22.50

In Stock

Presenetljive koristi črnega česna za zdravje


Morebiti učinkovito za:

  • Zdravje srca
  • Vnetja
  • Alergije
  • Poškodba jeter
  • Debelost

2 enaka izdelka = 3% popusta
3 enaki izdelki = 5% popusta
4 enaki izdelki = 7% popusta

Compare

Opis

Kaj je črni česen?

Črni česen, vrsta fermentiranega ali staranega česna, ima številne zdravstvene koristi, ki segajo od njegove močne antioksidativne narave do njegove potencialne vloge pri zdravljenju raka [ 1 ].

S svojim edinstvenim sladkim okusom in želeju podobno konsistenco je v Aziji splošno znan po svojih antioksidativnih lastnostih [ 2 ].

Črni česen ( Allium sativum L. ) je fermentiran proizvod česna, ki je narejen z obdelavo svežega česna v povprečju 10 dni pri visokih temperaturah (40 do 60 ° C) in visoki vlažnosti. Podvržena je Maillardova reakcija, zaradi katere se med reakcijo tvorijo različne spojine. Reakcija potemni tudi beli česen v črno barvo [ 3 ].

Postopki se pri dobaviteljih zelo razlikujejo, zdravljenje staranja pa znaša od 4 do 40 dni. Ena od raziskav je pokazala, da so 21-dnevne terapije pri 70 stopinjah in 90-odstotni relativni vlažnosti najboljše za antioksidativne sposobnosti črnega česna [ 1 ].

Medtem ko lahko v prehrano dodate črni česen, so na voljo tudi dodatki črnega česna.

Črni česen nastaja, ko je svež česen v specifičnih mikroklimatskih pogojih izpostavljen do tri mesece s Maillardovo reakcijo, česen se medtem kemično preoblikuje v glavnem pa eno obliko žvepla alicin spremeni v drugo S-alilcistein.

Komponente

Ko se česen obdela, da postane črni česen, se alicin, sestavni del svežega česna, da prepušča vonj, pretvori v številne druge spojine [ 4 ].

Črni česen ima različne antioksidante [ 4 ]:

  • Amadori / Heynsove spojine: Te nastanejo med Maillardovo reakcijo. Spojine Amadori / Heyns so močni antioksidanti in v primerjavi s svežim česnom ima črni česen teh 40 do 100-krat več teh spojin [ 2 ].
  • 5-hidroksimetilfurfural: To je antioksidant, ki ima tudi nekatere protivnetne učinke. V primerjavi z belim česnom ima črni česen večjo količino te koristne komponente, saj 5-HMF nastaja pri zelo visoki vročini [ 4 ].
  • Organo-žveplove spojine: dialil sulfid, dialil disulfid, dialil trisulfid in dialil tetrasulfid [ 4 ]
  • Piruvat: To je ključna antioksidantna in protivnetna molekula črnega česna. Zmanjšuje dušikov oksid in prostaglandin E2, ki podaljšata in okrepita vnetje [ 4 ].
  • S- alilcistein
  • Tetrahidro-β-karbolini
  • N- fruktozil glutamat
  • N- fruktozil arginin
  • Allixin
  • Selen
  • N- alfa- (1-deoksi-d-fruktoza-1-il) -l-arginin
  • Drugi alkaloidi, polifenoli in flavonoidi

Črni česen vsebuje tudi dušikov oksid, ki ima močne protivirusne in protitumorske učinke [ 3 ].

Vsebuje tudi 2-linoleoil-glicerol, protivnetno molekulo. Znižuje raven prostaglandina E2 in citokinov, ki so ključni promotorji in signali vnetnega odziva. Podaljšajo in povečajo celično smrt, otekanje in neprijetne simptome alergije, okužbe ali drugih bolezni [ 4 ].

Črni česen je bogat z antioksidativnimi in protivnetnimi spojinami, vključno z spojinami Amadori / Heyns, ki nastanejo med Maillardovo reakcijo.

Mehanizem delovanja

Česen vsebuje veliko spojin, ki dajejo vodik-žveplo, ki so zelo pomembne za možne antioksidativne lastnosti. Alicin, nestabilna sestavina česna, se pretvori v organo-žveplove spojine, ki so bolj stabilne in vsebujejo tudi možnosti dajanja vodika-žvepla [ 5 ].

