Kurkuma je morda najučinkovitejše prehransko dopolnilo. Številne kakovostne študije kažejo, da ima velike koristi za vaše telo in možgane.

Kurkuma vsebuje bioaktivne spojine z močnimi zdravilnimi lastnostmi

Kurkuma je začimba, ki curryju daje rumeno barvo. V Indiji ga že tisoč let uporabljajo kot začimbo in zdravilno zelišče.

V zadnjem času je znanost začela varnostno kopirati tisto, kar Indijci že dolgo poznajo – res vsebuje spojine z zdravilnimi lastnostmi (Zaupanja vreden vir).

Te spojine imenujemo kurkuminoidi, med katerimi je najpomembnejši kurkumin. Kurkumin je glavna aktivna sestavina kurkume. Ima močne protivnetne učinke in je zelo močan antioksidant.

Vendar vsebnost kurkumina v kurkumi ni tako visoka. Teža je približno 3% (Zaupanja vreden vir).

Večina raziskav na tem zelišču uporablja kurkumove izvlečke, ki vsebujejo večinoma kurkumin, pri čemer odmerki običajno presegajo 1 gram na dan.

Te ravni bi bilo zelo težko doseči samo z začimbo kurkume v vaših živilih.

Če želite izkusiti vse učinke, morate vzeti dodatek, ki vsebuje velike količine kurkumina.

Na žalost se kurkumin slabo absorbira v krvni obtok. Zato zelo pomaga hkrati z kurkuminom zaužiti črni poper, ki vsebuje piperin, naravno snov, ki poveča absorpcijo kurkumina za 2.000% (Zaupanja vreden vir).

Najboljši dodatki kurkumina vsebujejo piperin in znatno povečajo njihovo učinkovitost.

Kurkumin je tudi topen v maščobi, zato ga je morda dobro zaužiti z maščobnim obrokom.

POVZETEK Kurkuma vsebuje kurkumin, snov z močnimi protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi. Večina raziskav je uporabila kurkumove ekstrakte, ki so standardizirani tako, da vključujejo velike količine kurkumina.

Kurkumin je naravna protivnetna spojina

Pomaga telesu v boju proti tujim vsiljivcem in ima tudi vlogo pri sanaciji škode. Brez borbe proti vnetju bi lahko povzročitelji bolezni, kot so bakterije, zlahka prevzeli vaše telo in vas ubili.

Čeprav je akutno, kratkotrajno vnetje koristno, lahko postane velika težava, ko postane kronično in neustrezno napade lastna tkiva telesa.

Znanstveniki zdaj verjamejo, da imajo kronično vnetje na nizki ravni pomembno vlogo pri skoraj vsaki kronični zahodni bolezni. Sem spadajo srčne bolezni, rak, metabolični sindrom, Alzheimerjeva bolezen in različna degenerativna stanja (Zaupanja vreden virZaupanja vreden virZaupanja vreden vir).

Zato je vse, kar lahko pomaga v boju proti kroničnemu vnetju, potencialno pomembno pri preprečevanju in celo zdravljenju teh bolezni.

Kurkumin je močno protivneten. V resnici je tako močan, da ustreza učinkovitosti nekaterih protivnetnih zdravil, brez stranskih učinkov (Zaupanja vreden virZaupanja vreden virZaupanja vreden vir ).

Blokira NF-kB, molekulo, ki potuje v jedra vaših celic in vklopi gene, povezane z vnetjem. Verjame se, da ima NF-kB pomembno vlogo pri številnih kroničnih boleznih ( 10 oz .11 Zaupanja vreden vir).

Ne da bi se spuščali v podrobnosti (vnetje je izredno zapleteno), je ključni korak, da je kurkumin bioaktivna snov, ki se bori proti vnetju na molekularni ravni (12 Zaupan vir13 , 14 ).

POVZETEK Kronično vnetje prispeva k številnim pogostim boleznim zahodnega sveta. Kurkumin lahko zaduši številne molekule, za katere je znano, da igrajo glavno vlogo pri vnetju.

Kurkuma drastično poveča sposobnost antioksidantov v telesu

Šteje se, da je oksidativna škoda eden od mehanizmov staranja in številnih bolezni. Vključuje proste radikale, visoko reaktivne molekule z neparnimi elektroni.

Prosti radikali ponavadi reagirajo s pomembnimi organskimi snovmi, kot so maščobne kisline, beljakovine ali DNK.

Glavni razlog, da so antioksidanti tako koristni je, da ščitijo vaše telo pred prostimi radikali.

Kurkumin je močan antioksidant, ki lahko nevtralizira proste radikale zaradi svoje kemijske strukture (15 Zaupanja vreden vir16 Zaupanja vreden vir).

Poleg tega kurkumin poveča aktivnost lastnih antioksidantnih encimov v telesu ( 17 , 18 ,19 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Kurkumin ima močne antioksidativne učinke. Nevtralizira proste radikale, hkrati pa tudi stimulira lastne antioksidantne encime v telesu.

