18.95

In Stock

Ginkgo je povezan z več zdravstvenimi trditvami in načini uporabe, od katerih se večina osredotoča na delovanje možganov in krvni obtok


 

 • Vsebuje močne antioksidante
 • Lahko pomaga pri boju proti vnetju
 • Izboljša krvožije in zdravje srca
 • Zmanjša simptome psihičnih motenj in demence
 • Izboljšuje delovanje možganov in dobro počutje
 • Lahko zmanjša anksioznost
 • Lahko ublaži depresijo
 • Lahko podpira vid in zdravje oči
 • Lahko ublaži glavobole in migrene
 • Lahko izboljša simptome astme in KOPB
 • Zmanjša simptome PMS
 • Omili spolno disfunkcijo

2 enaka izdelka = 3% popusta
3 enaki izdelki = 5% popusta
4 enaki izdelki = 7% popusta

 

Compare

Opis

12 prednosti Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba ali dekliška dlaka je drevo, domače na Kitajskem, ki ga že tisoč let gojijo za različne namene.

Ker je edini preživeli pripadnik starodavnega reda rastlin, ga včasih imenujejo kot živi fosil.

Medtem ko se njegovi listi in semena pogosto uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini, se sodobne raziskave osredotočajo predvsem na izvleček ginka, ki ga izdelujejo iz listov.

Ginkgo dodatki so povezani z več zdravstvenimi trditvami in načini uporabe, od katerih se večina osredotoča na delovanje možganov in krvni obtok.

Tu je 12 prednosti ginko bilobe.

1. Vsebuje močne antioksidante

Prednosti Ginkgo Biloba

Vsebnost antioksidantov ginka je lahko razlog za številne zdravstvene trditve (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Ginkgo vsebuje visoko vsebnost flavonoidov in terpenoidov, ki so spojine, znane po močnih antioksidativnih učinkih ( 3 ,Zaupanja vreden vir).

Antioksidanti se borijo ali nevtralizirajo škodljive učinke prostih radikalov.

Prosti radikali so visoko reaktivni delci, ki nastanejo v telesu med normalnimi presnovnimi funkcijami, na primer pretvorbo hrane v energijo ali razstrupljanje.

Vendar pa lahko tudi poškodujejo zdrava tkiva in prispevajo k pospešenemu staranju in razvoju bolezni.

Raziskave antioksidativnih učinkov ginka so obetavne. Nejasno pa je, kako natančno deluje in kako učinkovito je pri zdravljenju določenih bolezni.

POVZETEK Ginkgo vsebuje močne antioksidante, ki se borijo proti škodljivim učinkom prostih.

2. Lahko pomaga pri boju proti vnetju

Vnetje je del naravnega odziva telesa na poškodbe ali invazije tuje snovi.

Pri vnetnem odzivu se različne komponente imunskega sistema aktivirajo za boj proti tujemu napadalcu ali zdravijo poškodovano območje.

Nekatere kronične bolezni sprožijo vnetni odziv, tudi kadar ni bolezni ali poškodbe. Sčasoma lahko to prekomerno vnetje povzroči trajne poškodbe telesnih tkiv in DNK.

Dolgoletne raziskave na živalih in epruvetah kažejo, da lahko izvleček ginko zmanjša markerje vnetja tako v človeških kot živalskih celicah pri različnih bolezenskih stanjih (Zaupanja vreden virZaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Nekatera posebna stanja, pri katerih se je pokazalo, da izvleček ginka zmanjšuje vnetje, vključujejo:

 • Artritis
 • Razdražljiva črevesna bolezen (KVČB)
 • Rak
 • Srčna bolezen
 • Stroka

Čeprav so ti podatki spodbudni, so potrebne študije na ljudeh, preden se pripravijo konkretni sklepi o vlogi ginkga pri zdravljenju teh zapletenih bolezni.

POVZETEK Ginko lahko zmanjša vnetje, ki ga povzročajo različna stanja. To je lahko eden od razlogov za tako široko uporabo v zdravstvu.

