Lubje vrbe se že stoletja uporablja kot sredstvo proti bolečinam. Zdravilna učinkovina zdravila iz lubje vrbe se imenuje salicin.

Nekateri ljudje uporabljajo lubje vrbe kot alternativo aspirinu, zlasti tisti, ki imajo kronične glavobole ali bolečine v hrbtu.

Izvira iz vej 2- do 3-letne vrbe. Vrbe rastejo po vsem svetu, razen v Avstraliji in na Antarktiki. Bela vrba in črna vrba sta dve najpogostejši vrbi, ki se uporabljata zdravilno.

Oblike in odmerki lubja vrbe

Kapsule

Lubje vrbe lahko kupite v številnih drogerijah in skoraj v vsaki trgovini z zdravo hrano v praškasti obliki. Priporočeni odmerek za lajšanje bolečin je 240 miligramov na dan.

Tekočina

Lubje vrbe lahko najdemo tudi v obliki destilirane tinkture. Jemanje kapljice ali dve na dan za lajšanje bolečine (do 2 mililitra) lahko deluje kot protivnetno in protibolečinsko nadomestilo za aspirin.

Čaj

Nekatere prodajalne zdrave hrane prodajajo čaj iz lubje vrbe, oglašujejo ga kot protibolečinsko in protivnetno. Čaj iz vrbe dve do tri minute v vroči vodi. Ko uživate lubje vrbe v tej obliki, je težko povedati, koliko salicina dobite v vsaki porciji čaja.

Potencialne koristi

Kadar se uporablja za ljudi z bolečinami v spodnjem delu hrbta, lubje vrbe je bil najden zaupanja vreden vir  v nedavnem pregledu zeliščne medicine bolj učinkovit kot placebo. Če iščete alternativo aspirinu, si omislite lubje vrbe.

Lubje vrbe se lahko uporablja tudi za lajšanje menstrualnih krčev in zniževanje vročine. Lubje vrbe salicina deluje enako kot aspirin, saj zmanjša vnetje in bolečino, ko vstopi v vaš krvni obtok. Zaradi protivnetnih lastnosti lubje vrbe je morda še posebej učinkovito v boju z bolečinami v sklepih Zaupan vir.

Potencialno tveganje lubje vrbe

Obstaja nekaj ljudi, ki ne bi smeli uporabljati lubje vrbe. Če imate alergijo na aspirin, je možna reakcija tudi na lubje vrbe. Lubje vrbe lahko deluje tudi z določenimi zdravili, kot so redčila krvi in ​​zaviralci beta.

Otroci in mladostniki do 16. leta so na splošno odklonjeni od jemanja vrbe iz kakršnega koli razloga. To je zaradi nevarnosti Reyejevega sindroma, redkega stanja, ki povzroči poškodbe možganov in jeter. Nosečnice in doječe ženske tudi ne smejo jemati zdravil, ki vsebujejo salicilate. Ljudje z razjedami želodca naj bodo še posebej previdni pri skorji vrbe, in sicer na enak način, kot bi bili previdni pri aspirinu, ker lahko povzroči želodčne krvavitve.

Aktualne raziskave

Čeprav se pogosto uporablja, je bilo le malo kliničnih preskušanj opravljenih za preverjanje učinkovitosti lubje vrbe. Predhodne študije Zaupan vir kažejo, da obstajajo nekatere koristi za zdravje in da nekatere vrste vrbe vsebujejo večje koncentracije salicina in flavonoidov kot druge.

V opravljenih študijah so tveganja in stranski učinki Zaupan vir dokaj minimalni.

Odvzem

Izkazalo se je, da lubje vrbe pomaga lajšati nekatere blage težave. Toda potrebno je še več raziskav, da bi v celoti razumeli, kako se razlikuje od aspirina. Čeprav je morda nekatera učinkovita alternativa aspirinu, se pred odločitvijo za jemanje vrbe posvetujte s svojim zdravnikom.

Lubje drevesa bele vrbe (Salix alba) je bilo stoletja na Kitajskem uporabljeno kot zdravilo zaradi svojih protibolečinskih lastnosti in sposobnosti nižanja vročine.

Deklaracija: