Smola, narejena iz ekstrakta boswellia, se že stoletja uporablja v azijski in afriški ljudski medicini. Verjame se, da zdravi kronične vnetne bolezni, pa tudi številna druga zdravstvena stanja. Boswellia je na voljo v obliki smole, tabletk ali kreme.

Kaj pravijo raziskave

Študije kažejo, da boswellia lahko zmanjša vnetje in je lahko koristna pri zdravljenju naslednjih stanj:

  • osteoartritis (OA)
  • revmatoidni artritis (RA)
  • astma
  • vnetna črevesna bolezen (KVČB)

Ker je boswellia učinkovita protivnetno, je lahko učinkovito protibolečinsko sredstvo in lahko prepreči izgubo hrustanca. Nekatere raziskave so pokazale, da je morda celo koristno pri zdravljenju nekaterih rakavih obolenj, kot sta levkemija in rak dojke.

Zdravilo Boswellia lahko vpliva na učinke protivnetnih zdravil in jih zmanjša. Preden začnete uporabljati izdelke boswellia, se posvetujte s svojim zdravnikom, zlasti če jemljete druga zdravila za zdravljenje vnetja.

Kako deluje boswellia

Nekatere raziskave kažejo, da bozvelična kislina lahko prepreči tvorbo levkotrienov v telesu. Levkotrieni so molekule, ki so bile ugotovljene kot vzrok vnetja. Lahko sprožijo simptome astme.

Štiri kisline v smoli boswellia prispevajo k protivnetnim lastnostim zelišč. Te kisline zavirajo 5-lipoksigenazo (5-LO), encim, ki proizvaja levkotrien. Acetil-11-keto-β-boswellinska kislina (AKBA) naj bi bila najmočnejša od štirih bosvelnih kislin. Vendar pa druge raziskave kažejo, da so za protivnetne lastnosti zelišč odgovorne tudi druge bozvečinske kisline.

Izdelki Boswellia so na splošno ocenjeni glede na njihovo koncentracijo bozveličnih kislin.

Na OA

Številne raziskave učinka boswellije na OA so pokazale, da je učinkovita pri zdravljenju bolečine in vnetja OA.

Ena izmed študij iz leta 2003, objavljena v reviji Phytomedicine, je pokazala, da je vseh 30 ljudi z bolečinami v kolenu z OA, ki so prejeli boswellia, poročalo o zmanjšanju bolečine v kolenu. Poročali so tudi o povečanju fleksije kolena in o tem, kako daleč bi lahko hodili.

Novejše študije podpirajo nadaljnjo uporabo boswellia za OA.

Druga študija, ki jo je financiralo podjetje za proizvodnjo boswellia, je ugotovila, da je povečanje odmerka obogatenega ekstrakta boswellia povzročilo povečanje fizičnih sposobnosti. OA bolečine v kolenu so se po 90 dneh z zdravilom boswellia zmanjšale v primerjavi z manjšim odmerkom in placebom. Pomagalo je tudi zmanjšati raven encima, ki razgradi hrustanec.

Revmatoidni artritis

Vnetje okoli sklepov je glavni vzrok za simptome revmatoidnega artritisa (RA). Številni načini zdravljenja RA, ki vključujejo nesteroidna protivnetna zdravila ( NSAID ) in steroide, se osredotočajo na zmanjšanje vnetja.

Zdi se, da je Boswellia učinkovita pri zmanjšanju vnetja, zato lahko tudi zmanjša simptome RA.

Fundacija artritis priporočamo kapsule bosvelično kislino kot možnega zdravila za zdravljenje revmatoidnega artritisa, kot tudi za osteoartritis.

Avtorji študije v letu 2019 so predlagali, da lahko aktivni izvleček boswellia pomaga zmanjšati vnetje pri ljudeh z RA. Vendar pa so v tej študiji uporabili podgane, zato rezultati morda ne bodo veljali za ljudi.

V tem živalskem modelu je bil protivnetni učinek boswellia manj pomemben kot pri standardnem zdravilu na recept, imenovanem indometacin. Vendar so raziskovalci ugotovili, da bi bil lahko izvleček koristen kot dopolnilna terapija za podporo tradicionalnemu zdravljenju RA

Študije o uporabnosti boswellia pri zdravljenju RA so pokazale mešane rezultate. Starejša raziskava objavljena v listu revmatologijo ugotovila, da Boswellia pomaga zmanjšati RA otekanje. Nekatere raziskave kažejo, da lahko boswellia moti avtoimunski proces, zaradi česar bi bila učinkovita terapija za RA. Nadaljnje raziskave podpirajo učinkovite protivnetne in imunsko uravnotežene lastnosti.

Na KVČB

Zaradi protivnetnih lastnosti zelišč je boswellia lahko učinkovita pri zdravljenju vnetnih črevesnih bolezni, kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis (UC).

Študija iz leta 2001 je primerjala H15, poseben izvleček boswellia, s protivnetnim zdravilom na recept mesalamin (Apriso, Asacol HD). Pokazalo je, da je lahko izvleček boswellia učinkovit pri zdravljenju Crohnove bolezni.

Več študije Zaupan vir je ugotovilo, da je zelišče lahko učinkovito tudi pri zdravljenju UC. Pravkar začenjamo razumeti, kako protivnetni in uravnovesitveni učinki boswellia lahko izboljšajo zdravje vnetega črevesja.

Astma

Boswellia lahko igra vlogo pri zmanjševanju levkotrienov, zaradi česar se bronhialne mišice skrčijo. A Raziskava iz leta 1998 Zaupanja vreden viro učinku zelišča na bronhialno astmo so ugotovili, da so ljudje, ki so jemali bosvelijo, imeli manj simptomov in kazalnikov astme. To kaže, da bi lahko zelišče igralo pomembno vlogo pri zdravljenju bronhialne astme. Raziskave se nadaljujejo in pokazale so, da pozitivne lastnosti uravnavanja imunosti boswellia lahko pomagajo pri pretiranem odzivanju na okoljske alergene, ki se zgodijo pri astmi.

Parkinsonova bolezen

Študija iz leta 2019 je pokazala, da je boswellia lahko koristno orodje pri medicinskih prizadevanjih za zdravljenje Parkinsonove bolezni.

V živalskih modelih je imel boswellia protivnetni in antioksidativni učinek, ki je na videz ščitil nevrone v možganih in izboljšal motorično delovanje pri živalskem modelu Parkinsonove bolezni.

Vendar so to zgodnje raziskave, ki jih je treba podpreti s študijami na ljudeh.

O raku

Boswellic kisline delujejo na več načinov, ki lahko zavirajo rast raka. Pokazalo se je, da Boswellic kisline preprečujejo negativnim vplivom nekaterih encimov na DNK.

Študije so odkrile tudi, da se boswellia lahko bori proti naprednim celicam raka dojke in lahko omeji širjenje maligne levkemije in možganskih tumorskih celic. Druga raziskava je pokazala, da so boswellijske kisline učinkovite pri zatiranju invazije rakavih celic trebušne slinavke. Študije se nadaljujejo in protirakavo aktivnost boswellia postaja vse bolj razumljiva.

https://www.healthline.com/health/boswellia#cancer