Spojine, ki dajejo vodik-žveplo, so ključne za antioksidativne učinke, saj aktivirajo faktor Nfr-2 [ 5 ].

Faktorji Nfr-2 se vežejo na elemente odziva na antioksidante, ki sprožijo sproščanje različnih encimov [ 5 ]:

  • Heme oksigenaza-1
  • Superoksid dismutaza
  • Katalaza
  • Kinon-oksidoreduktaza-1
  • Glutation S-transferaza

Vsi ti encimi so pomembni, saj postanejo močni antioksidanti, ki škodljive kisikove in nitrogene pretvorijo v nereaktivna stanja, ki lahko bistveno škodijo celicam v človeškem telesu [ 5 ].

Črni česen je dolžan velik del svoje antioksidativne sposobnosti organo-žveplovim spojinam, pridobljenim iz alicina.

Koristi za zdravje črnega česna

Črni česen je varno živilo, ki ga je mogoče uporabiti enako kot svež česen, vendar ga FDA ni odobrila za medicinsko uporabo in na splošno nima zadostnih kliničnih raziskav. Preden uporabite črni česen kot dodatek, se posvetujte z zdravnikom.

Morebiti učinkovito za

1) Zdravje srca

Črni česen je v različnih študijah izboljšal holesterol bolnikov z blago visokimi holesteroli [ ].

V 12-tedenski študiji na ljudeh (placebo), ki je vključevala 60 ljudi, so 30 osebam dali 6 g črnega česna 2-krat na dan pred obroki. To poveča HDL (dobri holesterol) vrednosti v primerjavi s placebo skupino na koncu študije. Vendar pa ni bilo sprememb v LDL (slab holesterol) [ ].

Visoka vsebnost organo-žveplov spojin v črnem česnu prav tako sprošča krvne žile, kar vodi v nižji krvni tlak. V 12-tedenski študiji na 79 bolnikih z visokim krvnim tlakom so vzeli 2 ali 4 tablete črnega česna na dan. Njihov povprečni krvni tlak se je znižal za 11,8 mm Hg ].

Uživanje črnega česna kot del vaše prehrane lahko pomaga ohraniti ali izboljšati zdravje srca in ožilja, vendar je potrebnih več študij na ljudeh, da bi razumeli učinke dodatkov črnega česna na srce.

Nezadostni dokazi za

Naslednje domnevne koristi podpirajo le omejene, nekvalitetne klinične študije. Ni zadostnih dokazov, ki bi podprli uporabo črnega česna za katero koli od spodaj naštetih uporab. Ne pozabite, da se pred uporabo črnega česna pogovorite z zdravnikom in ga nikoli ne uporabljajte namesto nečesa, kar vam zdravnik priporoča ali predpiše.

2) Vnetje

Črni česen je v študijah na ljudeh in na živalih zmanjšal učinke strjevanja krvi [ ].

V študiji celic človeških, 5-HMF, antioksidant na voljo v črni česen, ustavil aktivacijo kappa B jedrske faktorja ( NF-KB ) [ ].

Te molekule kontrole sproščanje citokinov, ki podaljšujejo in stimulirajo TNF-a aktiviranih celic [ ].

TNF-α aktivirane celice spodbujajo vnetni odziv in povečajo pretok krvi, otekanje in obrambne celice na območje [ ].

Črni česen je tudi zmanjšal količino beljakovin, ki se pridružijo celicam in ustvarijo krvne strdke. Zmanjšal je tudi število celic, ki povzročajo vnetje in poškodbe celic [ ].

V celični študiji z uporabo makrofagov (imunskih celic) je črni česen zmanjšal proizvodnjo dušikovega oksida, TNF-α in prostaglandina E2, ki sta ključna spodbujevalca vnetja. To je doseglo z znižanjem različnih ravni beljakovin in encimov, zlasti NO sintaze, TNF-α in ciklooksigenaze-2 [ ].

V študiji miške so glodalci dal 120 mg / kg črnega česna izkušnje zmanjšano raven citokinov TNF-a in IL-6 v krvi [ ].

Za določitev vloge (če sploh) črnega česna pri boju proti vnetju pri ljudeh bodo potrebna večja in močnejša klinična preskušanja. Zares lahko rečemo, da uživanje črnega česna kot zdrave prehrane ne bo škodilo.