3. Izboljša kroženje in zdravje srca

V tradicionalni kitajski medicini se semena ginko uporabljajo za odpiranje “kanalov” energije za različne organe, vključno z ledvicami, jetri, možgani in pljuči.

Navidezna sposobnost Ginkga, da poveča pretok krvi v različne dele telesa, je lahko izvor številnih njegovih domnevnih koristi.

Ena študija pri ljudeh s srčnimi boleznimi, ki so dopolnili ginko, je pokazala, da se je pretok krvi v več delih telesa takoj povečal. To so pripisali 12-odstotnemu povečanju koncentracije dušikovega oksida v obtoku, spojine, ki je odgovorna za širjenje krvnih žil (Zaupanja vreden vir).

Prav tako je druga študija pokazala enak učinek pri starejših odraslih, ki so se zdravili z ekstraktom ginka (Zaupanja vreden vir).

Dodatne raziskave kažejo tudi na zaščitne učinke ginka na zdravje srca, zdravje možganov in preprečevanje možganske kapi. Za to obstaja več možnih razlag, ena od njih so lahko protivnetne spojine, ki so prisotne v rastlini (Zaupanja vreden vir10 Zaupanja vreden vir11 Zaupanja vreden vir).

Potrebnih je več raziskav, da bi v celoti razumeli, kako ginkgo vpliva na cirkulacijo ter zdravje srca in možganov.

POVZETEK Ginko lahko poveča pretok krvi s spodbujanjem širjenja krvnih žil. To je lahko uporaba za zdravljenje bolezni, povezanih s slabo cirkulacijo.

4. Zmanjša simptome psihičnih motenj in demence

Ginko je bil večkrat ocenjen zaradi njegove sposobnosti zmanjšanja tesnobe, stresa in drugih simptomov, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo in kognitivnim padcem, povezanim s staranjem.

Nekatere študije kažejo izrazito zmanjšanje kognitivnega upada pri ljudeh z demenco, ki uporabljajo ginkgo, druge pa tega rezultata ne ponovijo.

Pregled 21 raziskav je razkril, da lahko izvleček ginka, ko ga uporabljamo v kombinaciji s konvencionalnim zdravilom, poveča funkcionalne sposobnosti pri tistih z blagim alzheimerjevo boleznijo (12 Zaupanja vreden vir).

V drugem pregledu so bile ovrednotene štiri študije in ugotovili so znatno zmanjšanje spekter simptomov, povezanih z demenco, ko se je ginko uporabljal 22–24 tednov (13 Zaupanja vreden vir).

Ti pozitivni rezultati bi lahko bili povezani z vlogo, ki jo lahko ginkgo ima pri izboljšanju krvnega pretoka v možgane, zlasti ker se nanaša na vaskularne vrste demence.

Na splošno je še prezgodaj, da bi dokončno navedli ali ovrgli vlogo ginkoja pri zdravljenju demence, vendar pa zadnje raziskave začenjajo to besedilo jasneje obravnavati.

POVZETEK Ni mogoče sklepati, da ginkgo zdravi Alzheimerjevo bolezen in druge oblike demence, vendar lahko v nekaterih primerih pomaga. Zdi se, da so možnosti, da pomaga, povečajo, če jih uporabljamo ob običajnem zdravljenju.

5. Izboljšuje delovanje možganov in dobro počutje

Obstajajo špekulacije, da lahko ginkgo pri zdravih ljudeh izboljša delovanje možganov.

Peščica majhnih raziskav podpira mnenje, da lahko dopolnjevanje z ginkom poveča mentalno zmogljivost in dobro počutje (14 Zaupanja vreden vir15 Zaupanja vreden vir).

Rezultati študij, kot so te, so sprožile trditve, da ginko povezujejo z izboljšanim spominom, osredotočenostjo in razponom pozornosti.

Vendar pa je v velikem pregledu raziskav tega razmerja ugotovljeno, da dopolnjevanje z ginkom ni prineslo merljivih izboljšav spomina, izvršilne funkcije ali sposobnosti pozornosti ( 16 ).

Čeprav dopolnjevanje z ginkom lahko izboljša mentalne sposobnosti, ni nobenih zagotovil.

