Echinacea, imenovana tudi vijolična coneflower, je eno najbolj priljubljenih zelišč na svetu.

Indijanci so ga stoletja uporabljali za zdravljenje različnih tegob.

Danes je najbolj znano kot zeliščno zdravilo brez recepta za prehlad ali gripo. Vendar pa se uporablja tudi za zdravljenje bolečine, vnetja, migrene in drugih zdravstvenih težav.

Kaj je ehinaceja

Ehinaceja

Echinacea je ime skupine cvetočih rastlin v družini marjetic.

Domača je v Severni Ameriki, kjer rastejo v prerijah in na odprtih, gozdnatih območjih.

Skupno ima ta skupina devet vrst, vendar se v zeliščnih dopolnilih uporabljajo le tri – Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia in Echinacea pallida (Zaupanja vreden vir).

Tako zgornji del rastline in korenine se uporabljajo v tabletah, tinkturah, izvlečkih in čajih.

Rastline ehinaceje vsebujejo impresivno raznolikost aktivnih spojin, kot so kofeinska kislina, alkamidi, fenolne kisline, rosmarinska kislina, poliacetileni in številne druge ( 2 ).

Poleg tega študije povezujejo ehinacejo in njihove spojine z mnogimi zdravstvenimi koristmi, kot so zmanjšano vnetje, izboljšana imunost in nižja raven sladkorja v krvi.

POVZETEK Echinacea je skupina cvetočih rastlin, ki se uporablja kot priljubljeno zeliščno zdravilo. Povezana so z mnogimi zdravstvenimi koristmi, kot so zmanjšano vnetje, izboljšana imunost in nižja raven sladkorja v krvi.

Veliko antioksidantov

Rastline ehinaceje so napolnjene z rastlinskimi spojinami, ki delujejo kot antioksidanti.

Antioksidanti so molekule, ki pomagajo braniti vaše celice pred oksidativnim stresom, stanje, ki je povezano s kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, srčne bolezni in številne druge.

Nekateri od teh antioksidantov so flavonoidi, cikorijeva kislina in rozmarinska kislina (Zaupanja vreden vir).

Zdi se, da so ti antioksidanti večji v izvlečkih iz plodov in cvetov rastlin v primerjavi z drugimi deli, kot so listi in korenina ( 4 , 5 , 6 ).

Poleg tega rastline ehinaceje vsebujejo spojine, imenovane alkamidi, ki lahko še povečajo antioksidativno delovanje. Alkamidi lahko obnavljajo obrabljene antioksidante in pomagajo antioksidantom, da bolje dosežejo molekule, ki so nagnjene k oksidativnemu stresu ( 7 ).

POVZETEK Echinacea je napolnjena z antioksidanti, kot so flavonoidi, cikorijeva kislina in rozmarinska kislina, ki lahko pomagajo braniti vaše telo pred oksidativnim stresom.

Lahko ponudi več zdravstvenih koristi

Raziskave ehinaceje kažejo, da ponuja več impresivnih zdravstvenih koristi.

Pozitiven učinek na imunski sistem

Echinacea je najbolj znana po svojih blagodejnih učinkih na imunski sistem.

Številne študije so odkrile, da lahko ta rastlina pomaga vašemu imunskemu sistemu v boju proti okužbam in virusom, kar bi vam lahko pomagalo, da bi se hitreje opomogli od bolezni (Zaupanja vreden virZaupanja vreden vir10 Zaupanja vreden vir).

To je en razlog, zakaj se ehinacea pogosto uporablja za preprečevanje ali zdravljenje navadnega prehlada.

Pregled 14 študij je dejansko ugotovil, da lahko jemanje ehinaceje zmanjša tveganje za pojav prehlada za več kot 50% in skrajša trajanje prehladov za en dan in pol (11 Zaupanja vreden vir).

Vendar pa je veliko raziskav na to temo slabo zasnovanih in ne kažejo prave koristi. Zaradi tega je težko vedeti, ali ima pri prehladu kakšne koristi od jemanja ehinaceje ali preprosto od naključja (12 Zaupanja vreden vir).

Skratka, ehinaceja lahko poveča imuniteto, vendar njeni učinki na prehlad niso jasni.

Lahko zniža raven sladkorja v krvi

Visok krvni sladkor lahko poveča tveganje za resne zdravstvene težave.

To vključuje sladkorno bolezen tipa 2, srčne bolezni in več drugih kroničnih stanj.

Študije v epruveti so pokazale, da lahko rastline ehinaceje pomagajo znižati raven sladkorja v krvi.

V študiji epruvete so pokazali, da ekstrakt Echinacea purpurea zavira encime, ki prebavljajo ogljikove hidrate. To bi zmanjšalo količino sladkorja, ki vstopi v kri, če ga zaužijete (13 Zaupanja vreden vir).

Druge raziskave epruvete so pokazale, da ekstrakti ehinaceje celice naredijo bolj občutljive na učinke inzulina z aktiviranjem receptorja PPAR-y, ki je pogost cilj zdravil za sladkorno bolezen (14 Zaupanja vreden vir15 ).

Ta poseben receptor deluje tako, da odstranjuje odvečno maščobo v krvi, kar je dejavnik tveganja za inzulinsko rezistenco. Tako celice lažje reagirajo na inzulin in sladkor (16 Zaupanja vreden vir).

Kljub temu človeških raziskav o vplivu ehinaceje na krvni sladkor primanjkuje.

Lahko zmanjša občutke tesnobe

Anksioznost je pogosta težava, ki prizadene skoraj enega od petih odraslih Američanov ( 17 ).

V zadnjih letih se rastline ehinaceje pojavljajo kot potencialna pomoč pri tesnobi.

Raziskave so odkrile, da rastline ehinaceje vsebujejo spojine, ki lahko zmanjšajo občutek tesnobe. Sem spadajo alkamidi, rozmarinska kislina in kofeinska kislina (18 Zaupanja vreden vir).

V eni raziskavi na miših so trije od petih vzorcev ehinaceje pomagali zmanjšati tesnobo. Poleg tega miši niso naredile manj aktivne v nasprotju z višjimi odmerki običajnih načinov zdravljenja (18 Zaupanja vreden vir).

Druga študija je pokazala, da izvleček Echinacea angustifolia hitro zmanjša občutke tesnobe tako pri miših kot pri ljudeh (19 Zaupanja vreden vir).

Do zdaj pa obstaja le peščica študij o ehinaceji in tesnobi. Potrebnih je več raziskav, preden lahko izdelke ehinaceje priporočamo kot možno zdravljenje.

Protivnetne lastnosti

Vnetje je naravni način vašega telesa, da spodbuja celjenje in obrambo.

Včasih lahko vnetje uide iz rok in traja dlje, kot je potrebno in pričakovano. To lahko poveča tveganje za kronične bolezni in druge zdravstvene težave.

Več raziskav je pokazalo, da ehinaceja lahko pomaga zmanjšati odvečno vnetje.

V mišji študiji so spojine ehinaceje pomagale zmanjšati pomembne markerje vnetja in izgubo spomina, ki jo povzročajo vnetja (20 Zaupanja vreden vir).

V drugi 30-dnevni raziskavi so odrasli z osteoartritisom ugotovili, da jemanje dodatka, ki vsebuje ekstrakt ehinaceje, znatno zmanjša vnetje, kronične bolečine in otekline.

Zanimivo je, da se ti odrasli niso dobro odzvali na običajna nesteroidna vnetna zdravila (NSAIDS), vendar je bilo zdravilo, ki vsebuje ekstrakt ehinaceje, koristno (21 Zaupanja vreden vir).

Lahko pomaga pri težavah s kožo

Raziskave so pokazale, da lahko rastline ehinaceje pomagajo zdraviti običajne težave s kožo.

V študiji epruvete so znanstveniki ugotovili, da protivnetne in antibakterijske lastnosti ehinaceje zavirajo rast Propionibacterium, ki je pogost vzrok aken (22 Zaupanja vreden vir).

V drugi raziskavi pri 10 zdravih ljudeh, starih od 25 do 40 let, so ugotovili, da izdelki za nego kože, ki vsebujejo ekstrakt ehinaceje, izboljšajo hidratacijo kože in zmanjšajo gubice (23 Zaupanja vreden vir).

Podobno se je pokazalo, da krema, ki vsebuje ekstrakt Echinacea purpurea, izboljša simptome ekcema in pomaga popraviti tanko, zaščitno zunanjo plast kože (24 Zaupanja vreden vir).

Vendar se zdi, da ima ekstrakt ehinacee kratek rok trajanja, zato ga je težko vključiti v komercialne izdelke za nego kože.

Lahko nudi zaščito pred rakom

Rak je bolezen, ki vključuje nenadzorovano rast celic.

