19.95

In Stock

Ekološki kurkumin latte, je sodobna različica tradicionalnega napitka iz kurkume, znanega tudi kot “zlato mleko” ali ‘Haldi Ka Doodh’

  • Zlato mleko, ki originalno izvira iz JV Azije, ima bogato zgodovino uporabe. Gre za mešanico korenine kurkume v prahu z aromatičnimi začimbami, ki se vmešajo v toplo mleko
  • Viridianov Ekološki kurkumin latte vsebuje izvleček korenine kurkume z zagotovoljenimi in standardiziranimi nivoji najbolj aktivne sestavine kurkumina

2 enaka izdelka = 3% popusta
3 enaki izdelki = 5% popusta
4 enaki izdelki = 7% popusta

Compare

Opis

10 prednosti zlatega (kurkumskega) mleka in kako ga narediti

Zlato mleko – znano tudi kot kurkumino mleko – je indijska pijača, ki postaja vse bolj priljubljena v zahodnih kulturah.

Ta svetlo rumen napitek se tradicionalno izdeluje s segrevanjem kravjega ali rastlinskega mleka s kurkumo in drugimi začimbami, kot sta cimet in ingver.

Oglašujejo ga zaradi številnih zdravstvenih koristi in se pogosto uporabljajo kot alternativno sredstvo za povečanje imunosti in preprečevanje bolezni.

Tukaj je 10 znanstveno utemeljenih prednosti zlatega mleka – in recept, da naredite svoje.

Zlata mlečna kurkuma

1. Ključne sestavine so naložene z antioksidanti

Ključna sestavina zlatega mleka je kurkuma, rumena začimba, priljubljena v azijski kuhinji, ki curryju daje svojo rumeno barvo.

Kurkumin, aktivna sestavina kurkume, se že stoletja uporablja v ajurvedski medicini zaradi močnih antioksidativnih lastnosti (Zaupanja vreden vir).

Antioksidanti so spojine, ki se borijo proti poškodbam celic in ščitijo vaše telo pred oksidativnim stresom.

So bistvenega pomena za delovanje vaših celic, študije pa redno kažejo, da prehrana, bogata z antioksidanti, lahko pomaga zmanjšati tveganje za okužbe in bolezni ( 2 ,Zaupanja vreden vir).

Večina receptov zlatega mleka vključuje tudi cimet in ingver – oba imata tudi impresivne antioksidativne lastnosti (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

POVZETEK Zlato mleko je bogato z antioksidanti, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami, se boriti proti boleznim in okužbam ter prispevajo k vašemu splošnemu zdravju.

2. Lahko pomaga zmanjšati vnetje in bolečine v sklepih

Sestavine v zlatem mleku imajo močne protivnetne lastnosti.

Šteje se, da kronično vnetje igra pomembno vlogo pri kroničnih boleznih, vključno z rakom, presnovnim sindromom, Alzheimerjevo boleznijo in boleznimi srca. Zaradi tega lahko dieta, bogata s protivnetnimi spojinami, zmanjša tveganje za ta stanja.

Raziskave kažejo, da imajo ingver, cimet in kurkumin – aktivna sestavina kurkume – močne protivnetne lastnosti (Zaupanja vreden virZaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Študije celo kažejo, da so protivnetni učinki kurkumina primerljivi z učinki nekaterih farmacevtskih zdravil brez kakršnega koli stranskega učinka (Zaupanja vreden vir10 Zaupanja vreden vir).

Ti protivnetni učinki lahko zmanjšajo bolečine v sklepih zaradi osteoartritisa in revmatoidnega artritisa.

Na primer, ena študija pri 45 ljudeh z revmatoidnim artritisom je pokazala, da 500 miligramov kurkumina dnevno zmanjša bolečino v sklepih za več kot 50 gramov običajnega zdravila za artritis ali kombinacijo kurkumina in zdravila (11 Zaupanja vreden vir).

Podobno je v 6-tedenski študiji pri 247 osebah z osteoartritisom tisti, ki so dobili ingverjev ekstrakt, doživeli manj bolečin in so potrebovali manj protibolečinskih zdravil kot tisti, ki so prejemali placebo (12 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Kurkuma, ingver in cimet, glavne sestavine zlatega mleka, imajo močne protivnetne lastnosti, ki lahko zmanjšajo vnetje in bolečine v sklepih.

3. Lahko izboljša spomin in delovanje možganov

Zlato mleko bo morda dobro tudi za vaše možgane.

Študije kažejo, da kurkumin lahko poveča raven možganskega nevrotrofičnega faktorja (BDNF). BDNF je spojina, ki pomaga vašim možganom oblikovati nove povezave in spodbuja rast možganskih celic (13 Zaupanja vreden vir).

Nizka raven BDNF je lahko povezana z možganskimi motnjami, vključno z Alzheimerjevo boleznijo (14 Zaupanja vreden vir15 ).

