12.90

In Stock

Čeprav je žafran znan kot kulinarična začimba, ki ga v jedeh po vsem svetu uporabljajo že tisoče let, so njegove terapevtske lastnosti manj znane


  • Lahko zmanjša dejavnike tveganja za srčno bolezen
  • Lahko zniža raven sladkorja v krvi
  • Lahko izboljša vid pri odraslih s starostno degeneracijo makule (AMD)
  • Lahko izboljša spomin pri odraslih z Alzheimerjevo boleznijo

2 enaka izdelka = 3% popusta
3 enaki izdelki = 5% popusta
4 enaki izdelki = 7% popusta

 

Compare

Opis

Rezultat iskanja slik za saffron žefran

Žafran: Katere koristi podpira znanost?

Čeprav je žafran znan kot kulinarična začimba, ki ga v jedeh po vsem svetu uporabljajo že tisoče let, so njegove terapevtske lastnosti manj znane. Toda tradicionalni ajurvedski in perzijski medicinski sistem žefranove izjemne sestave in zdravju koristnih lastnosti pozna že več stoletij.

Žafran ima poleg lastnosti, ki dajejo okus, nenavadno zapleteno sestavo, do zdaj je odkritih več kot 100 spojin, vključno z aktivnimi sestavinami, kot so karotenoidi. Te spojine so znane po antioksidativni učinkovitosti, kot so naravni oranžni, rumeni in rdeči pigmenti in so resnično odgovorne za žafranovo oranžno-rdečo barvo. Poleg teh antioksidantov je žafran sestavljen tudi iz safrana. Ta molekula je predvsem odgovorna za značilen vonj začimbe in se uporablja kot aktivna sestavina v številnih terapevtskih pripravkih.

Znanstvenike že nekaj let vse bolj zanima potencial žafrana za ohranjanje zdravja vida in preprečevanje očesnih bolezni. Zlasti sta zanimiva dva karotenoida, imenovana crocin in crocetin, ki sta naravno prisotna v rastlini Crocus sativus, iz katere pridobivajo žafran. Za to molekulo se je pokazalo, da ima antioksidativno moč in anti-apoptotični učinek, zato ponujajo veliko obetov za preprečevanje nekaterih očesnih bolezni.

Kako lahko pomaga:

  • Podpira antioksidativne obrambe mrežnih fotoreceptorjev
  • Zaščiti mrežnice pred vsakodnevnimi oksidativnimi poškodbami, ustvarjenimi z prostimi radikali, ki so posledica izpostavljenosti visoki ali modri svetlobi in kajenju
  • Povečuje pretok krvi v mrežnico in koroide

S svojim visokim antioksidativnim delovanjem lahko ekstrakt žafrana nudi tudi zaščito pred starostno degeneracijo makule ali AMD, eno najpogostejših očesnih bolezni. Za to tiho, nebolečo bolezen je značilno postopno poslabšanje osrednjega dela mrežnice, ki preneha pravilno delovati. Je glavni vzrok izgube vida, predvsem pri starejših od 60. let, kar lahko vodi v popolno slepoto. Tisti, ki trpijo za AMD vse težje izvajajo vsakodnevne funkcije, kot sta branje ali vožnja.

Impresivne zdravstvene koristi žafrana

Žafran je najdražja začimba na svetu – (450 gramov) stane med 500 in 5000 ameriških dolarjev.

Razlog za zajetne cene je njegov delovno neintenziven način obiranja, zaradi česar je proizvodnja draga.

Žafran se nabira ročno iz rože Crocus sativus, splošno znane kot »žefran krokus«. Izraz »žefran« se nanaša na strukturo cvetov, ki so podobne nitkam.

Izvira iz Grčije, kjer je bil cenjen zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Ljudje so uživali žafran za izboljšanje libida, izboljšanje razpoloženja in izboljšanje spomina (Zaupanja vreden vir).

Zmogljiv antioksidant

Žafran vsebuje impresivno raznolikost rastlinskih spojin, ki delujejo kot antioksidanti – molekule, ki varujejo vaše celice pred prostimi radikali in oksidativnim stresom.

Med pomembne antioksidante žafrana spadajo krocin, krocetin, safranal in kaempferol (Zaupanja vreden vir).