Kurkumin poveča možgansko nevrotrofni faktor, ki je povezan z izboljšanim delovanjem možganov in manjšim tveganjem za možganske bolezni

Dolgo je veljalo, da se nevroni po zgodnjem otroštvu ne morejo deliti in množiti. Vendar je zdaj znano, da se to res zgodi. Nevroni so sposobni tvoriti nove povezave, vendar se na določenih področjih možganov lahko tudi množijo in povečujejo.

Eden glavnih dejavnikov tega procesa je nevrotrofični faktor, ki izhaja iz možganov (BDNF), ki je vrsta rastnega hormona, ki deluje v vaših možganih (20 Zaupan vir).

Številne pogoste motnje možganov so bile povezane z znižanjem ravni tega hormona, vključno z depresijo in Alzheimerjevo boleznijo ( 21 , 22 ).

Zanimivo je, da lahko kurkumin poveča možgansko raven BDNF ( 23 , 24 ).

S tem je lahko učinkovito pri odlašanju ali celo razveljavitvi številnih možganskih bolezni in starostnem zmanjšanju možganske funkcije (25 Zaupanja vreden vir).

Morda bo tudi izboljšal spomin in vas naredil bolj pametne, kar se zdi smiselno glede na njegove učinke na ravni BDNF. Za potrditev tega pa so potrebne kontrolirane študije pri ljudeh ( 26 ).

POVZETEK Kurkumin povečuje raven možganskega hormona BDNF, ki poveča rast novih nevronov in se bori proti različnim degenerativnim procesom v vaših možganih.

Kurkumin zmanjša tveganje za srčno bolezen

Bolezni srca so prvi vzrok smrti na svetu (27 Zaupanja vreden vir).

Raziskovalci so ga preučevali več desetletij in veliko smo se naučili, zakaj se to zgodi. Presenetljivo je, da je srčna bolezen neverjetno zapletena in k njej prispevajo različne stvari.

Kurkumin lahko pomaga obrniti številne korake v procesu srčnih bolezni (28 Zaupan vir).

Morda je glavna prednost kurkumina, ko gre za bolezni srca, izboljšanje delovanja endotelija, ki je obloga vaših krvnih žil.

Dobro je znano, da je endotelna disfunkcija glavno gonilo srčnih bolezni in vključuje nezmožnost vašega endotelija, da uravnava krvni tlak, strjevanje krvi in ​​različne druge dejavnike (29 Zaupanja vreden vir).

Številne študije kažejo, da kurkumin vodi k izboljšanju endotelnega delovanja. Ena od raziskav je pokazala, da je enako učinkovit kot vadba, druga pa kaže, da deluje enako dobro kot zdravilo Atorvastatin (30 Zaupan vir31 Zaupan vir).

Poleg tega kurkumin zmanjšuje vnetja in oksidacijo (kot je razloženo zgoraj), ki igrajo tudi vlogo pri srčnih boleznih.

POVZETEK Kurkumin blagodejno vpliva na več dejavnikov, za katere je znano, da igrajo vlogo pri boleznih srca. Izboljša delovanje endotelija, ki je močno protivnetno sredstvo in antioksidant.

Kurkuma lahko pomaga preprečiti (in morda celo zdraviti) raka

Rak je strašna bolezen, za katero je značilna nenadzorovana rast celic.

Obstaja veliko različnih oblik raka, ki imajo še vedno več skupnih stvari. Kaže, da na nekatere od njih vplivajo dodatki kurkumina (33 Zaupanja vreden vir).

Kurkumin je bil raziskan kot koristno zelišče pri zdravljenju raka, za katerega je bilo ugotovljeno, da vpliva na rast, razvoj in širjenje raka na molekularni ravni (34 Zaupanja vreden vir).

Študije so pokazale, da lahko prispeva k smrti rakavih celic in zmanjša angiogenezo (rast novih krvnih žil v tumorjih) in metastaze (širjenje raka) (35 Zaupanja vreden vir).

Več študij kaže, da lahko kurkumin zmanjša laboratorijsko rast rakavih celic in zavira rast tumorjev pri preskusnih živalih (36 Zaupanja vreden vir37 Zaupanja vreden vir).

Ali lahko visok odmerek kurkumina (po možnosti z ojačevalcem absorpcije, kot je piperin) pomaga pri zdravljenju raka pri ljudeh, še ni pravilno raziskan.

Vendar obstajajo dokazi, da lahko prepreči, da bi se rak prvič pojavil, zlasti raka prebavnega sistema, kot je rak debelega črevesa.

V 30-dnevni raziskavi pri 44 moških z lezijami v debelem črevesu, ki včasih postanejo rakave, je 4 grame kurkumina na dan zmanjšalo število lezij za 40% (38 Zaupanja vreden vir).

Mogoče bomo kurkumin nekega dne uporabili skupaj s konvencionalnim zdravljenjem raka. O tem je še prezgodaj reči, vendar izgleda obetavno in se intenzivno preučuje.

