Vzhodna medicina uporablja veliko različnih rastlin in gliv. Zanimivo je, da je goba reishi še posebej priljubljena. Ima številne možne koristi za zdravje, med drugim krepitev imunskega sistema in boj proti raku.

Kaj je goba Reishi?

Reishi je znamenita goba nesmrtnosti. Učinkovito pomaga krepiti imunsko obrambo in upočasnjuje staranje. Je naravni izdelek, ki se tisočletja uporablja kot tradicionalno zdravilo.

Zakaj je reishi tako učinkovit?

V zadnjih desetletjih so raziskovalci analizirali različne spojine, prisotne v tej glivi. Znanost je potrdila številne lastnosti, ki telesu zagotavljajo celovito zaščito pred različnimi patologijami, ki zmanjšujejo dolgo življenjsko dobo. Med sto aktivnimi spojinami, ki so prisotne v reishiju, so bile ugotovljene tri posebne snovi z močnim učinkom:

  1. Polisaharidi (ogljikovi hidrati), ki imajo protirakave učinke zahvaljujoč njihovi sposobnosti preprečevanja nenormalnega nastanka krvnih žil in krepitve imunskega sistema.
  2. Triterpeni, ki ščitijo jetra, znižujejo krvni tlak, znižujejo raven holesterola, preprečujejo agregacijo trombocitov in tako zmanjšujejo tveganje za možgansko kap in srčni infarkt ter se borijo proti alergijskim reakcijam, ki jih sproži histamin
  3. Peptid “Ganoderma lucidum”, ima močne antioksidativne lastnosti.

Reishi vsebuje tudi druge edinstvene spojine, ki spodbujajo aktiviranje celičnih površinskih receptorjev, ki modulirajo imunost, in specifičen citoprotektivni protein, imenovan LZ-8.

Kakšne so prednosti Reišija ?

Najbolj spektakularno odkritje zadnjih let je njen vpliv na dolgoživost. Raziskovalci so ugotovili, da reishi izboljšuje vse celične imunske sisteme s spodbujanjem proizvodnje protiteles, da pridobijo ali sprožijo zdrav imunski odziv, hkrati pa zmanjšajo mehanizem proizvodnje vnetnih citokinov. Poleg tega je ta goba edinstvena, ker je sposobna vseprisotno delovati, kar povzroči pomembne spremembe, ki prispevajo k večji dolgoživosti:

  • ščiti celično DNK pred oksidativnimi poškodbami, ki prispevajo k staranju in raku
  • ščiti mitohondrijsko DNK in mitohondrije pred oksidativnimi poškodbami, ki oslabijo njihovo sposobnost proizvajanja energije in jih povzročajo neučinkovite, še en glavni vzrok staranja
  • povečuje raven in aktivnost znotrajceličnih antioksidantnih encimov, kar zmanjšuje oksidacijo celičnih membran. Dejansko spodbuja endogeno proizvodnjo antioksidantnih encimov, kot so superoksid dismutaza (SOD), katalaza in glutation
  • ščiti ledvice pred oksidativnimi poškodbami in tako zmanjšuje tveganje za odpoved ledvic
  • povečuje zaščitno aktivnost matičnih celic hematopoetskih celic, T celic in drugih ključnih imunskih dejavnikov. Povečuje število in funkcije vseh celičnih linij, zlasti “celic naravnih ubijalcev”, pa tudi “celic T”, odgovornih za antigeni odziv
  • spodbuja aktivacijo dendritičnih celic in makrofagov, ki omogočajo reagiranje na virusne ali rakave grožnje s podpiranjem proizvodnje protiteles z limfociti B
  • nasprotuje vnetnim citokinom, odgovornim za bolečino pri revmatoidnem artritisu. Študije so pokazale tudi, da izvleček Reishi zavira nekatere alergijske reakcije, vključno s pozitivnimi učinki na astmo in kontaktni dermatitis

Goba reishi, znana tudi kot Ganoderma lucidum in lingzhi, je gliva, ki raste na različnih vročih in vlažnih lokacijah v Aziji (Zaupanja vreden vir).

Ta gliva je bila vrsto let najpomembnejša v vzhodni medicini (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Znotraj gobe je več molekul, vključno s triterpenoidi, polisaharidi in peptidoglikani, ki so lahko odgovorni za njegove vplive na zdravje (Zaupanja vreden vir). Medtem ko se gobe same lahko uživajo sveže, je običajna uporaba gob v prahu ali ekstraktov, ki vsebujejo te posebne molekule. Te različne oblike so bile preizkušene v študijah na celicah, živalih in ljudeh.

Povečajte imunski sistem

Eden najpomembnejših učinkov gobe reishi je, da lahko poveča vaš imunski sistem (Zaupanja vreden vir).

