Avtizem

Kaj je avtizem?

Avtizem je razvojna motnja možganov. Vpliva na vaše socialne, vedenjske in komunikacijske sposobnosti. Ljudje z avtizmom začnejo kazati znake že zgodaj. Stopnja avtizma se razlikuje od osebe do osebe. Zaradi tega zdravniki pogosto imenujejo avtizem motnjo avtističnega spektra (ASD). Ljudje, ki imajo blage simptome, se lahko štejejo za “visoko delujoče”.

Aspergerjev sindrom (AS) je najpogostejši ASD. Je oblika “visoko delujočega” avtizma. Običajno imajo ljudje z AS normalen do visok IQ. Lahko pokažejo posebno spretnost ali področje zanimanja. Njihov verbalni jezikovni razvoj velja za normalnega. Vendar imajo ljudje z AS lahko težave pri pravilni uporabi jezika v družbenih situacijah. Pogosto imajo težave z neverbalno komunikacijo, kot je vzpostavljanje očesnega stika, branje obraznih izrazov in uporaba telesnih kretenj. To lahko vpliva tudi na splošne socialne veščine, kot je razvijanje odnosov in prilagajanje spremembam. Ljudje, ki imajo AS, se lahko teh veščin naučijo z vedenjsko in komunikacijsko terapijo.

Simptomi avtizma

Ljudje z avtizmom imajo lahko vrsto simptomov. Nekatere so pogoste, nekatere pa so odvisne od resnosti motnje. Vaš otrok lahko:

 • Izogibajte se fizičnemu dotiku ali očesnemu stiku.
 • Ne odziva se na glasove ali druge zvoke.
 • Ne odgovarjajte na nekoga, ki ga kliče po imenu.
 • Ne govori.
 • Ne razumejo kretnje rok ali govorice telesa.
 • Zazibajte naprej in nazaj, se zavrtite ali udarite v glavo.
 • Gledajte v del predmeta, kot so kolesa avtomobila.
 • Osredotočite se na določene teme ali stvari.
 • Ne pretvarjajte se in ne igrajte iger.
 • Bodite zaskrbljeni za red, rutino ali ritual in se razburite, če je moteno ali spremenjeno.
 • Imejte ravno mimiko in/ali uporabite monoton glas.
 • Ne bojte se nevarnosti in po nesreči povzročite poškodbe.

Približno 20 % otrok z avtizmom se normalno razvija v prvih 1 do 2 letih svojega življenja. Nato doživijo tisto, kar zdravniki imenujejo regresija. To pomeni, da izgubijo veščine, ki so jih imeli prej, na primer sposobnost govora.

Po drugi strani pa nekateri avtistični otroci pridobijo posebne veščine. Na primer, morda lahko v svojih glavah naredijo zapletene matematične probleme. Takšne sposobnosti so manj pogoste.

Kaj povzroča avtizem?

Zdravniki niso prepričani, kaj povzroča avtizem. Nekatere študije kažejo, da je genetska (teče v družinah). Nekatere zdravstvene težave ali stvari v okolju vašega otroka lahko igrajo vlogo. Otroci, ki so rojeni starejšim staršem, imajo povečano tveganje za avtizem. Fantje so bolj verjetno avtisti kot dekleta. V večini primerov vzrok otroškega avtizma nikoli ni znan. Ker zdravniki še naprej preučujejo avtizem, bodo morda izvedeli več o tem, kaj ga povzroča.

Cepiva ne povzročajo avtizma. To vključuje cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MMR). Cepiva so pomemben del zdravja vašega otroka. Če imate pomisleke glede varnosti cepiv, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Kako se diagnosticira avtizem?

Ni laboratorijskega testa, ki bi lahko odkril avtizem. Posvetujte se s svojim zdravnikom, če se vaš otrok ne obnaša tako, kot je pričakovano za svojo starost. Če zdravnik sumi na avtizem, lahko predlaga obisk otroškega psihiatra ali drugega specialista. Specialist lahko opazuje vašega otroka in poišče znake avtizma.

Nekateri otroci z avtizmom so tudi intelektualno prizadeti. To pomeni, da njihove intelektualne sposobnosti delujejo precej pod povprečjem. Povzroča zamude pri razvoju. To lahko oteži diagnosticiranje avtizma. Otroci z avtizmom ne odgovarjajo na vprašanja tako kot drugi otroci. Strokovnjak lahko vašemu otroku da posebne teste, da izveste več o njegovem stanju.

Ali je mogoče avtizem preprečiti ali se izogniti?

Več otrok ima diagnozo avtizma. Ni jasno, ali to pomeni, da je več otrok z  avtizmom ali pa, da so starši, zdravniki in učitelji boljši pri prepoznavanju znakov avtizma.

Zdravljenje avtizma

Otroci avtizma ne “prerastejo” in ni zdravila. Samo medicina ne more zdraviti avtizma. Lahko pomaga pri obvladovanju nekaterih simptomov, kot sta agresija ali nespečnost. Raziskave kažejo, da imajo nekateri otroci koristi od intenzivnega vedenja in jezikovne terapije. S terapijo se lahko simptomi vašega otroka izboljšajo, ko se stara. Pogovorite se s svojim zdravnikom o tem, kakšno zdravljenje je najboljše za vašega otroka.

Živeti z avtizmom

Ljudje z avtizmom lahko živijo normalno, zdravo življenje. Lahko vidijo in se na stvari odzovejo na različne načine. Morda bodo težje pozorni. Kot starš boste morda morali poiskati druge načine za poučevanje in povezovanje s svojim otrokom. Sodelujte z zdravnikom ali specialistom, da izboljšate življenjski slog vašega otroka. To bi lahko pomenilo ustvarjanje rutin ali navad, da se bo vaš otrok počutil varnega in sproščenega. Pomembno je, da to storite že v mladosti. Vašemu otroku lahko pomaga, da se bolje spopade, ko postane odrasel.

Prosite svojega zdravnika, naj priporoči svetovalca ali skupino za podporo. To lahko pomaga vam, vašemu otroku in celotni družini.

Vprašanja, ki jih morate zastaviti svojemu zdravniku

 • Moj otrok ima avtizem. Ali naj razmislim o tem, da ne bi imela drugega otroka?
 • Kaj lahko storim, da otroku pomagam razviti jezikovne spretnosti?
 • Težko je čutiti blizu svojega otroka, ko me ne gleda ali se ne pogovarja. Ali obstajajo skupine za podporo, ki se jim lahko pridružim?
 • Kateri je najboljši način za interakcijo z mojim otrokom?
 • Moj otrok ne spi dobro. Kaj lahko storim za pomoč?
 • Ali bo moj otrok lahko obiskoval redno šolo?
 • Katere so druge motnje avtističnega spektra?
 • Ali imate kakšno gradivo, ki ga lahko preberem za pomoč družini, prijateljem, učiteljem in drugim skrbnikom pri spopadanju z otrokovim avtizmom?
 • Včasih moj otrok postane nasilen. Kakšen je najboljši način za reševanje tega?

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo  tudi za vas.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.

Viri

Društvo za avtizem: Živeti z avtizmom

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni: motnja avtističnega spektra

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni: cepiva ne povzročajo avtizma

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Proudly powered by Themelexus.com
Add to cart