Njegova korenina se tradicionalno uporablja za krepitev energije, krepitev naravne obrambe, povečanje telesne in intelektualne zmogljivosti ter na splošno za lažje premagovanje obremenitvenih obdobij. Tradicionalna ruska medicina že stoletja uporablja Eleuterokok za obnavljanje telesnih rezerv ter za podporo spolnemu zdravju.

Z zahodnega vidika je Sibirski ginseng podobno kot schisandra, eno izmed tako imenovanih “adaptogenih” in ne “spodbujajočih” rastlin. Zato na splošno in nespecifično poveča splošno odpornost telesa na različne obremenitve (fizične, kemične ali biološke) in stresne situacije, ki vplivajo nanj.

Kakšne so prednosti Eleuterokoka (Sibirskega ginsenga)?

Jemanje Eleuterokoka pomaga telesu, da se prilagodi aktivnemu sodobnemu življenju, krepi njegovo splošno moč in poveča svoje telesne, umske in kognitivne sposobnosti. Z uravnavanjem določenih organov (zlasti hipotalamo-hipofize in nadledvične osi) in več fizioloških funkcij – brez pretirane stimulacije ali omejevanja normalnih funkcij – zagotavlja splošen tonirajoč učinek, ne da bi imel odboj. Še posebej blagodejno vpliva na centralni živčni sistem, nevroendokrino delovanje, presnovo ogljikovih hidratov in lipidov, imunski in kardiovaskularni sistem.

Za optimalno imunsko podporo bi vas morda zanimal tudi paket sinergije: Eleuterokok + Mumio-Shilajit (Fulviča in huminska kislina kot setavni del tega dodatka temelji na obliki tradicionalne indijske in altajske medicine).

Kakšni so njegovi mehanizmi delovanja?

Njegovi mehanizmi delovanja še zdaleč niso popolnoma razumljeni, vendar se njegovi terapevtski učinki pripisujejo učinkovinam, ginenozidom. Delujejo z različnimi mehanizmi delovanja in domneva se, da bi lahko imel vsak ginsenosid svoje specifične učinke, odvisno od tkiv, v katerih se izvaja. Vsebnost ginsenozida  v Eleuterokokuse lahko razlikuje glede na vrsto, starost rastline, uporabljeni del, način konzerviranja, sezono nabiranja in način ekstrakcije.

Eleuterokok prispeva:

  • Boj proti vnetjem in oksidativnemu stresu. Te lastnosti se pripisujejo črevesnim bakterijam, ki omogočajo, da se ginenozidi absorbirajo v kri in limfo ter nato prenesejo v tkiva. Raziskovalci so ugotovili, da lahko patologije, kot je Alzheimerjeva bolezen, ki jih povzroči predvsem celična smrt zaradi kroničnega vnetja in oksidativnega stresa, nadziramo z ustreznimi, nestrupenimi odmerki nekaterih ginsenozidov.
  • Optimizirajte delovanje možganov. Številne študije kažejo, da ginsenozidi lahko modulirajo nevrotransmisijo v možganih tako, da delujejo na sproščanje in reabsorpcijo acetilholina, pa tudi na število mest absorpcije holina, zlasti v hipokampusu in skorji. Ginsenozidi torej delujejo na delovanje spomina in učenja in nekatere od njih lahko celo uvrstimo med nootropne snovi.
  • Izboljšajte mikrocirkulacijo krvi. Jemanje tega ekstrakta povečuje tudi proizvodnjo dušikovega oksida (dušikovega oksida) v telesu. Ta vazodilatatorski učinek poleg kardiovaskularnih koristi pomaga tudi pri preprečevanju erektilne disfunkcije.
  • Spodbujajo imunski sistem in optimizirajo krvni sladkor. Izkazalo se je tudi, da nekateri ginenozidi izboljšajo občutljivost celic na inzulin, kar je pomemben parameter pri vseh diabetikih (ali pred diabetiki). Po drugi strani jemanje Eleuterokoka omogoča boljšo modulacijo imunskega sistema, povečanje fagocitoze, aktivnost NK (Natural Killer) in proizvodnjo interferona.

Močan antioksidant, ki lahko zmanjša vnetje

 

Ima koristne antioksidativne in protivnetne lastnosti(4Zaupanja vreden vir).

Nekatere raziskave v epruvete so pokazale, da lahko izvlečki Sibirskega ginsenga in ginsenozidne spojine zavirajo vnetje in povečajo antioksidativno sposobnost v celicah (5Zaupanja vreden vir, 6Zaupanja vreden vir).

Rezultati so obetavni tudi pri ljudeh

Ena izmed raziskav je proučevala učinke 18 mladih športnikov, ki jemljejo 2 grama korejskega rdečega ginsenga trikrat na dan sedem dni.

Moški so nato preizkusili ravni nekaterih vnetnih markerjev, ko so opravili test vadbe. Te ravni so bile znatno nižje kot v skupini s placebom in so trajale do 72 ur po testiranju (8Zaupanja vreden vir).

Nazadnje je sledila obsežnejša študija pri 71 ženskah v menopavzi, ki so 12 tednov jemale 3 grame rdečega ginsenga ali placeba. Nato so izmerili antioksidativno aktivnost in označevalce oksidativnega stresa.

Raziskovalci so zaključili, da lahko rdeči ginseng pomaga zmanjšati oksidativni stres s povečanjem aktivnosti antioksidativnih encimov Zaupanja vreden vir).

Povzetek: Izkazalo se je, da ginseng pomaga zmanjšati vnetne markerje in pomaga zaščititi pred oksidativnim stresom.