebuje L. rhamnosus GG, 5 dni na teden. Po 7 mesecih so imeli otroci v skupini s probiotiki manj votlin in nižje število potencialno škodljivih bakterij kot otroci v skupini z rednim mlekom (33 Zaupanja vreden vir).

Druga raziskava pri 108 mladostnikih je ugotovila, da jemanje pastile, ki vsebuje probiotične bakterije – vključno z L. rhamnosus GG -, v primerjavi s placebom znatno zmanjšalo rast bakterij in vnetja dlesni (34 Zaupanja vreden vir).

Kljub temu je pred oblikovanjem priporočil potrebnih več študij na ljudeh.

5. Lahko pomaga preprečiti UTI

Okužba sečil (UTI) je okužba, ki se lahko zgodi kjerkoli vzdolž sečil, vključno z ledvicami, mehurjem in sečnico.

Veliko pogostejši je pri ženskah in ga navadno povzročata dva seva bakterij – Escherichia coli ( E. coli )in Staphylococcus saprophyticus (35 Zaupanja vreden vir36Zaupanja vreden vir).

Nekatere študije kažejo, da so probiotične bakterije, vključno z določenimi sevi L. rhamnosus , preprečijo UTI, tako da uničijo škodljive bakterije in obnovijo vaginalno floro.

Na primer, analiza 5 študij pri 294 ženskah je ugotovila, da je več laktobacil bakterij, vključno z L. rhamnosus, varnih in učinkovitih pri preprečevanju UTI (37Zaupanja vreden vir).

Druge študije so odkrile, da je L. rhamnosus sev GR1 – uživan oralno ali intravaginalno – še posebej učinkovit pri ubijanju škodljivih bakterij v sečilih (38 Zaupanja vreden vir39 Zaupanja vreden vir).

Vendar pa ne morejo vsi sevi L. rhamnosus pomagati pri zdravljenju UTI. Na primer, L. rhamnosus sevi GG se ne pritrdijo dobro na stene nožnice in morda niso učinkoviti (40 Zaupanja vreden vir).

Čeprav so te ugotovitve obetavne, je potrebnih več človeških raziskav.

6–10. Druge potencialne koristi

L. rhamnosus je povezan z več drugimi možnimi koristmi za zdravje. Vendar pa te lastnosti podpirajo manj ali šibkejše študije:

  1. Lahko spodbuja hujšanje. L. rhamnosus lahko zavira apetit in hrepenenje po hrani, zlasti pri ženskah (41 Zaupanja vreden vir42 Zaupanja vreden vir).
  2. Lahko poveča občutljivost za insulin. Študije na živalih kažejo, da lahko več sevov L. rhamnosus izboljša občutljivost za inzulin in nadzor krvnega sladkorja (43 Zaupanja vreden vir44 Zaupanja vreden vir45 Zaupanja vreden vir46 Zaupanja vreden vir).
  3. Lahko zmanjša holesterol v krvi. Ena raziskava na miših je pokazala, da je L. rhamnosus znižuje raven holesterola v krvi in ​​ima podoben učinek na presnovo holesterola kot statini, razred zdravil, ki pomagajo zdraviti visok holesterol (47 Zaupan vir).
  4. Lahko se bori proti alergijam. Sevi L. rhamnosus lahko pomagajo preprečiti ali ublažiti simptome alergije s spodbujanjem rasti prijaznih črevesnih bakterij in zaviranjem rasti škodljivih bakterij (48 Zaupan vir49 Zaupanja vreden vir50 Zaupanja vreden vir).
  5. Lahko pomaga pri zdravljenju aken. V majhni raziskavi pri 20 odraslih je uživanje dodatka L. rhamnosus SP1 pomagalo zmanjšati pojav aken (51 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK L. rhamnosus lahko poveča vaše splošno prebavno zdravje, kar lahko zdravi drisko, lajša simptome IBS in okrepi vaše črevesje. Lahko tudi zaščiti pred vdolbinami in UTI. Številne druge možne koristi niso bile strogo preizkušene.

Odmerjanje in priporočila

Probiotične dodatke L. rhamnosus lahko kupite v trgovinah z zdravo hrano ali na spletu.

Vsebujejo lahko le vrste L. rhamnosus ali te vrste v kombinaciji z drugimi probiotičnimi bakterijami.