Čeprav so nekatere podrobnosti še negotove, so raziskave v epruvetah pokazale, da reishi lahko vpliva na gene v belih krvnih celicah, ki so kritični deli vašega imunskega sistema. Poleg tega so v teh raziskavah ugotovili, da nekatere oblike reishija lahko spremenijo vnetne poti v belih krvnih celicah (Zaupanja vreden vir).

Raziskave pri bolnikih z rakom so pokazale, da nekatere molekule, ki jih najdemo v gobi, lahko povečajo aktivnost vrste belih krvnih celic, imenovanih naravne celice ubijalke (Zaupanja vreden vir). Naravne celice morilke se borijo z okužbami in rakom v telesu (Zaupanja vreden vir). Druga raziskava je pokazala, da lahko reishi poveča število drugih belih krvnih celic (limfocitov) pri osebah s kolorektalnim rakom (Zaupanja vreden vir).

Čeprav je večina gob reishi gob za imunski sistem opažena pri bolnikih, pa nekateri dokazi kažejo, da lahko pomaga tudi zdravim ljudem. V eni izmed raziskav je gliva izboljšala delovanje limfocitov, ki pomaga v boju proti okužbam in raku, pri športnikih, ki so izpostavljeni stresnim stanjem (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Vendar pa druge raziskave pri zdravih odraslih niso pokazale izboljšanja imunske funkcije ali vnetja po 4 tednih jemanja ekstrakta reishija (10 Zaupanja vreden vir).

Na splošno je jasno, da reishi vpliva na bele krvne celice in imunsko delovanje. Potrebnih je več raziskav, da se določi obseg koristi za zdrave in bolne.

POVZETEK Goba Reishi lahko izboljša delovanje imunskega sistema z učinki na bele krvne celice, ki pomagajo v boju proti okužbi in raku. To se lahko pojavi predvsem pri bolnikih, saj so pri zdravih opazili mešane rezultate.

Lastnosti proti raku

Mnogi ljudje uživajo to glivo zaradi njenih potencialnih lastnosti proti raku ( 11 ,12 Zaupanja vreden vir). V resnici je ena študija na več kot 4000 preživelih raka dojke ugotovila, da približno 59% uživa gobe reishi (13 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega je več raziskav v epruveti pokazalo, da lahko privede do smrti rakavih celic (14 Zaupanja vreden vir15 Zaupanja vreden vir16 Zaupanja vreden vir). Vendar rezultati teh raziskav ne pomenijo nujno učinkovitosti pri živalih ali ljudeh.

Nekatere raziskave so raziskale, ali bi lahko reishi koristil raku prostate zaradi njegovih učinkov na hormon testosteron ( 17 ,18 Zaupanja vreden vir).

Medtem ko je ena študija primera pokazala, da lahko molekule, ki jih najdemo v tej gobi, pri ljudeh zavrejo rak prostate, pa večja nadaljnja študija teh ugotovitev ni podprla (19 Zaupanja vreden vir20 Zaupanja vreden vir).

Goba reishi je bila raziskana tudi zaradi njene vloge pri preprečevanju ali boju proti kolorektalnemu raku (Zaupanja vreden vir21 Zaupanja vreden vir). Nekatere raziskave so pokazale, da je eno leto zdravljenja z reishijem zmanjšalo število in velikost tumorjev v debelem črevesju (21 Zaupanja vreden vir).

Podrobno poročilo o številnih raziskavah je pokazalo, da goba lahko ugodno vpliva na bolnike z rakom (22 Zaupanja vreden vir).

Te koristi so vključevale povečanje aktivnosti belih krvnih celic v telesu, ki pomagajo v boju proti raku, in izboljšanje kakovosti življenja pri bolnikih z rakom. Vendar pa raziskovalci navajajo, da bi bilo treba reishi uporabljati v kombinaciji s tradicionalnim zdravljenjem, ne pa ga nadomeščati (22 Zaupanja vreden vir).

Še več, številne raziskave gob reishi in raka niso bile kakovostne. Zaradi tega je potrebnih veliko več raziskav ( 11 .23 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Čeprav se zdi, da goba reishi nekoliko obljublja za preprečevanje ali zdravljenje raka, je potrebno več informacij, preden postane del standardne terapije. Vendar pa jo je morda v nekaterih primerih poleg običajne nege primerno uporabiti.

Se lahko bori proti utrujenosti in depresiji?

Vplivi Reishija na imunski sistem so pogosto najbolj poudarjeni, ima pa tudi druge potencialne prednosti. Sem spadajo zmanjšana utrujenost in depresija, pa tudi izboljšana kakovost življenja. Ena izmed raziskav je proučevala njegove učinke pri 132 ljudeh z nevrostenijo, slabo definiranim stanjem, ki je povezano z bolečinami, bolečinami, omotico, glavoboli in razdražljivostjo (24 Zaupanja vreden vir). Raziskovalci so ugotovili, da se je utrujenost zmanjšala in se je počutje izboljšalo po 8 tednih jemanja dodatkov.