POVZETEK Nekatere raziskave kažejo, da ginkgo pri zdravih ljudeh lahko izboljša duševno sposobnost, vendar so podatki nedosledni.

6. Lahko zmanjša anksioznost

Nekatere raziskave kažejo, da lahko dodatek ginko zmanjša simptome tesnobe.

Kar nekaj študij na živalih je opazilo zmanjšanje simptomov anksioznosti, ki jih je mogoče pripisati vsebnosti antioksidantov ginka (17 Zaupja vreden vir18 Zaupja vreden vir).

V eni izmed raziskav je bilo 170 ljudi z generalizirano tesnobo zdravljenih z 240 mg ali 480 mg ginka ali s placebom. Skupina, zdravljena z najvišjim odmerkom ginka, je poročala o 45% večjem zmanjšanju simptomov tesnobe v primerjavi s placebo skupino (19 Zaupanja vreden vir).

Medtem ko dopolnjevanje z ginkom lahko zmanjša anksioznost, je še vedno prezgodaj, da bi iz razpoložljivih raziskav naredili dokončne zaključke.

POVZETEK Nekatere raziskave kažejo, da ginkgo lahko pomaga pri zdravljenju tesnobe, čeprav je to verjetno posledica njegove vsebnosti antioksidantov.

7. Lahko zdravi depresijo

Pregled študij na živalih kaže, da lahko dopolnilo z ginkom pomaga pri zdravljenju simptomov depresije (18 Zaupanja vreden vir).

Miši, ki so prejemale ginko pred neizogibno stresno situacijo, so bile na stres manj čustveno prizadete kot skupina, ki dodatka ni prejela.

Študija je pokazala, da je bil ta učinek povezan s protivnetnimi lastnostmi ginka, ki izboljšajo sposobnost telesa za obvladovanje, ko so ravni stresnega hormona visoke.

Kljub temu je depresija zapleteno stanje, ki ima lahko različne vzroke.

Potrebnih je več raziskav, da bi bolje razumeli odnos med ginkom in kako lahko vpliva na depresijo pri ljudeh.

POVZETEK Ginkovo ​​protivnetno delovanje daje potencial za zdravljenje depresije. Potrebnih je več raziskav.

8. Lahko podpira vid in zdravje oči

Zelo malo raziskav je raziskalo, kako se ginkgo nanaša na vid in zdravje oči. Vendar pa so zgodnji rezultati obetavni.

En pregled je pokazal, da so ljudje z glavkomom, ki so se dopolnili z ginkom, imeli povečan dotok krvi v oko, vendar to ni nujno, da je to boljši vid (20 Zaupanja vreden vir).

Drugi pregled dveh študij je ovrednotil vpliv ekstrakta ginka na napredovanje starostne degeneracije makule. Nekateri udeleženci so poročali o izboljšanju vida, vendar to ni bilo statistično pomembno na splošno (21 Zaupanja vreden vir).

Zdi se, da so mnogi od teh pozitivnih rezultatov povezani s povečanim pretokom krvi v oko.

Ni jasno, ali bi ginkgo izboljšal vid pri tistih, ki že ne trpijo zaradi okvare vida.

Potrebnih je več raziskav, da se ugotovi, ali ginko lahko poveča sposobnost vida ali upočasni napredovanje degenerativne očesne bolezni.

POVZETEK Nekatere zgodnje raziskave kažejo, da dopolnjevanje z ginkom lahko poveča pretok krvi v oči, ne pa nujno izboljša vida. Potrebnih je več raziskav.

9. Lahko zdravi glavobole in migrene

V tradicionalni kitajski medicini je ginkgo zelo priljubljen za zdravljenje glavobolov in migren (22 Zaupanja vreden vir).

Na voljo je zelo malo raziskav o sposobnosti ginko za zdravljenje glavobolov. Vendar lahko, odvisno od osnovnega vzroka glavobola, pomaga.

Na primer, dobro je znano, da ima ginkgo protivnetne in antioksidativne učinke. Če glavobol ali migrena povzroča prekomerni stres, je ginkgo lahko koristen.

