Atresija požiralnika in traheoezofagealna fistula

Kaj je atrezija požiralnika (EA) in traheoezofagealna fistula (TEF)?

Atrezija požiralnika (EA) in traheoezofagealna fistula (TEF) sta dve motnji prebavnega sistema. Stanje vpliva na dojenčke. Začne se, ko je mati noseča. Zaradi tega gre za prirojeno napako. Obe motnji se pogosto pojavljata skupaj.

EA je, ko se požiralnik ne poveže z želodcem. TEF je, ko se požiralnik in sapnik ne povežeta pravilno. Slaba povezava se imenuje fistula. Obstaja več vrst kako EA pošlje otrokova hranila v vrečko. Torej nič, kar dojenček pogoltne, ne pride v želodec. S TEF lahko hrana ali mleko prideta v pljuča vašega otroka, ko ga pogoltne. To lahko povzroči težave z dihanjem in celo pljučnico.

Približno 1 od 4000 dojenčkov ima eno ali obe od teh težav. Običajno se pojavljajo skupaj. Včasih se otrok rodi z enim in ne z drugim.

Dojenčki s tem stanjem lahko vdihnejo slino in druge tekočine v pljuča. To lahko povzroči pljučnico, zadušitev in celo smrt. Prezgodnje rojstvo lahko poslabša stanje.

Simptomi EA/TEF

Glavne težave, ki jih povzroča EA, so s prebavnim sistemom. TEF običajno povzroča težave z dihanjem. Simptomi EA/TEF vključujejo:

 • Težave s hranjenjem ob rojstvu.
 • Pogosto slinjenje ali pljuvanje.
 • Penasta sluz v ustih.
 • Kašljanje, zadušitev ali zadušitev med hranjenjem.
 • Modrikasta barva kože pri hranjenju.
 • Težko dihanje.

Večina dojenčkov z EA razvije simptome takoj po rojstvu. Pri dojenčkih, ki imajo TEF, ne pa EA, so simptomi blagi in lahko trajajo tedne, da se diagnosticira.

 

Kaj povzroča EA/TEF?

Zdravniki niso prepričani, kaj točno povzroča te težave. Med nosečnostjo začneta otrokov požiralnik in sapnik rasti iz istega dela tkiva. Včasih se cevi ne razvijejo pravilno. Zdravniki menijo, da ni podedovana. V nekaterih primerih imajo EA/TEF srčno napako.

Kako se diagnosticira EA/TEF?

Ultrazvok med nosečnostjo je prvi namig. Če je plodovnice (tekočine, ki obdaja otroka) preveč, ima lahko otrok blokado v prebavnem sistemu. Blokada je lahko EA.

Če vaš zdravnik sumi na EA po rojstvu otroka, lahko vstavi cev za hranjenje skozi otrokova usta ali nos. Cev se običajno spusti v želodec. Če ne more priti do želodca, bo zdravnik verjetno vašemu otroku postavil diagnozo EA. Rentgenski žarek lahko zazna zrak v požiralniku, želodcu in črevesju. Lahko pomaga potrditi diagnozo. Rentgen lahko pomaga tudi pri potrditvi TEF.

 

Ali je mogoče EA/TEF preprečiti ali se izogniti?

Noseča mati ne more storiti ničesar, da bi preprečila, da bi njen otrok razvil EA/TEF med nosečnostjo. Najboljše, kar lahko stori, je, da med nosečnostjo dobro skrbi zase. To vključuje:

 • Uživanje zdrave prehrane.
 • Vadba.
 • Dovolj počitka.
 • Udeležba na vseh načrtovanih pregledih pri zdravniku.

Zdravljenje z EA/TEF

EA/TEF je izredna situacija. Vaš otrok bo potreboval operacijo, da odpravi težavo. Če ima vaš otrok EA, mora biti cev za požiranje priključena na želodec. Če fistula povezuje požiralnik in sapnik, jo je treba zapreti. Zdravnik vašega otroka se bo odločil, kdaj bo opravil operacijo. Zdravi, donošeni dojenčki lahko operirajo že pri nekaj dneh. Če ima otrok kakršne koli druge težave (kot je pljučnica ali druge prirojene okvare), bo morda treba na operacijo počakati.

V nezapletenih primerih lahko vaš dojenček začne jesti že en teden po operaciji. Dokler vaš dojenček ne more pogoltniti mleka ali formule, se bo hranil skozi IV ali želodčno sondo. Vaš otrok bo v tem času ostal v bolnišnici. Čas okrevanja je lahko daljši, če je bil vaš otrok nedonošenček ali je bila operacija zapletena.

Živeti z EA/TEF

Dojenčki z EA/TEF imajo pogosto še eno težavo, imenovano traheomalacija. To je slabost in ohlapnost sten sapnika. To lahko povzroči, da je njihovo dihanje hrupno ali previsoko.

Nekateri dojenčki, ki imajo atrezijo požiralnika, imajo tudi druge težave. Tej vključujejo:

 • Težave s srcem.
 • Težave z ledvicami.
 • Težave z želodcem in črevesjem.
 • Težave z mišicami in kostmi.

Zdravnik bo opravil fizični pregled vašega otroka. Lahko naroči več rentgenskih ali ultrazvočnih preiskav. Ti običajno kažejo, ali ima vaš otrok druge težave. Dojenčki z drugimi težavami jih bodo morda morali najprej odpraviti. Nato lahko opravijo operacijo, da popravijo cev za požiranje.

Dojenčki, rojeni z atrezijo požiralnika, imajo včasih dolgotrajne težave, vključno z:

 • Gastroezofagealna refluksna bolezen ali GERB. To je podobno zgagi. Običajno se lahko zdravi z zdravili.
 • Brazgotina. Včasih na mestu, kjer se požiralnik poveže z želodcem, zraste brazgotinsko tkivo. Zaradi tega je požiranje težko ali boleče. Hrana ne more zlahka mimo tega. Morda bo potrebna operacija za odpiranje brazgotinskega tkiva. To bo morda zahtevalo več testov ali postopek za pregled notranjosti požiralnika in želodca.

Vprašanja, ki jih morate zastaviti svojemu zdravniku

 • Ali obstajajo druge možnosti poleg operacije?
 • Kako dolgo bo moj otrok v bolnišnici in koliko časa bo potreboval, da si opomore?
 • Kakšno zdravstveno stanje ogroža moj otrok in kako ga lahko preprečim?
 • Ali bo moj otrok po operaciji imel bolečine?
 • Katera zdravila bodo pomagala mojemu otroku okrevati? Kakšni so možni stranski učinki?
 • Kako naj vem, če ima otrok srčno napako?

Viri

Nacionalni inštitut za zdravje, genetika Domača referenca: atrezija požiralnika/traheoezofagealna fistula

Nacionalni inštituti za zdravje, MedlinePlus: atrezija požiralnika

Nacionalni inštitut za zdravje, MedlinePlus: popravilo traheoezofagealne fistule in atrezije požiralnika

 

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo za vas, in pridobite več informacij o tej temi.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by Themelexus.com
Add to cart