Druga raziskava je pokazala, da se je utrujenost zmanjšala in kakovost življenja se je izboljšala po 4 tednih jemanja reishija v prahu pri skupini 48 preživelih raka dojke (25 Zaupanja vreden vir). Poleg tega so ljudje v raziskavi doživeli tudi manj tesnobe in depresije.

Medtem ko goba reishi morda obeta ljudem z določenimi boleznimi, ni jasno, če bi koristila tistim, ki so sicer zdravi.

POVZETEK Nekatere predhodne študije so pokazale, da bi goba reishi lahko zmanjšala tesnobo in depresijo ter izboljšala kakovost življenja pri osebah z določenimi bolezenskimi stanji.

Druge potencialne koristi

Gobe ​​reishi so poleg učinkov na imunski sistem in kakovost življenja preučevali tudi zaradi možnosti izboljšanja drugih vidikov zdravja.

Zdravje srca

Ena 12-tedenska študija na 26 ljudeh je pokazala, da goba reishi lahko poveča “dober” HDL holesterol in zmanjša trigliceride (26 Zaupanja vreden vir). Vendar pa druge raziskave pri zdravih odraslih niso pokazale izboljšanja teh dejavnikov tveganja za srčno bolezen (10 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega je velika analiza pokazala, da po pregledu petih različnih raziskav, ki so vsebovale približno 400 ljudi, ni koristilo zdravju srca. Raziskovalci so ugotovili, da uživanje gob reishi do 16 tednov ne izboljša holesterola (27 Zaupanja vreden vir).

Nadzor sladkorja v krvi

Več študij je pokazalo, da lahko molekule, ki jih najdemo v gobi reishi, pri živalih zmanjšajo sladkor v krvi (28 Zaupanja vreden vir29 Zaupanja vreden vir). Nekatere predhodne raziskave na ljudeh so poročale o podobnih ugotovitvah ( 30 ). Vendar večina raziskav te koristi ne podpira. Po oceni sto udeležencev raziskovalci niso našli koristi za krvni sladkor na tešče (27 Zaupanja vreden vir).

Status antioksidantov

Antioksidanti so molekule, ki lahko pomagajo preprečiti poškodbe vaših celic ( 31 ). Zaradi te pomembne funkcije obstaja veliko zanimanje za živila in dodatke, ki lahko izboljšajo stanje antioksidantov v telesu. Mnogi trdijo, da je goba reishi v ta namen učinkovita. Vendar pa več raziskav ni ugotovilo spremembe ravni dveh pomembnih antioksidantnih encimov v krvi po uživanju glive 4 do 12 tednov (10 Zaupanja vreden vir26 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Majhna količina raziskav je pokazala, da bi goba reishi lahko izboljšala dober holesterol ali krvni sladkor. Vendar večina raziskav kaže, da ne izboljša holesterola, krvnega sladkorja ali antioksidantov v telesu.

Možni neželeni učinki in nevarnosti

Nekatere raziskave so pokazale, da je pri tistih, ki so jemali gobe reishi 4 mesece, skoraj dvakrat večja verjetnost, da bodo imeli stranski učinek kot tisti, ki so jemali placebo (22 Zaupanja vreden vir).

Vendar so bili ti učinki manjši in so vključevali rahlo povečano tveganje za motnje v želodcu ali prebavo. O škodljivih učinkih na zdravje jeter niso poročali.

Druge raziskave so prav tako pokazale, da štirje tedni jemanja gobe reishi gob pri zdravih odraslih niso imeli škodljivih učinkov na jetra ali ledvice (10 Zaupanja vreden vir).

Kljub temu obstaja več skupin ljudi, ki bi se verjetno morali izogibati reishiju.

Sem spadajo tiste, ki so noseče ali dojijo, imajo krvno bolezen, čakajo na operacijo ali imajo nizek krvni tlak ( 36 ).

Opomba: Goba reishi je priljubljena gliva, ki se uporablja v vzhodni medicini. Lahko okrepi imunski sistem z učinki na bele krvne celice, zlasti pri bolnikih, kot so tisti z rakom. Ta gliva lahko tudi zmanjša velikost in število tumorjev pri določenih vrstah raka ter izboljša kakovost življenja nekaterih bolnikov z rakom.

Večina raziskav na ljudeh je pokazala, da ne izboljšuje holesterola, krvnega sladkorja ali antioksidantov, vendar je v nekaterih primerih lahko učinkovita za zmanjšanje utrujenosti ali depresije.