Če je glavobol povezan z zmanjšanim krvnim pretokom ali zoženimi krvnimi žilami, lahko sposobnost ginko za razširjanje krvnih žil izboljša simptome.

Nasprotno, nekatere migrene nastanejo zaradi prekomernega dilatacije krvnih žil. V takšnih razmerah lahko ginko skoraj nič ne učinkuje.

Toda ti primeri so samo sklepi in ne nadomestijo trdnih dokazov.

Če želite poskusiti ginko za migrene, je malo verjetno, da bo povzročil veliko škode. Samo zavedajte se, da morda ne bo nujno pomagalo.

POVZETEK Ginkgo je lahko učinkovit zdravljenje nekaterih vrst glavobolov.

10. Lahko izboljša simptome astme in KOPB

Nekatere raziskave kažejo, da lahko ginko izboljša simptome astme in drugih vnetnih bolezni dihal, kot je KOPB.

To gre pripisati protivnetnim spojinam ginka, ki lahko omogočajo manjše vnetje dihalnih poti in povečano zmogljivost pljuč (23 Zaupanja vreden vir).

Ena študija pri 75 ljudeh je ovrednotila uporabo izvlečka ginka skupaj z glukokortikosteroidnimi zdravili za zdravljenje simptomov astme (24 Zaupanja vreden vir).

Ravni vnetnih spojin v slini tistih, ki so prejemali ginko, so bili znatno nižji od tistih, ki so prejemali tradicionalna zdravila sama.

Druga študija na 100 ljudi je ovrednotila uporabo mešanice kitajskih zelišč, ki je vključevala ginko, za zdravljenje simptomov KOPB.

Tisti, ki so uporabljali zeliščno formulo, so ob trimesečnem spremljanju poročali o občutnem zmanjšanju kašlja in bronhitisa v primerjavi s kontrolno skupino (25 Zaupanja vreden vir).

Na tej točki ni mogoče ugotoviti, ali je to izboljšanje mogoče pripisati ginku samemu ali če je šlo za sinergističen učinek drugih zelišč, uporabljenih v formuli skupine za zdravljenje.

Čeprav so ti rezultati spodbudni, je potrebnih več raziskav o tej specifični uporabi ginka.

POVZETEK Ginko lahko zdravi simptome, povezane z dihalnimi boleznimi, zaradi svojih protivnetnih učinkov. Potrebnih je več raziskav.

11. Zmanjša simptome PMS

Predhodne raziskave kažejo, da ginkgo lahko pomaga pri zdravljenju fizičnih in psihičnih simptomov predmenstrualnega sindroma (PMS).

Ena študija na 85 študentov je odkrila 23-odstotno zmanjšanje prijavljenih simptomov PMS ob uživanju ginka (26 Zaupanja vreden vir).

Zanimivo je, da je tudi skupina s placebom v tej študiji doživela rahlo zmanjšanje simptomov PMS, čeprav je bila precej nižja pri 8,8%.

Potrebne so dodatne raziskave, da bi bolje razumeli vzročno in posledicno povezavo med simptomi ginka in PMS.

POVZETEK Ginko lahko pomaga zmanjšati simptome PMS, vendar je potrebnih več raziskav.

12. Lahko izboljša spolno disfunkcijo

Nekateri viri kažejo, da ginko lahko zdravi spolno disfunkcijo, kot sta erektilna disfunkcija ali nizek libido.

Ginko ima sposobnost izboljšanja ravni dušikovega oksida, kar izboljša prekrvavitev z dilatacijo krvnih žil (Zaupanja vreden vir).

Kot rezultat tega je ginko lahko koristen tudi za zdravljenje različnih simptomov spolne disfunkcije z izboljšanjem pretoka krvi na tista področja telesa.

Nekatere raziskave so preučile uporabo ginka za zdravljenje spolne disfunkcije, ki jo povzroča uporaba antidepresivov (SSRI). Rezultati so pokazali, da ginkgo v teh primerih ni bil nič učinkovitejši od placeba.

