Bakterijski endokarditis

Kaj je bakterijski endokarditis?

Bakterijski ali infektivni endokarditis (BE) je vrsta okužbe. Pojavlja se v zaklopkah in notranji sluznici vašega srca (imenovanem endokard). BE ni pogosta, vendar se lahko zgodi, če bakterije iz drugega dela telesa vstopijo v vaš krvni obtok.

BE je lahko akutna ali kronična. Akutna BE se pojavi hitro in se lahko hitro poslabša. Če se ne zdravi, je lahko smrtno nevarna. Kronična BE se pojavi sčasoma. Lahko traja tedne ali mesece, da opazite simptome.

Simptomi bakterijskega endokarditisa

Zvišana telesna temperatura, mrzlica in drugi gripi podobni simptomi so lahko znaki akutne BE. Morda imate tudi hiter, počasen ali nepravilen srčni utrip. Simptomi kronične BE lahko vključujejo utrujenost in nepojasnjeno izgubo teže.

Kaj povzroča bakterijski endokarditis?

Čeprav se BE lahko pojavi pri vsakomur, so nekateri ljudje bolj ogroženi. To vključuje ljudi, ki imajo:

 • Diagnosticirana težava s srčno zaklopko.
 • Srčna okvara ali srčni šum.
 • Pretekla operacija srčnih zaklopk.
 • Umetna srčna zaklopka.
 • Presaditev srca.
 • Zgodovina intravenske uporabe drog (uporaba drog, ki vključuje igle).
 • Zgodovina endokarditisa.

Če imate enega od teh dejavnikov, se posvetujte s svojim zdravnikom o tveganju za BE. Zobozdravstveno delo, vključno s čiščenjem zob, in nekateri medicinski postopki, kot je kolonoskopija, lahko povečajo tveganje za vstop bakterij v krvni obtok.

Kako se diagnosticira bakterijski endokarditis?

Vaš zdravnik lahko sumi, da imate BE na podlagi vaših simptomov in zdravstvene anamneze. Za diagnozo bodo morali opraviti teste. Ti vključujejo krvne preiskave in ehokardiografijo (eho). Eho test preveri vaše srce z ultrazvokom.

Ali je mogoče preprečiti ali preprečiti bakterijski endokarditis?

Ne morete vedno preprečiti BE. Vendar se morate posvetovati s svojim zdravnikom, če ste v nevarnosti. Če potrebujete zobozdravstveno delo ali poseg, boste morda morali najprej vzeti antibiotik. S tem lahko preprečite, da bi bakterije prišle v vaš krvni obtok.

Zdravljenje bakterijskega endokarditisa

Antibiotiki so glavna oblika zdravljenja BE. Pogosto se dajejo intravensko (preko IV) v bolnišnici. Morda boste lahko končali zdravljenje doma. Hudi primeri BE lahko zahtevajo operacijo srca.

Življenje z bakterijskim endokarditisom

Možen stranski učinek BE je srčno popuščanje. To se zgodi, ko vaše srce težko črpa kri. Drugi zapleti BE vključujejo poškodbe srčnih mišic, krvne strdke in nenormalen srčni utrip. Če se BE ne zdravi, lahko povzroči smrt.

Vprašanja, ki jih morate zastaviti svojemu zdravniku

 • Ali imam tveganje za bakterijski endokarditis?
 • Kako lahko zagotovim, da zdravstveni delavci, vključno z mojim zobozdravnikom, poznajo moje tveganje za BE?
 • Ali moram jemati antibiotike? Če je tako, kako dolgo?
 • Ali bodo antibiotiki medsebojno delovali z drugimi zdravili, ki jih jemljem?
 • Ali BE poveča moje tveganje za druge dolgoročne zdravstvene težave?

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo za vas, in pridobite več informacij o tej temi.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.

Viri

Ameriško združenje za srce: srčni zaklopki in infektivni endokarditis.Ta članek je prispevalo:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by Themelexus.com
Add to cart