Crocin in crocetin sta karotenoidna pigmenta in sta odgovorna za žafranovo rdečo barvo. Obe spojini imata lahko antidepresivne lastnosti, ščitita možganske celice pred progresivno poškodbo, izboljšujeta vnetja, zmanjšujeta apetit in pomagata pri hujšanju (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Safranal daje žefranu izrazit okus in aromo. Raziskave kažejo, da lahko pomaga izboljšati vaše razpoloženje, spomin in sposobnost učenja ter zaščiti možganske celice pred oksidativnim stresom (Zaupanja vreden vir).

Kaempferol najdemo v cvetnih listih žafrana. Ta spojina je povezana z zdravstvenimi koristmi, kot so zmanjšano vnetje, protirakave lastnosti in antidepresivni učinki (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

POVZETEK Žafran je bogat z rastlinskimi spojinami, ki delujejo kot antioksidanti, kot so krocin, krocetin, safranal in kaempferol. Antioksidanti pomagajo zaščititi vaše celice pred oksidativnim stresom.

Lahko izboljša razpoloženje in zdravi depresivne simptome

Žafran je dobil ime “začimba sonca.” To ni samo zaradi svoje izrazite barve, ampak tudi zato, ker vam lahko pomaga razvedriti razpoloženje.

V pregledu petih študij so bili dodatki žefrana pri zdravljenju simptomov blage do zmerne depresije bistveno bolj učinkoviti kot placebo (Zaupanja vreden vir).

Druge študije so pokazale, da je bilo jemanje 30 mg žafrana na dan enako učinkovito kot fluoksetin, imipramin in citalopram – konvencionalno zdravljenje depresije. Poleg tega je manj ljudi doživelo neželene učinke žafrana v primerjavi z drugimi zdravili (Zaupanja vreden virZaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Še več, zdi se, da so tako cvetni listi žefrana (nitke) podobno učinkovite proti blagi do zmerni depresiji (Zaupanja vreden vir10 Zaupanja vreden vir).

Čeprav so te ugotovitve obetavne, so potrebne daljše študije na ljudeh z več udeleženci, preden se žafran lahko priporoči za zdravljenje depresije.

POVZETEK Žafran lahko pomaga pri zdravljenju simptomov blage do zmerne depresije, vendar je pred določitvijo priporočil potrebnih več raziskav.

Žafran ima veliko antioksidantov, ki pomagajo nevtralizirati škodljive proste radikale. Škoda prostih radikalov je bila povezana s kroničnimi boleznimi, kot je rak (11 Zaupanja vreden vir).

V študijah v epruvetah so dokazali, da žefran in njegove spojine selektivno ubijajo rakave celice debelega črevesa ali zavirajo njihovo rast, medtem ko normalne celice pustijo nepoškodovane (12 Zaupanja vreden vir).

Ta učinek velja tudi za kožo, kostni mozeg, prostato, pljuča, dojke, maternični vrat in številne druge rakave celice (13 Zaupanja vreden vir).

Še več, raziskave v epruvetah so pokazale, da lahko krocin – glavni antioksidant v žafranu – naredi rakave celice bolj občutljive na zdravila za kemoterapijo (14 Zaupanja vreden vir).

Medtem ko so te ugotovitve iz študij epruvete obetavne, so protirakavi učinki žafrana pri ljudeh slabo raziskani, zato je potrebnih več raziskav.

POVZETEK Žafran vsebuje veliko antioksidantov, ki lahko pomagajo ubiti rakave celice, medtem ko normalne celice pustijo nepoškodovane. Vendar pa je potrebnih več človeških raziskav.

Lahko zmanjša simptome PMS

Predmenstrualni sindrom (PMS) je izraz, ki opisuje fizične, čustvene in psihološke simptome, ki se pojavijo pred začetkom menstruacije.

Študije kažejo, da lahko žafran pomaga pri zdravljenju simptomov PMS.

Pri ženskah, starih 20–45 let, je bilo jemanje 30 mg žafrana na dan bolj učinkovito kot placebo pri zdravljenju simptomov PMS, kot so razdražljivost, glavobol, hrepenenje in bolečina (15 Zaupanja vreden vir).

Druga raziskava je pokazala, da je preprosto vdihavanje žafrana 20 minut pomagalo zmanjšati simptome PMS, kot so tesnoba in znižana raven stresnega hormona kortizola (16 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Zdi se, da žafran z uživanjem in vonjanjem pomaga pri zdravljenju simptomov PMS, kot so razdražljivost, glavobol, hrepenenje, bolečina in tesnoba.

