Lobanja ali čeladnica (Skullcap) (včasih črkovano lonček) je splošno ime za Scutellaria, rod cvetočih rastlin v družini mete.

Ime izhaja iz latinske besede scutella , kar pomeni „majhna jed“, saj imajo majhni cvetovi teh rastlin obliko krožnika ali čelade. Skullcap ne gre zamenjevati s smrtnimi kapicami, ki so zelo strupene gobe (Zaupanja vreden vir).

V tradicionalni kitajski in staroameriški medicini se je uporabljala od driske do kronične bolečine.

Danes je ta rastlina široko na voljo v obliki dopolnil in naj bi zagotovila vrsto zdravstvenih koristi, od krepitve zdravja srca do lajšanja tesnobe.

Ta članek vam pove vse, kar morate vedeti o lobanji, vključno z uporabo, potencialnimi koristmi za zdravje in neželenimi učinki.

Lobanja

Kaj je lobanjska kapica in kako se uporablja?

Ime lobanja se nanaša na katero koli rastlino iz družine Scutellaria, čeprav se v naravni medicini najpogosteje uporabljajo ameriške in kitajske sorte.

Ameriška lobanja ( Scutellaria lateriflora ) je trajnica rastlin, ki izvira iz Severne Amerike. V cvetenju je rastlina prekrita z drobnimi, cevastimi modrimi cvetovi, čeprav se lahko barva razlikuje ( 2 ).

Listi ameriške lobanje se v tradicionalni zeliščni medicini uporabljajo kot pomirjevalo in za zdravljenje stanj, kot so tesnoba in krči. To rastlino so Indijanci cenili zaradi močnih zdravilnih lastnosti (Zaupanja vreden vir).

Kitajska lobanja ( Scutellaria baicalensis ) je domača v več azijskih državah, pa tudi Rusiji.

Posušene korenine te rastline se že stoletja uporabljajo kot tradicionalno kitajsko zdravilo, imenovano Huang Qin, za zdravljenje driske, nespečnosti, dizenterije, visokega krvnega tlaka, krvavitve, okužb dihal in vnetij (Zaupanja vreden vir).

V Aziji se Huang Qin uporablja v zeliščnih zdravilih, na primer Xiao Chai Hu Tang ali Sho-saiko-to (SST), priljubljena formulacija, ki se uporablja za zdravljenje stanj, kot so vročina, prebavila in jetrna bolezen (Zaupanja vreden vir).

Tako ameriška kot kitajska lobanja sta na voljo kot dopolnila, ki jih je mogoče kupiti na spletu ali v trgovinah z zdravo hrano. Tudi druge sorte, na primer Scutellaria barbata, se uporabljajo v alternativni medicini in so jih proučevali zaradi možnih zdravstvenih koristi.

Skullcap se prodaja v kapsulah, prahu in tekočih ekstraktih. Posušeni deli rastline, kot so njeni listi, se prav tako uporabljajo za pripravo čaja.

POVZETEK Ameriška in kitajska lobanja so cvetoče rastline, ki se običajno uporabljajo v naravni medicini za zdravljenje različnih stanj, vključno z nespečnostjo, vnetji in drisko.

Potencialne koristi lobanje

Dopolnjevanje z lobanjsko kapico lahko prinese več koristi, čeprav so raziskave na večini teh področij omejene.

Lahko poveča razpoloženje in zmanjša tesnobo

Ameriški študije kažejo, da povečuje razpoloženje in zmanjšuje simptome tesnobe.

Študija pri 43 ljudeh je pokazala, da so tisti, ki so 2 tedna prejemali 1.050 mg ameriškega lobanja, poročali o pomembnem izboljšanju razpoloženja v primerjavi s placebo skupino (Zaupanja vreden vir).

Mislimo, da ameriška lobanja pozitivno vpliva na razpoloženje in zmanjšuje tesnobo s spodbujanjem gama-aminobuterne kisline (GABA), nevrotransmiterja, ki pomaga umiriti živce (Zaupanja vreden vir).

Zlasti je bila ta rastlina uporabljena v praksi tradicionalne medicine kot pomirjevalo in zdravljenje pogojev, kot sta nespečnost in tesnoba.

Pravzaprav veliko zdravil proti anksioznosti deluje podobno s povečanjem aktivnosti GABA (Zaupanja vreden vir).

Ima protibakterijske in protivirusne učinke

Scutellaria (S.) barbata – znana tudi kot barbat lobanja – je še ena vrsta z zdravilnimi lastnostmi. Študije kažejo, da ima močne protivirusne in antibakterijske učinke.

Ena študija epruvete je vzorčila več kot 30 kitajskih zelišč in ugotovila, da je samo izvleček S. barbata pokazal 100-odstotno antibakterijsko delovanje proti Acinetobacter baumannii (XDRAB), bakteriji, ki je glavni vzrok pljučnice pri hospitaliziranih bolnikih (Zaupanja vreden vir).

Poleg tega je ta ekstrakt pokazal boljše antibakterijske učinke kot kolistin, navaden antibiotik.

Ista študija je pokazala, da je bil S. barbata v primerjavi s kontrolno skupino učinkovit tudi pri zmanjševanju obremenitve z bakterijami XDRAB v pljučih miši.(Zaupanja vreden vir).

Poleg tega naj bi kitajska lobanja imela antibakterijske učinke in je sestavina zeliščne mešanice imenovane Candbactin, priljubljeno naravno zdravilo, ki se uporablja za zdravljenje črevesne bakterijske rasti (Zaupanja vreden vir).

Vsebuje protivnetne in protirakave spojine

Tako ameriška kot kitajska lobanja vsebujeta vrsto koristnih rastlinskih spojin, vključno z antioksidanti, ki imajo protivnetne učinke in ščitijo vaše celice pred poškodbami, ki jih povzročajo molekule, imenovane prosti radikali.