Študije epruvete so pokazale, da izvlečki ehinaceje lahko zavirajo rast rakavih celic in celo sprožijo smrt rakavih celic (25 Zaupanja vreden vir26 Zaupanja vreden vir).

V eni študiji epruvete so pokazali, da izvleček Echinacea purpurea in cikorična kislina (ki jo naravno najdemo v rastlinah ehinaceje) sprožita smrt rakavih celic (25 Zaupanja vreden vir).

V drugi študiji epruvete so izvlečki rastlin ehinaceje ( Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia in Echinacea pallida ) ubili človeške rakave celice iz trebušne slinavke in debelega črevesa s spodbujanjem procesa, imenovanega apoptoza ali nadzorovana celična smrt (26 Zaupanja vreden vir).

Verjame se, da do tega učinka prihaja zaradi imunskih lastnosti, ki povečujejo imunost (27 Zaupanja vreden vir).

Obstajalo je nekaj pomislekov, da bi ehinaceja lahko vplivala na konvencionalno zdravljenje raka, kot je doksorubicin, vendar novejše študije niso našle nobene interakcije (28 Zaupanja vreden vir29 Zaupanja vreden vir).

Kljub temu so pred dajanjem priporočil potrebne raziskave na ljudeh.

POVZETEK Izkazalo se je, da ehinaceja izboljšuje imuniteto, krvni sladkor, tesnobo, vnetja in zdravje kože. Lahko ima celo protirakave lastnosti. Vendar so raziskave o teh koristih, ki temeljijo na človeku, pogosto omejene.

Možni neželeni učinki

Zdi se, da so izdelki iz ehinaceje varni in jih dobro prenašajo za kratkotrajno uporabo.

Obstajali so primeri, ko so ljudje imeli neželene učinke, kot so (Zaupanja vreden vir):

  • Izpuščaji
  • Srbeča koža
  • Oteklina
  • Bolečine v trebuhu
  • Slabost
  • Zasoplost

Vendar so ti neželeni učinki pogostejši pri ljudeh z alergijami na drugo cvetje, kot so marjetice, krizanteme, ognjiči, ampute in drugo ( 30 ,31 Zaupanja vreden vir).

Ker se zdi, da ehinaceja stimulira imunski sistem, se morajo ljudje z avtoimunskimi motnjami ali ljudje, ki jemljejo imunosupresivna zdravila, temu izogibati ali se najprej posvetovati z zdravniki (Zaupanja vreden vir).

Čeprav se zdi, da je kratkotrajna uporaba varna, so njeni dolgoročni učinki še vedno razmeroma neznani.

POVZETEK Kaže, da je ehinaceja kratkoročno varna in se dobro prenaša, vendar so njeni dolgoročni učinki razmeroma neznani.

Spodnja črta

Izkazalo se je, da ehinaceja izboljšuje imuniteto, krvni sladkor, tesnobo, vnetja in zdravje kože. Lahko ima celo protirakave lastnosti. Vendar so raziskave, ki temeljijo na človeku, pogosto omejene.

Šteje se za varno in dobro prenaša kratkotrajno uporabo.

Predlagani odmerki se razlikujejo glede na obliko ehinaceje, ki jo uporabljate.

Čeprav se običajno uporablja za zdravljenje prehlada, so rezultati na tem področju mešani. Medtem ko so raziskave pokazale, da lahko pomagajo pri preprečevanju prehladov, skrajšajo njihovo trajanje ali dajo simptomatsko olajšanje, so številne študije slabo zasnovane ali niso pokazale prave koristi.

Kljub temu ni veliko izdelkov, kot je ehinaceja s podobnimi potencialnimi učinki, ki povečujejo imunski učinek, zato bi jih bilo morda vredno preizkusiti.

Vir: https://www.healthline.com/nutrition/echinacea#bottom-line

Opis:

Ameriški slamnik je znan po svojih sposobnostih spodbujanja imunskega sistema.

Uporaba:

Priporoča se uživanje 1ml – 5ml tinkture, razredčene v vodi, 3 krat dnevno.

Opozorilo: Ni primerno za uživanje med nosečnostjo. Ob morebitnih zdravstvenih težavah se pred uživanjem posvetujte z zdravnikom.

Sestava: 

Ameriški slamnik korenina/cvet (Echinacea Purpurea), alkohol, voda
certificirano ekološko

1 ml tinkture vsebuje 500mg zelišča.