Afrodiziaki so hrana ali dodatki, ki pomagajo povečati vaš libido.

Študije so pokazale, da ima žafran lahko afrodiziakalne lastnosti – zlasti pri ljudeh, ki jemljejo antidepresive.

Na primer, uživanje 30mg žafrana na dan v štirih tednih je bistveno izboljšalo erektilno delovanje v primerjavi s placebom pri moških z antidepresivi, povezano z erektilno disfunkcijo (17 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega je analiza šestih raziskav pokazala, da jemanje žafrana znatno izboljša erektilno funkcijo, libido in splošno zadovoljstvo, ne pa tudi lastnosti semena (18 Zaupanja vreden vir).

Pri ženskah z nizko spolno željo zaradi jemanja antidepresivov je 30mg žafrana na dan v štirih tednih zmanjšalo spolne bolečine in povečalo spolno željo in mazanje v primerjavi s placebom (19 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Žafran ima lahko afrodiziakalne lastnosti za moške in ženske, še posebej pa lahko pomaga tistim, ki jemljejo antidepresive.

Prigrizki so običajna razvada, zaradi katere lahko tvegate, da boste pridobili neželeno težo.

Kot kažejo raziskave, žefran lahko pomaga preprečiti hranjenje z prigrizki, tako da zmanjša apetit.

V eni osemtedenski študiji so se ženske, ki so jemale dodatke žafrana, počutile bistveno bolj site, manj so se posluževala prigrizkov in izgubile bistveno večjo težo kot ženske v skupini s placebom (20 Zaupanja vreden vir).

V drugi osemtedenski študiji je jemanje dodatka ekstrakta žafrana pomagalo znatno zmanjšati apetit, indeks telesne mase (ITM), obseg pasu in skupno maščobno maso (Zaupanja vreden vir).

Vendar pa znanstveniki niso prepričani, kako žefran zavira apetit in pomaga pri hujšanju. Ena teorija pravi, da žafran dvigne vaše razpoloženje, kar posledično zmanjša vašo željo po prigrizku (20 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Žafran je dokazal, da zmanjšuje potrebo po prigrizku in zmanjšuje apetit. Ta vedenja lahko pomagajo pri hujšanju.

Druge potencialne koristi za zdravje

Žafran je povezan tudi z drugimi zdravstvenimi koristmi, ki še niso temeljito raziskane:

POVZETEK Žafran je povezan z več drugimi možnimi koristmi za zdravje, kot so izboljšano tveganje za srčne bolezni, raven sladkorja v krvi, vid in spomin. Vendar pa je za izvedbo močnejših zaključkov potrebno več študij.

Enostaven za dodajanje k prehrani

Žafran ima v majhnih odmerkih subtilen okus in aromo ter se dobro sklada s slanimi jedmi, kot so paella, rižota in druge riževe jedi.Najboljši način, kako izvleči edinstven okus žafrana, je, da niti namočite v vroči vodi, a ne vreli – vodi.
Žafran je na voljo na večini specializiranih trgovinah in ga je mogoče kupiti v obliki niti ali v prahu. Vendar je najbolje, da kupite, saj vam dajejo večjo vsestranskost in je manj verjetno, da bodo ponarejene.Čeprav je žafran najdražja začimba na svetu, je majhna količina dovolj, ker v svojih receptih pogosto ne boste potrebovali več kot ščepec. Pravzaprav lahko uporaba preveč žafrana daje vašim receptom premočan zdravilni okus.POVZETEK Žafran ima subtilen okus in aromo, kar olajša njegovo dodajanje k prehrani. Dobro se združuje s slanimi jedmi le namočite ga v vroči vodi, da dobi globlji okus.

Tveganja, previdnostni ukrepi in odmerjanje

Žafran je na splošno varen z malo ali brez stranskih učinkov.

V običajnih količinah za kuhanje ni videti, da bi pri ljudeh povzročil škodljive učinke.

Kot prehransko dopolnilo lahko ljudje varno vzamejo do 1,5 grama žafrana na dan. Vendar pa se je pokazalo, da je le 30 mg žafrana na dan dovolj, da izkoristi svoje zdravstvene koristi (Zaupanja vreden vir17 Zaupanja vreden vir30 Zaupanja vreden vir).

Po drugi strani imajo lahko visoki odmerki 5 gramov ali več toksične učinke. Nosečnice naj se izogibajo velikim odmerkom, saj lahko povzroči splav (31 Zaupanja vreden vir32 Zaupanja vreden vir).