Tudi druge sestavine lahko prinesejo koristi.

Eden od značilnosti Alzheimerjeve bolezni je na primer kopičenje specifičnega proteina v možganih, ki se imenuje protein tau. Študije v epruvetah in na živalih kažejo, da lahko spojine v cimetu pomagajo zmanjšati nastanek tau (16 Zaupanja vreden vir17 Zaupanja vreden vir18 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega se zdi, da cimet zmanjšuje simptome Parkinsonove bolezni in izboljša delovanje možganov v študijah na živalih (19 Zaupanja vreden vir).

Ingver lahko tudi poveča delovanje možganov z izboljšanjem reakcijskega časa in spomina. Poleg tega se v študijah na živalih zdi, da ingver ščiti pred izgubo možganske funkcije (s starostjo) (20 Zaupanja vreden vir21 Zaupanja vreden vir22 Zaupanja vreden vir).

Kljub temu so potrebne nadaljnje raziskave na ljudeh, da bi v celoti razumeli učinke teh sestavin na spomin in delovanje možganov.

POVZETEK Nekatere sestavine zlatega mleka lahko pomagajo ohraniti spomin in zmanjšati upadanje možganskih funkcij zaradi Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni.

4. Kurkumin v kurkumi lahko izboljša razpoloženje

Kaže, da kurkuma – natančneje njena aktivna sestavina kurkumin – lahko izboljša razpoloženje in zmanjša simptome depresije.

V 6-tedenski študiji je 60 posameznikov z večjimi depresivnimi motnjami jemalo bodisi kurkumin, antidepresiv ali kombinacijo.

Tisti, ki so prejemali le kurkumin, so doživeli podobne izboljšave kot tisti, ki so jim dajali antidepresive, medtem ko je kombinirana skupina opazila največ koristi (23 Zaupanja vreden vir).

Depresija je lahko povezana tudi z nizko stopnjo nevrotrofičnega faktorja možganov (BDNF). Ker se zdi, da kurkumin poveča raven BDNF, lahko zmanjša simptome depresije (24 Zaupanja vreden vir).

Glede na to je bilo na tem področju opravljenih nekaj raziskav in še več je potrebnih, preden lahko naredimo močne zaključke.

POVZETEK Kurkumin, učinkovina kurkume, lahko pomaga zmanjšati simptome depresije. Vendar je potrebnih več raziskav.

5. Lahko ščiti pred srčnimi boleznimi

Bolezni srca so največji svetovni vzrok smrti. Zanimivo je, da so cimet, ingver in kurkuma – ključne sestavine zlatega mleka – vse povezane z manjšim tveganjem za srčne bolezni (25 Zaupanja vreden vir).

Pregled desetih raziskav je na primer pokazal, da lahko 120 mg cimeta na dan zniža skupno raven holesterola, trigliceridov in “slabih” LDL, hkrati pa zviša “dobro” raven HDL (26 Zaupanja vreden vir).

V drugi raziskavi so 41 udeležencem s sladkorno boleznijo tipa 2 dajali 2 grama ingverja v prahu na dan. Na koncu 12-tedenske študije so bili izmerjeni dejavniki tveganja za srčne bolezni nižji za 23–28% (27 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega lahko kurkumin izboljša funkcijo oblog krvnih žil – znano kot endotelna funkcija. Pravilno delovanje endotelija je pomembno za zdravo srce (28 Zaupanja vreden vir).

V eni izmed raziskav so ljudje nekaj dni pred operacijo in po njej prejeli 4 grame kurkumina ali placebo.

Tisti, ki so dobili kurkumin, so imeli 65% manjšo verjetnost, da bodo med bivanjem v bolnišnici doživeli srčni napad kot ljudje v skupini, ki je dobivala placebo (29 Zaupanja vreden vir).

Te protivnetne in antioksidativne lastnosti lahko ščitijo tudi pred boleznimi srca. Vendar pa je študij malo in med njimi je veliko več, preden je mogoče sprejeti močne zaključke.

POVZETEK Kurkuma, ingver in cimet – glavne sestavine zlatega mleka – vse imajo lastnosti, ki lahko koristijo delovanju srca in ščitijo pred srčnimi boleznimi. Za potrditev teh učinkov je potrebnih še več raziskav.

6. Lahko zniža raven sladkorja v krvi

Sestavine v zlatem mleku, zlasti ingver in cimet, lahko pomagajo znižati raven sladkorja v krvi.

Na primer, 1–6 gramov cimeta na dan lahko zniža raven krvnega sladkorja na tešče do 29%. Cimet lahko poleg tega zmanjša odpornost na inzulin (30 Zaupanja vreden vir31 Zaupanja vreden vir32 Zaupanja vreden vir).