Oksidativni stres, ki je posledica neravnovesja med prostimi radikali in antioksidanti, je povezan s številnimi kroničnimi stanji, kot so nekateri raki in bolezni srca (Zaupanja vreden vir).

Zlasti baicalin, flavonoidni antioksidant v ameriški in kitajski lobanji, je pokazal močne protirakave učinke in lahko pomaga v boju proti oksidativnemu stresu.

Na primer, v študijah epruvete je baicalin povzročil smrt celic v celicah raka prostate in materničnega vratu, hkrati pa znatno zaviral rast rakavih celic jajčnikov in trebušne slinavke (10 Zaupanja vreden vir).

Scutellarein je še ena ameriška sestavina lobanje, ki ima močan antikancerogeni potencial v študijah epruvete (11 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega raziskave na živalih razkrivajo, da je wogonin, flavonoidna spojina v kitajski in ameriški lobanji, še posebej učinkovit pri zdravljenju vnetnih alergijskih stanj, kot je alergijski rinitis (12 Zaupanja vreden vir13 Zaupanja vreden vir).

Vredno je omeniti, da kitajska in ameriška lobanja vsebujeta veliko drugih protivnetnih spojin. Dejansko je bilo samo iz kitajskih vrst izoliranih več kot 50 flavonoidov (12 Zaupanja vreden vir13 Zaupanja vreden vir14 Zaupanja vreden vir).

Druge možne koristi

Skullcap je povezan z več drugimi prednostmi, vključno z:

Čeprav so ti učinki obetavni, je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, ali je lobanjska kapica učinkovito zdravljenje teh stanj.

POVZETEK Več vrst lobanje – vključno z ameriškimi in kitajskimi sortami – je povezanih z mnogimi zdravstvenimi koristmi, od zmanjšanja vnetja do izboljšanja razpoloženja. Vendar pa je potrebnih več študij na ljudeh.

Previdnostni ukrepi za lobanje

Čeprav dopolnjevanje z lobanjsko kapico lahko koristi zdravju, morda ni primerno za vse in lahko v nekaterih primerih povzroči resne stranske učinke.

Na primer, ameriška in kitajska lobanja je pri nekaterih ljudeh povezana z okvaro jeter in celo z odpovedjo jeter. Kljub temu so ti primeri večinoma vključevali dodatke, ki vsebujejo več zelišč, ne le lobanjske kapice ( 21 ).

Kljub temu bi se morali ljudje, ki imajo težave z delovanjem jeter, tej rastlini v celoti izogibati.

Kitajska lobanja je povezana tudi s pljučnimi zapleti, druge vrste – vključno z ameriško sorto – pa lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo neželene učinke, kot so nepravilen srčni utrip, tiki, tesnoba, zaspanost in duševna zmeda (22 Zaupanja vreden vir23 ).

Treba je opozoriti, da lahko lobanja kontraindicira z mnogimi običajnimi zdravili, kot so zdravila za redčenje krvi, zdravila za zniževanje holesterola, substrat za citokrom P450 in protibolečinska zdravila ( 24 ).

Poleg tega se otrokom ali nosečnicam ali doječim ženskam zaradi nezadostnih varnostnih informacij ne priporoča nobena vrsta lobanj ( 24 ,25 Zaupanja vreden vir).

Kot pri vsakem dodatku bodite pri nakupu lobanje previdni. Zanašajte se na zaupanja vredna podjetja, ki jih potrdi tretja oseba ali neodvisni laboratorij.

Medtem ko so se že od antičnih časov uporabljale različne oblike za zdravljenje številnih obolenj, manjkajo študije o varnosti in učinkovitosti človeka. Vedno se posvetujte s svojim zdravnikom, preden vzamete katerikoli zeliščni dodatek, vključno z lobanjsko kapico.

POVZETEK Skullcap lahko povzroči resne neželene učinke, kot so poškodbe jeter, zato ga ne smejo dajati otrokom ali jemati ljudje na določena zdravila, pa tudi nosečnice ali doječe ženske.

Doziranje lobanje

Odmerki lobanje na splošno segajo od 1 do 2 grama na dan, običajno v deljenih odmerkih ( 23 ).

Odmerjanje pa je lahko odvisno od vrste in oblike tega zelišča, zato je najbolje, da za več informacij preverite posamezne dodatke.

Čaji iz lobanje – včasih mešani z drugimi zelišči, kot je limonin melem – so na voljo tudi v trgovinah z zdravo hrano in na spletu, čeprav morda nimajo enakih učinkov kot dodatki, ker je čaj običajno manj koncentriran.

Na voljo so tudi tinkture, ki vsebujejo lobanjsko kapico in druga potencialno pomirjujoča zelišča, na primer korenina valerijane. Odmerjanje tinkture je odvisno od koncentracije in sestavin.

POVZETEK Ljudje običajno na dan vzamejo 1-2 grama lobanje v ločenih odmerkih, čeprav bo odmerek odvisen od vašega dodatka. Skullcap je na voljo tudi v čajih in tinkturah.

Spodnja črta

Skullcap je cvetoča rastlina, ki se dolgo uporablja v tradicionalni medicini.

Dopolnjevanje z lobanjsko kapico lahko prinese številne zdravstvene koristi, kot so izboljšano razpoloženje, zmanjšano vnetje in učinki proti raku.

Vendar pa človeških raziskav o lobanji manjka in ta dodatek lahko povzroči več neželenih stranskih učinkov.

Zaradi tega se je najbolje posvetovati s svojim zdravnikom, če vas zanima kakršna koli oblika lobanje.