27.95

In Stock

Camu Camu izvira iz amazonskega deževnega gozda, vendar je po vsem svetu pridobil priljubljenost zaradi številnih domnevno zdravstvenih koristi. Velja za superhrano – predvsem zaradi visoke vsebnosti nekaterih hranilnih snovi in ​​močnih rastlinskih spojin, vključno s vitaminom C.


  • Veliko vitamina C
  • Vsebuje močne antioksidante
  • Lahko se bori proti vnetju

Camu Camu lahko prinese tudi naslednje koristi:

  • Zmanjšana teža
  • Izboljšana raven sladkorja v krvi
  • Protimikrobne lastnosti

2 enaka izdelka = 3% popusta
3 enaki izdelki = 5% popusta
4 enaki izdelki = 7% popusta

 

Compare

Opis

7 Koristi za zdravje Camu Camu na podlagi dokazov

Camu camu ali Myrciaria dubia je kislo jagodičje, podobno barvi češnje.

Izvira iz amazonskega deževnega gozda, vendar je po vsem svetu pridobil priljubljenost zaradi številnih domnevno zdravstvenih koristi.

Sveže jagode camu camu so okusne po okusu, zato jih običajno najdemo v obliki dodatka kot praške, tablete ali sok.

Camu camu velja za superhrano – predvsem zaradi visoke vsebnosti nekaterih hranilnih snovi in ​​močnih rastlinskih spojin, vključno s vitaminom C.

Tu je 7 zdravstvenih koristi camu camu na podlagi dokazov.

1. Veliko vitamina C

Camu camu je bogat z vitaminom C (Zaupanja vreden vir).

Vitamin C ima v telesu veliko pomembnih vlog. Na primer, pomaga okrepiti vaš imunski sistem in je potreben za tvorbo kolagena, beljakovine, ki podpira vašo kožo, kosti in mišice (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Poleg tega vitamin C deluje kot močan antioksidant in ščiti vaše celice pred nestabilnimi molekulami, imenovanimi prosti radikali. Čeprav so prosti radikali normalen stranski produkt celične funkcije, se lahko preveč razmnožijo kot posledica stresa, slabe prehrane in izpostavljenosti onesnaženju.

Ko prosti radikali presegajo antioksidante v telesu, to vodi v stanje, imenovano oksidativni stres, ki je povezano s kroničnimi stanji, kot so sladkorna bolezen, srčne bolezni in rak (Zaupanja vreden vir).

Uživanje hrane, bogate z antioksidanti, kot je vitamin C, lahko pomaga preprečiti oksidativni stres in se boriti proti poškodbam prostih radikalov.

Camu camu naj bi vseboval do 3 grame vitamina C na 3,5 unče (100 gramov) sadja (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Vendar pa ga je zaradi močnega kislega okusa težko jesti svežega in se običajno prodaja v prahu. Ker so v prahu odstranili vso vodo, vsebuje več vitamina C na gram v primerjavi s svežimi jagodami.

V skladu z nalepkami za prehrano izdelkov lahko camu camu prah odda do 750% referenčnega dnevnega vnosa (RDI) vitamina C na čajno žličko (5 gramov).

Upoštevajte, da se lahko raven vitamina C v izdelkih camu camu razlikuje, na primer glede na to, kje je bilo sadje gojeno (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

POVZETEK Camu camu je bogat z vitaminom C, vitaminom, ki deluje kot močan antioksidant v vašem telesu in je ključnega pomena za zdravje vaše kože in imunskega sistema.

2. Vsebuje močne antioksidante

Camu camu ima impresivne antioksidativne zmogljivosti, saj je napolnjen z vitaminom C skupaj s številnimi drugimi močnimi spojinami, kot so flavonoidni antioksidanti, vključno z antocianini in elagično kislino (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Antioksidanti so snovi, ki ščitijo vaše celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Odvečni prosti radikali v telesu lahko sčasoma privedejo do kroničnih stanj, kot sta srčna bolezen in rak (Zaupanja vreden vir).

Visoka vsebnost antioksidantov camu camu lahko koristi zlasti tistim, ki kadijo cigarete, saj kajenje ustvarja prevelike količine prostih radikalov, kar vodi v oksidativni stres.

V enotedenski študiji pri 20 moških kadilcih so tisti, ki so spili 0,3 skodelice (70 ml) soka camu camu, ki je vseboval 1.050 mg vitamina C na dan, znatno zmanjšali oksidativni stres in vnetne markerje, kot je C-reaktivni protein (CRP) (10 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega v skupini s placebom, ki je prejela tableto vitamina C, teh markerjev ni bilo. To kaže, da je imela kombinacija drugih antioksidantov iz jagod Camuja močnejše antioksidativne učinke kot sam vitamin C.

POVZETEK Camu camu vsebuje kombinacijo antioksidantov, ki se borijo proti reaktivnim molekulam, imenovanim prosti radikali, kar lahko še posebej koristi zdravju tistih, ki kadijo.

3. Lahko se bori proti vnetju

Camu camu je morda učinkovit pri zmanjšanju vnetja v telesu (11 Zaupanja vreden vir).

Kronično vnetje negativno vpliva na zdravje vaših celic in je povezano s stanji, kot so rak, bolezni srca in avtoimunske bolezni (12 Zaupanja vreden vir).

Sadna kaša Camu vsebuje elaginsko kislino, antioksidant, za katerega je bilo dokazano, da zavira encim, ki sproži vnetje, aldozo reduktazo (13 Zaupanja vreden vir).

Študija pri moških, ki so kadili, je pokazala, da pitje 0,3 skodelic (70 ml) soka camu camu, ki vsebuje 1.050 mg vitamina C v enem tednu, znatno zmanjša vnetne markerje interlevkin (IL-6) in visoko občutljiv C-reaktivni protein (hsCRP).

Enakih učinkov ni bilo pri kontrolni skupini, ki je jemala tableto z enako količino vitamina C. To kaže, da je v camu camu morda kombinacija koristnih komponent, ki telesu pomagajo pri boju z vnetji (10 Zaupanja vreden vir).

Semena ploda camu camu vsebujejo tudi močne protivnetne spojine in raziskava na miših je pokazala, da izvleček iz semen zatira vnetje (14 Zaupanja vreden vir).

Čeprav so ti rezultati obetavni, je potrebnih več raziskav, da bi bolje razumeli potencialne protivnetne koristi camu camu.

POVZETEK Kaže, da Camu camu zmanjšuje vnetne markerje, vendar so za razjasnitev teh ugotovitev potrebne nadaljnje raziskave.

4–7. Druge možne koristi

Znanstvene raziskave o potencialnih zdravstvenih koristih camu camu so omejene.

Kljub temu nekatere raziskave kažejo, da lahko camu camu prinese naslednje koristi:

  1. Zmanjšana teža. Študije na živalih kažejo, da lahko jagodičje zmanjša telesno težo s povečanjem števila izgorelih kalorij in pozitivno spremeni bakterije črevesja (15 Zaupanja vreden vir16 Zaupanja vreden vir).
  2. Izboljšana raven sladkorja v krvi. Raziskave pri 23 zdravih ljudeh so pokazale, da lahko camu camu zmanjša uživanje krvnega sladkorja po zaužitem obroku z veliko ogljikovimi hidrati (17 Zaupanja vreden vir).
  3. Protimikrobne lastnosti. V študiji epruvete so lupine in semena camu camu zmanjšale rast bakterij potencialno škodljivih bakterij Escherichia coli in Streptococcus mutans (18 Zaupanja vreden vir).
  4. Zdravi krvni tlak. Študije v epruveti in raziskavah na ljudeh so opazile, da lahko jagodičje pomaga zmanjšati krvni tlak s spodbujanjem razširitve krvnih žil (19 Zaupanja vreden vir20 Zaupanja vreden vir).

Pomembno je opozoriti, da so študije na teh področjih omejene, veliko razpoložljivih raziskav na camu camu pa je iz študij epruvete in študij na živalih.

Zato je potrebnih več kakovostnih študij, da bi potrdili morebitne zdravstvene koristi camu camu za zdravje.

POVZETEK Camu camu ima lahko antibakterijske lastnosti in lahko pomaga zmanjšati krvni tlak, težo in raven sladkorja v krvi. Vendar pa je za podporo teh ugotovitev potrebnih več raziskav.

Opis:

Ekološki camu camu je znan po svoji izjemno bogati vsebnosti vitamina C.

Uporaba:

5-10g (1 čajna žlička = 5g) dnevno vmešajte v sok ali smuti ali po navodilih zdravstvenega delavca.

Sestava:  

ekološki camu camu