Kot pri vsakem dodatku se pred jemanjem žafrana v obliki dodatka posvetujte s svojim zdravnikom.

Še ena težava žafrana – zlasti žafrana v prahu – je, da ga lahko ponaredite z drugimi sestavinami, kot so pesa, rdeča barvana svilena vlakna, kurkuma in paprika. Nabiranje zmanjšuje stroške za proizvajalce, saj je pravi žafran drag za obiranje (33 Zaupanja vreden vir).

Zato je pomembno, da žafran kupite od ugledne blagovne znamke, da zagotovite pristni izdelek. Če se žafran zdi preveč poceni, se mu je najbolje izogniti.

POVZETEK V običajnih odmerkih je žafran na splošno varen, brez stranskih učinkov. Ne pozabite kupiti žafrana od ugledne blagovne znamke ali prodajalne, da se izognete ponarejenemu izdelku.

Pod črto

Žafran je močna začimba, ki vsebuje veliko antioksidantov.

Povezujejo jo z zdravstvenimi koristmi, kot so izboljšano razpoloženje, libido in spolno delovanje, pa tudi z zmanjšanimi simptomi PMS in povečano izgubo teže.

Najboljše od vsega je, da je na splošno varen za večino ljudi in ga je enostavno dodati z prehrano. Poskusite vključiti žafran v svoje najljubše jedi, da izkoristite njegove potencialne koristi za zdravje.

Opis izdelka:

Grški žafran velja za večino kuharjev in gurmanov za najboljšega na svetu. Žafran je po teži najdražja začimba na svetu, zato so bili mnogi v preteklosti v močni skušnjavi, da bi žafran ponarejali. Vendar pa je grška proizvodnja žafrana, pakiranje in prodaja zelo standardizirana, zaradi česar se to ne more zgoditi.

V Grčiji proizvaja Krokos Kozanis žefran pod ZOP (Zaščiteno označevanje porekla), ki ga izvaja grška “Zadruga žefran” v regiji Kozani. To zagotavlja, da ste pri najboljšem viru žefrana na svetu.

Leta 1971 je bila ustanovljena zadruga za žafran v Kazoniju, da bi zagotovila kakovost in transparentnost v trgovini z grškim žefranom. Zadruga je v celoti odgovorna za zbiranje, predelavo, pakiranje in distribucijo izdelka, da bi zagotovila njegovo kakovost in se izognila prevaram, ki so ga v preteklosti izvajali trgovci, kar ima za posledico degradacijo in negativno podobo izdelka.

Majhna količina grškega žefrana se za izvrstno aromo in barvo dodaja vsem jedem, vključno s testeninami, rižem, juhami, omakami, perutnino, mesom in ribami. Popolnoma čist in v kombinaciji s kavo ali čajem tvori odličen napitek.

Redna uporaba čistega žafrana pa je dokazala izjemne koristi tudi za zdravje, pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni, depresije, PMS in menstrualnih nelagodij.

Priporočen dnevni odmerek: dnevni odmerek na osebo je 10 -12 nitk. Zaradi svoje moči bi že gram na dan lahko povzročil odpoved ledvic. Za pripravo čaja uporabimo 10 – 12 nitk katere prelijemo z 500 ml vroče vode, pustimo stati 2 uri, pijemo ga skozi ves dan.

Sestavine: 100% žefran v nitkah

Neto količina: 1g

Obvestilo: Priporočene dnevne količine oz. odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Nosečnice in doječe matere ter osebe, ki uživajo zdravila ali, ki imajo zdravstvene težave, naj se o uporabi izdelka posvetujejo z zdravnikom.

Zanimivost: Večina žensk bo imela predmenstrualne simptome. Ti so lahko pozitivni ali negativni, čeprav bo približno 4 od 10 potrebovalo zdravenje simptomov, med 3 in 8 od 100 pa bodo imeli dovolj hude simptome, da jim lahko simptome diagnosticirajo kot predmenstrualno disforično motnjo

Zunaj farmacevtskih zdravil je Žefran, znan tudi kot priljubljeno blažilo za predmenstrualne simptome in nepravilnosti cikla.

Shranjevanje: Shranjujte na suhem mestu s temperaturo do 25 ° C. Primerno za dieto brez glutena.

Proizvedeno: Grčija