Raziskave na živalih in celicah (primanjkuje dokazov)

Noben klinični dokaz ne podpira uporabe črnega česna pri katerem koli od pogojev, navedenih v tem razdelku. Spodaj je povzetek obstoječih raziskav na živalih in celicah, ki naj vodijo nadaljnja preiskovalna prizadevanja. Vendar spodaj naštetih študij ne bi smeli razlagati kot podpiranje kakršnih koli koristi za zdravje.

3) Alergije

Alergije so povezane s protitelesi imunoglobulina E (IgE) in mastociti, ki vse prispevajo k spodbujanju dolgotrajnega vnetja. Zlasti alergijski odziv tipa I aktivira receptor IgE, ki je na zunanji površini imunskih celic [ ].

Študija na celicah, ki je testirala zdravljenje s črnim česnom z 2 mg / ml, je povzročila zmanjšanje vnetnih encimov (β-heksozaminidaze in TNF-α). To je preprečilo alergijski odziv [ ].

V drugi celični študiji je 50 µg / ml črnega česna zaviralo ključne molekule, ki spodbujajo alergijo (prostaglandin E2, levkotrien B4 in ciklooksigenaza-2) ter preprečilo signaliziranje (fosforilacija Syk, fosfolipaza A2 in 5-lipoksigenaza) do celičnega napada celic imunskega sistema, imenovanih makrofagi [ ].

Tudi mišje, zdravljene s črnim česnom, so imele na koži zmanjšan alergijski odziv ].

Glede na študije na živalih in celicah lahko črni česen zmanjša markerje alergij in prepreči alergijske reakcije, vendar še niso bile izvedene nobene študije na ljudeh.

4) Poškodba jeter

Podgane z inducirano oksidativno okvaro jeter so zdravili s črnim česnom. Zdravljenje s črnim česnom je znatno zmanjšalo označevalce poškodb jeter (ravni AST , ALT , ALP in LDH) [ ].

Črni česen je tudi povečal normalno aktivnost in presnovo jeter, saj je česen povečal koncentracijo molekule, imenovane CYP2E1 . Črni česen je prav tako zmanjšal maščobne jetrne usedline in uravnotežil premer jetrnih celic na optimalno velikost [ ].

5) Debelost

V študiji na podganah je črni česen znatno zmanjšal telesno težo, želodčno maščobo in velikost maščobnih celic (adipocitov). Podgane so imele koristi od splošnega zmanjšanja maščob. Črni česen je tudi znižal raven trigliceridov in LDL (slabega) holesterola ter zvišal raven HDL (dobrega) holesterola ].

Teh možnih učinkov pri ljudeh niso raziskali.

6) Možganske celice in MSG

Verjetno ste že slišali za začimbo MSG (mononatrijev glutamat). V možganskih celicah podgan je MSG poškodoval Purkinjejeve celice v možganih (možganski in hipokampus), vendar je njegov vpliv na človeka nejasen [ ].

Majhni možgan in hipokampus sta vitalna dela možganov, saj nadzirata koordinacijo mišic in omogočata zadrževanje spomina. Pri podganah je ekstrakt črnega česna pomagal zmanjšati poškodbe celic Purkinje, ki jih povzroča MSG [ ].

Predvsem zato, ker je MSG kontroverzen (ker številne študije ne najdejo nobenih škodljivih učinkov), je pomembnost te študije črnega česna na podganah nejasna. Potrebne bodo človeške preizkušnje.

Raziskave raka

Znanstveniki preiskujejo, ali katera koli od aktivnih spojin črnega česna vpliva na rakave celice. To je zelo zgodnja raziskava samo na celicah in iz nje ne moremo sklepati nobenega posebnega sklepa o vplivu črnega česna na raka pri živi živali ali človeku. Mnoge spojine imajo učinke “proti raku” v celicah, ki ne živijo v živem sistemu.

V nekaterih rakavih celicah neposredna izpostavljenost črnemu česnu zmanjšuje signalne molekule JNK in p38MAPK, ki so močno vključene v nastanek raka. Nekatere od teh rakavih celic so rakava celica pljuč A549, rakava celica jeter HepG2 in rak dojke MCF-7 [ 4 ].