Celice, odporne na inzulin, lahko manj prevzamejo sladkor iz krvi, zato znižanje odpornosti na inzulin na splošno zniža raven sladkorja v krvi (33 Zaupanja vreden vir34 Zaupanja vreden vir).

Zdi se, da cimet zmanjša količino glukoze v vašem črevesju po obroku, kar lahko še izboljša nadzor krvnega sladkorja (35 Zaupanja vreden vir36 Zaupanja vreden vir37 Zaupan vir38 Zaupanja vreden vir).

Prav tako lahko redno dodajanje majhnih količin ingverja v prehrano pomaga znižati raven sladkorja v krvi na tešče za do 12% (27 Zaupanja vreden vir).

Majhen dnevni odmerek ingverja lahko tudi zniža raven hemoglobina A1C za do 10% – pokazatelj dolgotrajne kontrole krvnega sladkorja (27 Zaupanja vreden vir).

Kljub temu dokazi temeljijo na le nekaj študijah, za potrditev teh opažanj pa je potrebnih več raziskav.

Omeniti velja, da je večina receptov zlatega mleka sladkanih z medom ali javorjevim sirupom. Koristi za zniževanje krvnega sladkorja, če obstajajo, so verjetno prisotne le pri pitju nesladkanih sort.

POVZETEK Cimet in ingver, dve glavni sestavini zlatega mleka, lahko znižata raven sladkorja v krvi in ​​izboljšata občutljivost na inzulin. Vendar je potrebnih več raziskav.

7. Lahko zmanjša tveganje za raka

Rak je bolezen, ki jo zaznamuje nenadzorovana rast celic.

Poleg običajnih načinov zdravljenja so vse bolj iskana tudi alternativna zdravila proti raku. Zanimivo je, da nekatere raziskave kažejo, da lahko začimbe, uporabljene v zlatem mleku, v tem pogledu prinesejo nekaj koristi.

Na primer, nekatere študije v epruveti pripisujejo lastnosti proti raku 6-gingerolu, snovi, ki jo v velikih količinah najdemo v surovem ingverju (39 Zaupanja vreden vir40 Zaupan vir).

Podobno laboratorijske študije in študije na živalih poročajo, da lahko spojine v cimetu pomagajo zmanjšati rast rakavih celic (41 Zaupan vir42 Zaupanja vreden vir43 Zaupanja vreden vir).

Kurkumin, učinkovina kurkume, lahko tudi uniči izolirane rakave celice v epruveti in prepreči rast novih krvnih žil v tumorjih, kar omeji njihovo sposobnost širjenja (44 Zaupanja vreden vir45 Zaupanja vreden vir).

Kljub temu dokazi o koristih ingverja, cimeta in kurkumina pri ljudeh za boj proti raku ostajajo omejeni.

Še več, rezultati študije so nasprotujoči in ni jasno, koliko vsake sestavine je treba zaužiti, da bi te koristi morda dosegli (46 Zaupan vir47 Zaupan vir48 Zaupan vir49 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Študije kažejo, da lahko cimet, ingver in kurkuma nudijo nekaj zaščite pred rakom. Vendar pa so rezultati nasprotujoči in potrebne so dodatne raziskave.

8. Ima protibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti

V Indiji se zlato mleko pogosto uporablja kot domače zdravilo proti prehladu. V resnici je rumena pijača oglaševana zaradi svojih lastnosti, ki povečujejo imunski učinek.

Študije v epruveti kažejo, da ima kurkumin antibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti, kar lahko pomaga pri preprečevanju in boju proti okužbam (50 Zaupanja vreden vir).

Čeprav so rezultati raziskav v epruveti obetavni, trenutno ni dokazov, da zlato mleko zmanjšuje okužbe pri ljudeh.

Poleg tega lahko spojine v svežem ingverju zavirajo rast nekaterih bakterij. Ingverjev ekstrakt se lahko bori proti virusu človeškega respiratornega sincicijskega virusa (HRSV), ki je pogost vzrok respiratornih okužb (51 Zaupanja vreden vir52 Zaupanja vreden vir53 Zaupanja vreden vir).

Podobno laboratorijske študije kažejo, da lahko cinnamaldehid, učinkovina v cimetu, prepreči rast bakterij. Poleg tega lahko pomaga pri zdravljenju okužb dihal, ki jih povzročajo glive (54 Zaupanja vreden vir55 Zaupanja vreden vir).

Sestavine v zlatem mleku imajo tudi močne antioksidativne in protivnetne lastnosti, ki lahko okrepijo vaš imunski sistem (55 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Sestavine, ki se uporabljajo za izdelavo zlatega mleka, imajo antibakterijske in protivirusne lastnosti, ki lahko zaščitijo vaše telo pred okužbami. Njihove antioksidativne in protivnetne lastnosti lahko okrepijo tudi vaš imunski sistem.