POVZETEK Kurkumin povzroči številne spremembe na molekularni ravni, ki lahko pomagajo preprečiti in morda celo zdraviti raka.

Kurkumin je lahko koristen pri preprečevanju in zdravljenju Alzheimerjeve bolezni

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša nevrodegenerativna bolezen na svetu in vodilni vzrok demence. Za Alzheimerjevo bolezen zdravila še ni na voljo. Zato je izrednega pomena preprečevanje njenega pojavljanja.

Na obzorju so lahko dobre novice, ker je dokazano, da kurkumin prestopi krvno-možgansko pregrado (39 Zaupanja vreden vir).

Znano je, da vnetje in oksidativna škoda igrata vlogo pri Alzheimerjevi bolezni, kurkumin pa ugodno vpliva na oboje ( 40 ).

Poleg tega je ključna značilnost Alzheimerjeve bolezni nabiranje beljakovinskih zamaškov, imenovanih amiloidni plaki. Študije kažejo, da lahko kurkumin pomaga očistiti te obloge (41 Zaupan vir).

Ali kurkumin res lahko upočasni ali celo obrne napredovanje Alzheimerjeve bolezni pri ljudeh, je trenutno neznano in ga je treba pravilno preučiti.

POVZETEK Kurkumin lahko prestopi krvno-možgansko pregrado in dokazano je privedlo do različnih izboljšav patološkega procesa Alzheimerjeve bolezni.

Bolniki z artritisom se zelo dobro odzovejo na dodatke kurkumina

Artritis je pogost problem v zahodnih državah. Obstaja več različnih vrst, med katerimi večina vključuje vnetje v sklepih. Ker je kurkumin močna protivnetna spojina, je smiselno, da lahko pomaga pri artritisu. Več raziskav kaže, da je to res.

V študiji pri ljudeh z revmatoidnim artritisom je bil kurkumin celo bolj učinkovit kot protivnetno zdravilo (42 Zaupanja vreden vir).

V številnih drugih raziskavah so preučevali učinke kurkumina na artritis in opazili izboljšanje različnih simptomov (43 Zaupanja vreden vir44 Zaupanja vreden vir).

POVZETEK Artritis je pogosta motnja, za katero je značilno vnetje sklepov. Številne študije kažejo, da kurkumin lahko pomaga zdraviti simptome artritisa in je v nekaterih primerih bolj učinkovit od protivnetnih zdravil.

Študije kažejo, da ima kurkumin neverjetne koristi proti depresiji

Kurkumin je pokazal nekaj dobrih obetov pri zdravljenju depresije.

V kontroliranem preskušanju je bilo 60 ljudi z depresijo randomiziranih v tri skupine (45 Zaupanja vreden vir).

Ena skupina je vzela Prozac, druga skupina en gram kurkumina in tretja skupina Prozac in kurkumin.

Po šestih tednih je kurkumin privedel do izboljšav, ki so bile podobne Prozacu. Najbolje se je odrezala skupina, ki je vzela Prozac in kurkumin (45 Zaupanja vreden vir).

Po tej majhni študiji je kurkumin enako učinkovit kot antidepresiv. Depresija je povezana tudi z zmanjšano stopnjo nevrotrofičnega faktorja možganov (BDNF) in krčenjem hipokampusa, možganskega območja z vlogo pri učenju in spominu.

Kurkumin poveča raven BDNF, kar lahko nekatere od teh sprememb razveljavi ( 46 ).

Obstaja tudi nekaj dokazov, da kurkumin lahko poveča možganske nevrotransmiterje serotonin in dopamin ( 47 , 48 ).

POVZETEK Študija pri 60 ljudeh z depresijo je pokazala, da je kurkumin enako učinkovit kot Prozac pri lajšanju simptomov stanja.

Kurkumin lahko pomaga odložiti staranje in se boriti proti starostnim kroničnim boleznim

Če kurkumin lahko resnično pomaga pri preprečevanju bolezni srca, raka in Alzheimerjeve bolezni, bi imel očitne koristi za dolgoživost.

Zaradi tega je kurkumin postal zelo priljubljen kot dodatek proti staranju (49 Zaupanja vreden vir).

A glede na to, da se verjame, da oksidacija in vnetje igrata vlogo pri staranju, ima lahko kurkumin učinke, ki presegajo zgolj preprečevanje bolezni (50 Zaupan vir).

POVZETEK Zaradi številnih pozitivnih učinkov na zdravje, kot je na primer možnost preprečevanja srčnih bolezni, Alzheimerjeve bolezni in raka, lahko kurkumin pomaga dolgoživost.

Pod črto

Kurkuma in zlasti njen najbolj aktiven kurkumin imata številne znanstveno dokazane koristi za zdravje, kot so potencial za preprečevanje srčnih bolezni, Alzheimerjeve bolezni in raka.

Je močan protivnetni antioksidant in lahko pomaga tudi izboljšati simptome depresije in artritisa.