14.90

In Stock

Neverjetne lastnosti olja črne kumine (Nigella sativa) so bile poznane ljudstvom v Aziji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki že več stoletij. Zgodovina uporabe olja črne kumine v medicini sega več kot 3000 let nazaj, ko so jo imenovali “olje kraljev”


 • Ta izdelek slovi po obsežnem blagodejnem učinku na celotno telo
 • Olje črne kumine vsebuje esencialne maščobne kisline omega-6 in omega-9, ki se v telesu ne sintetizirajo, morajo torej prihajati iz hrane
 • Pozitivno vplivajo na strukturo sten krvnih žil in aktivno sodelujejo pri sintezi različnih hormonov, ohranjajo mladost, zdravje in lepoto
 • Ob tem vsebuje olje črne kumine tudi vitamine E, A in B, ki sodelujejo pri vseh osnovnih funkcijah telesa, ter eterična olja, koristna za dihala

2 enaka izdelka = 3% popusta
3 enaki izdelki = 5% popusta
4 enaki izdelki = 7% popusta

Compare

Opis

Olje črne kumine koristi za zdravje

Nigella sativa je majhen cvetoči grm z vijoličnimi ali belimi odtenki cvetov, ki raste v vzhodni Evropi, na Bližnjem vzhodu in zahodni Aziji.

Čeprav je videti nenavadno, grmiček obrodi plodove, ki imajo drobna črna semena. Ta črna semena se v zdravilih uporabljajo že tisočletja.

Arheologi so v grobu kralja Tuta našli celo črna semena, kar je poudarilo njihov pomen v zgodovini za zdravljenje in zaščito. Uporabljajo se tudi pri kuhanju, da dodajo okus kruhu, kari in kumaricam. Ko jih jemo, imajo semena grenak okus, ki ga pogosto primerjajo s kumino ali origanom.

Izkazalo se je, da ima olje črne kumine antioksidativne lastnosti. Te lahko pomagajo ublažiti vnetje v telesu in na koži.

Olje črne kumine

Olje črne kumine se je priporočalo pri zdravljenju nekaterih najpogostejših zdravstvenih stanj, vključno z visokim krvnim tlakom in astmo. Kaže tudi močno protiglivično delovanje proti Candida albicans – kvasu, ki lahko v telesu preraste in privede do kandidiaze. Primeri drugih koristi za zdravje olja črne kumine vključujejo:

 • Znižanje visokega krvnega tlaka: jemanje ekstrakta semen črne kumine dva meseca dokazano znižuje visok krvni tlak pri ljudeh, katerih krvni tlak je blago povišan.
 • Zmanjšanje visokega holesterola: Pokazalo se je, da uživanje olja črnega semena zmanjšuje visok holesterol. To je veliko zdravih maščobnih kislin, ki vam lahko pomagajo ohranjati bolj zdravo raven holesterola. Primeri teh maščobnih kislin vključujejo linolne kisline in oleinsko kislino. Ravni olj se lahko razlikujejo glede na to, kje gojijo črna semena. Ljudje lahko vidijo rezultate tudi pri uživanju zdrobljenih semen.
 • Izboljšanje simptomov revmatoidnega artritisa: Jemanje peroralnega olja črnega semena lahko pomaga zmanjšati simptome vnetnega revmatoidnega artritisa.
 • Zmanjševanje simptomov astme: Protivnetni učinki olja črnega semena se lahko razširijo na izboljšanje simptomov astme. Njegov učinek pri zmanjšanju vnetja v dihalnih poteh lahko pomaga tudi pri simptomih bronhitisa.
 • Zmanjšanje motenj v želodcu: Uživanje črnih semen ali uživanje olja črne kumine je povezano z lajšanjem želodčnih bolečin in krčev. Olje lahko pomaga zmanjšati plin, napihnjenost želodca in pojav razjed.

Olje črne kumine naj bi imelo tudi protirakave lastnosti. Pri lokalnem zdravljenju lahko pomaga pri boju proti kožnim rakom.

Učinkovina olja črne kumine, znana kot timokinon in drugi semenske učinkovine, so lahko zmanjšali rast tumorjev pri laboratorijskih podganah. Olje lahko tudi pomaga zmanjšati učinke sevanja, ki škodujejo tkivu, ki se uporabljajo za ubijanje rakavih celic. Vendar teh rezultatov pri ljudeh niso preučevali. Olje črnega semena se ne sme uporabljati kot nadomestilo za običajna zdravljenja raka.

Olje črne kumine – lepotne koristi

Olje črne kumine ima več aplikacij in koristi za problematična stanja kože. Olje najdemo v številnih trgovinah z zdravo hrano in lekarnah. Primeri aplikacij za lepoto in kožo vključujejo:

 • Akne: Po poročanju Journal of Dermatology & Dermatologic Surgery je uporaba losjona, pripravljenega z 10-odstotnim oljem črne kumine, znatno zmanjšala pojavnost aken po dveh mesecih. Tisti, ki so sodelovali v raziskavi, so poročali o 67-odstotnem zadovoljstvu.
 • Vlaženje las: Olje črne kumine lahko nanesemo na človeške lase, da jih zmehčajo in pospešijo sijaj.
 • Luskavica: Dokazano je, da uporaba olja črne kumine zmanjšuje pojavnost lusk na koži.
 • Celjenje ran: Dokazano je, da uporaba olja črne kumine zmanjšuje vnetja in prisotnost bakterij, ki pomagajo pri celjenju ran. Čeprav se ne zdi koristno pri gojenju novih kolagenih vlaken, vendar spodbuja druge rastne dejavnike, ki telesu pomagajo ustvariti novo, zdravo kožo.

Ne pozabite, da olje črne kumine ne bi smelo nadomestiti zdravil na recept, ki vam jih je predpisal zdravnik. Ima pa nekaj lepotnih prednosti, ki lahko poleg teh tretmajev izboljša vašo kožo.

Ali je olje črne kumine varno?

Možno je, da olje črnega semena lahko poveča učinke zdravil, ki jih telo predela po poti citokroma P450. Encimi na tej poti presnavljajo 90 odstotkov običajnih zdravil. Primeri običajnih zdravil lahko vključujejo zaviralce beta, kot sta metoprolol (Lopressor) in redčilec krvi, varfarin (Coumadin).

Če redno jemljete zdravila na recept, se pred začetkom jemanja olja črnega semena posvetujte s svojim zdravnikom. Ne smete prenehati jemati katerega koli običajnega zdravila, ne da bi se prej posvetovali s svojim zdravnikom.

Olje črne kumine je lahko koristno za delovanje jeter, vendar jemanje preveč olja črnega semena lahko škoduje tudi vašim jetrom in ledvicam. Če imate težave z enim od teh organov, se posvetujte s svojim zdravnikom, da določi varen odmerek (če obstaja). Prav tako lahko lokalno olje črne kumine povzroči alergijske reakcije. Pred nanosom na veliko površino na koži naredite test.

Pakiranje: 100ml

Vsebina: 100% hladno stiskano olje črne kumine brez dodatkov.

Način uporabe: 10 kapljic olja črne kumine zmešajte v kozarec pomarančnega ali drugega sadnega soka. Vzemite trikrat na dan tri mesece. Primerno za dolgotrajno uporabo. Uporabljati hladno.

Opozorilo: prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Lahko vsebuje sledi orehov in sezamovih semen. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti. Pred povečanjem priporočene dnevne količine se posvetujte s svojim zdravnikom. Primerno za dieto brez glutena. Ne uporabljajte, če ste preobčutljivi za katero koli sestavino.

Proizvajalec: OOO Specialist, Altaj, Rusija