Probiotične bakterije merimo s številom živih organizmov na kapsulo, ki jih poznamo kot enote, ki tvorijo kolonije (CFU). Tipičen L. rhamnosus dodatek ima približno 10 milijard živih bakterij – ali 10 milijard CFU – na kapsulo.

Za splošno zdravje zadostuje 1 kapsula, ki vsebuje vsaj 10 milijard živih bakterij.

Da preprečite drisko, povezano z antibiotiki, vzemite 2 kapsuli L. rhamnosus GG, ki zagotavljajo 10 milijard živih bakterij, ali 1 kapsulo z več kot 20 milijardami živih bakterij (52 Zaupanja vreden vir).

Nekaj ​​ur po zdravljenju z antibiotiki vzemite dodatek probiotikov, nato pa še vsaj en teden po jemanju antibiotikov, da obnovite zdravo črevesje.

Za druge uporabe bakterije L. rhamnosus niso določene smernice odmerjanja , vendar strokovnjaki predlagajo, da bi bil primeren podoben dnevni odmerek.

Upoštevajte, da se L. rhamnosus včasih doda mlečnim izdelkom – na primer jogurtom in mleku -, da povečajo vsebnost probiotikov in sirom, da pomagajo pri procesu zorenja.

POVZETEK L. rhamnosus lahko jemljemo kot probiotično dopolnilo in ga pogosto dodajamo različnim živilom, zlasti mlečnim izdelkom. To pomeni, da lahko vaša prehrana seveda zagotovi dodaten odmerek te bakterije.

Varnost in stranski učinki

Izdelki L. rhamnosus so na splošno varni in se dobro prenašajo z malo stranskimi učinki.

V nekaterih primerih lahko ljudje občutijo simptome, kot so napihnjenost v želodcu ali plini (53 Zaupanja vreden vir).

Kljub temu se morajo ljudje z ogroženim imunskim sistemom – kot so HIV, AIDS ali rak – izogibati L. rhamnosusu in drugim probiotikom (ali mlečnim izdelkom z dodanimi probiotiki), saj lahko taka dopolnila povzročijo okužbo.

Prav tako se izogibajte jemanju probiotikov, če jemljete zdravila, ki lahko oslabijo vaš imunski sistem – na primer steroidna zdravila, zdravila za raka ali zdravila za presaditev organov.

Če sodite v ta merila ali vas skrbijo neželeni učinki, se pred jemanjem probiotičnega dodatka ali mlečnih izdelkov z dodanimi probiotiki posvetujte s svojim zdravnikom.

POVZETEK L. rhamnosus je na splošno varen z malo stranskimi učinki. Toda tisti, ki imajo ogrožen imunski sistem ali jemljejo določena zdravila, naj se izogibajo jemanju probiotikov ali se najprej posvetujejo z zdravnikom.

Spodnja črta

L. rhamnosus je vrsta prijaznih bakterij, ki se naravno nahajajo v vašem črevesju.

Njegove zdravstvene koristi vključujejo lajšanje simptomov IBS, zdravljenje driske, krepitev zdravja črevesja in zaščito pred vdolbinami.

L. rhamnosus je na voljo kot probiotični dodatek in ga najdemo v nekaterih mlečnih izdelkih.

Če vas zanima izboljšanje prebavnega zdravja, razmislite o preizkusu L. rhamnosus .

Deklaracija:

Lactobacillus rhamnosus GG Viridian. Brez glutena in laktoze.

Navodilo za uporabo: Kot prehransko dopolnilo vzemite 1 do 2 kapsuli dnevno s hrano ali po navodilih zdravstvenega osebja.

Sestava: Ena kapsula zagotavlja:

Lactobacillus rhamnosus GG 10 miljard
Prebiotic FS2-60* 300 mg
Rastlinska celulozna (HPMC**) kapsula (ovoj) 70 mg

*celotni spekter prebiotičnih oligosaharidov in rastlinski izvor inulina

**hidroksipropilmetil celuloza

Čistost: 100% aktivno polnilo. Ta veganski izdelek ne vsebuje glutena, pšenice, laktoze, dodanega sladkorja (vsebuje le naravno prisotne sladkorje), soli, kvasa, konzervansov ali umetnih barvil. Brez obsevanja. Brez testiranj na živalih.