Črni česen in njegove aktivne spojine trenutno preiskujejo:

  • Levkemija [ 2 ]
  • Rak želodca [ 8 ]
  • Rak debelega črevesa [ 2 ]
  • Endometrijski rak [ 2 ]
Trenutno ni približno dovolj dokazov, ki bi podpirali uporabo črnega česna pri preprečevanju ali zdravljenju raka, vendar raziskave na celicah še potekajo.

Dopolnilo s črnim česnom

Oblike dopolnjevanja

Črni česen jemljemo v obliki tablet kot dopolnila ali v obliki čebulic v azijskih supermarketih. Pire ali želeji so na voljo tudi za namaze.

Stranski učinki

Ni znanih večjih stranskih učinkov črnega česna, ki velja za varnega za uporabo kot hrana.

Poročali so o redkem primeru, v katerem je črni česen privedel do primera pljučnice. Ni bilo mogoče ugotoviti, ali gre za imunsko reakcijo ali primer strupenosti [ 9 ].

Omejitve

Opravljenih je bilo malo obsežnih kliničnih preskušanj na ljudeh, zato je težko napovedati dolgoročne učinke črnega česna. Potrebnih bo veliko več kliničnih preskušanj.

Razlike med svežim česnom in črnim česnom

Črni česen ima povečano vsebnost fruktoze in glukoze (kar je posledica Maillardove reakcije, ki je podvržena toploti), kar pojasnjuje njegov sladek okus [ 10 ].

V študiji imunskih celic 21 prostovoljcev je črni česen pokazal močnejše antioksidativno delovanje kot svež česen [ 11 ].

Vendar je imel svež česen močnejše protivnetne lastnosti zaradi manjše vsebnosti sladkorja [ 12 ].

Pod črto

Črni česen nastaja s pomočjo počasne fermentacije svežega česna preko Maillardove reakcije. Ta reakcija zmanjša pikantnost česna in ustvari antioksidant Amadori / Heyns spojine.

Številne klinične študije so odkrile potencialno korist črnega česna za zdravje srca, zmanjšanje holesterola in krvnega tlaka pri ljudeh. Druge študije so pokazale, da je črni česen blago protivnetno.

Črni česen je na voljo kot cele čebulice, namaz pire ali žele ali v dodatku. Šteje se za varno jesti kot hrano.

Črni česen je nekaj posebnega pri tradicionalnem zdravilstvu. Gre za kuhinjski česen (Allium sativum), ki se v postopku fermentacije v nekaj tednih v posebni posodi, pri natančno določeni temperaturi in vlagi, obarva črno. Kakšen je namen tega? Česen na naraven način olajša vzdrževanje normalne ravni holesterola in lipidov v krvi. Poleg tega podpira delovanje srčno-žilnega sistema in pomaga razbremeniti težke noge in stopala. Ima tudi antioksidativne lastnosti in krepi imunski sistem. Postopek fermentacije podvoji učinke česna in nevtralizira neprijeten vonj in oster okus. 7 kg svežega (belega) česna = 1. kg suhega fermentiranega (črnega) česna. Vsebina 1. kapsule = 1 strok svežega česna.

Pakiranje: 35g/60 kapsul po 500 mg

Vsebina ene kapsule: 500mg sušenega fermentiranega (črnega) česna (Allium sativum) v prahu. Ovojnica kapsule: želatina. Vsebina paketa 60 odmerkov (kapsul).

Način uporabe in  priporočeni odmerek: 1 kapsula dnevno pred obrokom. Kapsulo lahko pogoltnete v celoti in poplaknete z vodo, ali njeno vsebino dodate hrani oz. stresete v vodo. Primerno za dolgotrajno uporabo. Priporočene dnevne količine se ne sme prekoračiti. Pred povečanjem priporočene dnevne količine se posvetujte s svojim zdravnikom. Primerno za dieto brez glutena.

Opozorilo: prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Shranjevati nedosegljivo otrokom. Prehransko dopolnilo ni priporočljivo za otroke mlajše od 3 let. Uporabite kapsulo takoj po odstranitvi iz pretisnega omota. Ne uporabljajte, če ste preobčutljivi za katero koli sestavino. Shranjujte na suhem mestu s temperaturo do 25 ° C. Ne uporabljajte, če ste preobčutljivi za katero koli sestavino.

Proizvajalec: TEREZIA COMPANY, Na Návrší 997/14, 141 00 Praha 4 – Michle