Poleg tega lahko pride do medsebojnega delovanja med zdravili ginkgo in SSRI, zaradi česar bi lahko bili manj učinkoviti.

Ena izmed raziskav je ovrednotila uporabo ginka za povečanje spolne želje in zadovoljstva pri ženskah, ki so hkrati bile podvržene spolni psihoterapiji (27 Zaupanja vreden vir).

Kombinacija ginka in terapije sta bila dolgoročno učinkovita v primerjavi s placebom, vendar samo dopolnjevanje ginka ni bilo.

Obrazložitev uporabe ginka za zdravljenje spolne disfunkcije je smiselna, vendar raziskave trenutno tega ne podpirajo.

POVZETEK Ginko lahko izboljša simptome spolne disfunkcije zaradi vpliva na pretok krvi. Vendar pa raziskave niso dokazale, da so učinkovite.

Možni neželeni učinki

Pomembno je, da se pogovorite s svojim zdravnikom, preden ginko vključite v svojo rutino.

Pri večini odraslih je tveganje, povezano z jemanjem ginka, razmeroma majhno, vendar obstajajo primeri, ko bi ginkgo lahko povzročil resno škodo.

Če ste alergični na rastline, ki vsebujejo alkilfenole ali jemljete določena zdravila, ne smete jemati ginka.

Možni neželeni učinki vključujejo:

 • Slabost
 • Driska
 • Omotičnost
 • Glavoboli
 • Bolečine v trebuhu
 • Izpuščaj / alergijska reakcija

Ginko ima možnost neugodne interakcije z določenimi zdravili. Nekatere interakcije lahko povečajo tveganje za krvavitev.

Možne neželene interakcije med zdravili vključujejo:

 • Sredstva za redčenje krvi (Warfarin, aspirin)
 • SSRI / MAOI / antidepresivi (Prozac, Zoloft)
 • NSAIDS (ibuprofen, Tylenol)

POVZETEK Kot pri vsakem dodatku se je treba tudi pred jemanjem ginko bilobe posvetovati s svojim zdravnikom in prenehati uporabljati, če se pojavijo negativni neželeni učinki ali neželene interakcije z zdravili.

Oblike odmerjanja in dopolnila

Ginkgo biloba je na voljo v naslednjih oblikah:

 • Kapsule
 • Tablete
 • Tekoči ekstrakti
 • Posušeni listi / čaj

Večina trenutnih raziskav odraža rezultate, uporabljene s prečiščenim ekstraktom ginka. Ne jejte surovih semen ginka, saj so strupena.

Ena od omejitev študij ginka je, da niso uporabili standardiziranega odmerjanja.

Vendar se zdi, da večina dokazov podpira varnost jemanja 120–240 mg, razdeljenih na več odmerkov čez dan.

Največji odmerek ni jasno določen, vendar je pametno začeti z manjšim odmerkom in se potruditi, da zagotovite toleranco.

Večina raziskav ni ocenila odmerkov, večjih od 600 mg na dan, zato verjetno ni dobra ideja, da bi to količino presegli.

Ne pozabite, da lahko traja do šest tednov, preden začnete opažati kakršne koli učinke.

POVZETEK Ginkgo je različnih oblik in zdi se, da je najučinkovitejši, če ga jemljemo v več odmerkih čez dan, in sicer skupaj 120-240 mg.

Spodnja črta

Ginko biloba ima močne protivnetne in antioksidativne sposobnosti ter sposobnost izboljšanja cirkulacije.

Te značilnosti skupaj lahko vplivajo na številne telesne sisteme in bolezni, čeprav jih mora znanost še vedno nadoknaditi.

Medtem ko se ginko uporablja že stoletja, ni povsem razumljeno, kako deluje. Večina raziskav, ki so na voljo, je nedosledna ali nedorečljiva, in to je pomembno upoštevati.

Kot pri vsakem rastlinskem dodatku tudi tukaj obstaja tveganje. Ginko lahko povzroči resne zdravstvene zaplete, če ste alergični ali jemljete določena zdravila.

Če razmišljate o vključitvi ginka v svoj režim, se najprej posvetujte z zdravnikom.

Deklaracija: