Ena od možnih alternativ je homeopatsko zdravilo. Čeprav je homeopatska medicina nizko pri znanstvenih dokazih, se uporablja že stoletja. Arnica je en tak primer.

Kaj je arnica?

Arnica prihaja iz trajnice Arnica montana, rumeno-pomarančnega cveta, ki raste v gorah Evrope in Sibirije. Včasih jo imenujejo “gorska marjetica”, ker njena barva in cvetni listi izgledajo kot vsem znana roža. Kreme in mazila iz cvetne glave se lahko uporabljajo za zdravljenje naslednjih težav:

  • bolečina v mišicah in bolečine
  • modrice
  • skupna bolečina in otekanje
  • vnetje

Kaj pravi raziskava

Arnica se običajno uporablja za zdravljenje modric, zato je priljubljena med ljudmi, ki so pred kratkim opravili operacijo, predvsem plastično. Čeprav znanstvene raziskave glede tega niso prepričljive, naj bi kreme in geli, ki vsebujejo arniko, pomagali pri bolečinah in podplutbah na koži.

Študija iz leta 2006 na ljudeh, ki so se podvrgli ritidektomiji – plastični operaciji za zmanjšanje gub – je pokazala, da homeopatska arnica lahko znatno okrepi celjenje. Arnica se je izkazala za učinkovito med celjenjem več pooperativnih stanj Zaupan vir. Sem spadajo oteklina, modrice in bolečine.

Kako se upravlja

Če se za bolečine odločite uporabiti arniko, je ne jemljite oralno. Namenjena je nanašanju na kožo in se običajno uporablja kot gel ali balm.

Pod jezikom lahko raztopite homeopatsko zdravilo arnike. Vendar je to le zato, ker so homeopatski izdelki zelo razredčeni. Zelišča ne smete dati v usta.