9. Ingver in kurkuma lahko izboljšata prebavo

Za kronično prebavno motnjo, znano tudi kot dispepsija, so značilne bolečine in nelagodje v zgornjem delu trebuha.

Zakasnjeno praznjenje želodca je potencialni vzrok prebavne težave. Ingver, ena izmed sestavin, ki se uporablja v zlatem mleku, lahko pomaga olajšati to stanje, saj pospeši praznjenje želodca pri ljudeh, ki trpijo zaradi dispepsije (56 Zaupanja vreden vir57 Zaupanja vreden vir).

Raziskave nadalje kažejo, da lahko kurkuma, še ena sestavina, ki se uporablja za izdelavo zlatega mleka, pomaga zmanjšati prebavne simptome. Kurkuma lahko izboljša tudi prebavo maščob, tako da povečate proizvodnjo žolča za do 62% (58 Zaupanja vreden vir).

Končno študije kažejo, da lahko kurkuma pomaga vzdrževati pravilno prebavo in prepreči vnetje pri posameznikih z ulceroznim kolitisom, vnetno prebavno motnjo, ki ima za posledico razjede v črevesju (59 Zaupanja vreden vir60 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Ingver in kurkuma, dve sestavini zlatega mleka, lahko pomagata pri lajšanju prebavne težave. Kurkuma lahko pomaga tudi pri lajšanju simptomov pri ljudeh z ulceroznim kolitisom.

10. Kalcij in vitamin D prispevata k močnejšim kostim

Zlato mleko lahko prispeva k močnemu okostju.

Tako kravje kot obogateno rastlinsko mleko sta na splošno bogata s kalcijem in vitaminom D – dvema hranilnima snovoma, potrebnima za izgradnjo in vzdrževanje močnih kosti (61 Zaupanja vreden vir).

Če je v vaši prehrani premalo kalcija, vam telo začne odstranjevati kalcij iz kosti, da ohranja normalno raven kalcija v krvi. Sčasoma zaradi tega kosti postanejo šibke in krhke, kar poveča tveganje za kostne bolezni, kot sta osteopenija in osteoporoza ( 62 ).

Vitamin D prispeva k močnejšim kostim, saj izboljša sposobnost črevesja, da absorbira kalcij iz svoje prehrane. Nizka raven vitamina D v telesu lahko tako privede do šibkih in krhkih kosti, tudi če je vaša prehrana bogata s kalcijem ( 62 ).

Čeprav kravje mleko naravno vsebuje kalcij in je pogosto obogateno z vitaminom D, niso vsa rastlinska mleka bogata s temi dvema hranilnima snovoma.

Če si raje naredite zlato mleko z mlekom na rastlinski osnovi, izberite več, ki je obogatena s kalcijem in vitaminom D za večjo korist krepitve kosti.

POVZETEK Zlato mleko je lahko bogato s kalcijem in vitaminom D, odvisno od mleka, ki ga uživate. Obe hranilni snovi prispevata k trdnemu okostju, zmanjšujeta tveganje za kostne bolezni, kot sta osteopenija in osteoporoza.

Spodnja črta

Zlato mleko je okusna pijača, napolnjena z antioksidanti, ki lahko prinesejo številne koristi za zdravje, od bolj zdravih možganov in srca do močnejših kosti, izboljšane prebave in manjše tveganje za nastanek bolezni.

Če želite izkoristiti največ koristi za zdravje, uporabite mleko s kalcijem in vitaminom D ter omejite količino medu ali sirupa, ki ga dodate svoji pijači.

Ekološki kurkumin latte, je sodobna različica tradicionalnega napitka iz kurkume, znanega tudi kot “zlato mleko” ali ‘Haldi Ka Doodh’.

Zlato mleko, ki originalno izvira iz JV Azije, ima bogato zgodovino uporabe. Gre za mešanico korenine kurkume v prahu z aromatičnimi začimbami, ki se vmešajo v toplo mleko.

Viridianov Ekološki kurkumin latte vsebuje izvleček korenine kurkume z zagotovoljenimi in standardiziranimi nivoji najbolj aktivne sestavine, kurkumina.

Uporaba:

Vmešajte pol čajne žličke napitka v toplo rastlinsko mleko vašega izbora, npr. laneno, kokosovo, sojino, mandljevo, riževo, lešnikovo.

Zmešajte z bambusovo metlico ali žličko in uživajte. Lahko pijete toplo ali hladno.

Deklaracija:

Pol čajne žličke vsebuje:

Ekološko korenino kurkume 485 mg
Izvleček korenine ekološke kurkume (zagotavlja 85% vseh kurkuminoidov) 200 mg
Ekološka korenina ingverja 175 mg
Ekološki čili 35 mg
Ekološka semena zelenega kardamoma 35 mg
Ekološki cejlonski cimet 35 mg
Ekološka semena vanilije 35 mg