Alergije na hrano

Kaj je alergija na hrano?

Alergija na hrano je nenormalna reakcija na hrano, ki jo sproži vaš imunski sistem (tisti del telesa, ki se bori proti okužbi). Reakcija je lahko resna ali blaga. Preobčutljivost za hrano je drugačna kot alergija na hrano. Nestrpnost za hrano je neprijeten simptom, ki ga sproži hrana (napihnjenost, plini, želodčni krči). Vendar ne vključuje vašega imunskega sistema.

Simptomi  alergije na hrano

Simptomi alergije na hrano so običajno takojšnji. Najpogostejši takojšnji simptomi alergije na hrano vključujejo:

 • koprivnica (velike izbokline na koži)
 • oteklina
 • srbeča koža
 • srbenje ali mravljinčenje v ustih
 • kovinski okus v ustih
 • kašelj, težave z dihanjem ali sopenje
 • tesnost v grlu
 • driska
 • bruhanje

Oseba lahko tudi čuti, da se bo zgodilo nekaj slabega, ima bledo kožo (zaradi nizkega krvnega tlaka) ali izgubi zavest. Najpogostejša kronična obolenja, povezana z alergijami na hrano, so ekcem (kožna motnja) in astma (dihalna motnja).

Alergija na hrano je lahko smrtonosna, če je dovolj huda, da povzroči reakcijo, imenovano anafilaksija. Ta reakcija blokira vaše dihalne poti in otežuje dihanje.

Kaj povzroča alergije na hrano?

Čeprav so ljudje lahko alergični na katero koli vrsto hrane, večino alergij na hrano povzročajo drevesni oreščki, arašidi, mleko, jajca, soja, pšenica, ribe in lupinarji. Teh 8 živil predstavlja 90 odstotkov alergij na hrano. Večina ljudi, ki imajo alergijo na hrano, je alergična na manj kot štiri živila.

Raziskave so poleg tega pokazale, da nekateri aditivi za živila, na primer rumeno barvilo za živila in aspartam (umetno sladilo), pri nekaterih ljudeh povzročajo težave. Sladkor in maščobe niso povezane z alergijami na hrano.

Kako se diagnosticira alergija na hrano?

Če ste imeli nenavadno reakcijo na živilo, se posvetujte s svojim zdravnikom. Preučil bo vaše simptome, se pozanimal o vaši zdravstveni anamnezi, vas postavil na izločilno dieto (pri kateri izvzamete vsa sumljiva živila iz prehrane in jih postopoma dodajate eno po eno) ter opravil kožne in krvne preiskave.

Mnogi otroci običajno prerastejo alergije na mleko, jajca, sojine izdelke in pšenico. Ljudje redko prerastejo alergijo na arašide, drevesne oreščke, ribe in lupinarje.

Ali lahko alergije na hrano preprečimo?

Ko je diagnosticirana alergija na hrano, se izogibajte hrani, ki jo je povzročila. Če imate alergijo, morate prebrati nalepke na vseh pripravljenih živilih, ki jih jeste. Zdravnik vam lahko pomaga, da se naučite, kako ne bi uživali napačnih živil. Če ima vaš otrok alergije na hrano, mu dajte navodila za šolo in druge negovalce, ki navajajo, kateri hrani naj se izogiba. Povejte jim, kaj naj naredijo, če hrano po nesreči pojedo. Zdravila za alergijo na hrano ni.

Hrana alergija in treatma

Zdravila za alergijo na hrano ni. Zdravnik vam bo dal antihistaminike in peroralna ali lokalna steroidna zdravila, če imate blago reakcijo (srbenje, kihanje, koprivnica ali izpuščaji). Težjo reakcijo bi zdravili z zdravilom epinefrin. To zdravilo morate dati hitro, da vam rešite življenje. Če imate vi ali vaš otrok hudo alergijo, vam lahko zdravnik predpiše receptor za epinefrin, ki ga boste vedno imeli s seboj. Zdravnik vam lahko pokaže, kako in kdaj si injicirajte injekcijsko pero. Osebo, ki ima alergijsko reakcijo, naj reševalci odpeljejo v bolnišnico za nujne primere, saj je količina adrenalina, ki jo v telo vstavimo, lahko nevarna. Zdravnik lahko zagotovi zdravila, ki pomagajo upočasniti krvni obtok, dihanje in presnovo.

Življenje z alergijami na hrano

Življenje z alergijami na hrano lahko povzroči strah in tesnobo, ko jeste v restavraciji ali domu nekoga drugega. Vedno se boste vprašali, ali je vaša problematična hrana kombinirana s preostalim obrokom. Če imate alergijo na hrano na večino 8 običajnih živil, se lahko zaradi omejitev v življenju počutite frustrirane.

Vprašanja, ki jih morate zastaviti zdravniku

 • Je moja prva slaba reakcija običajno blaga ali huda?
 • Ali so alergije na hrano podedovane?
 • Se simptomi pojavljajo v določenem zaporedju, da me opozorijo?
 • Lahko kasneje v življenju razvijem alergije na hrano?

Viri

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni, prehrambene alergije v šolah

Nacionalna medicinska knjižnica ZDA, Alergija na hrano

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo za vas, in pridobite več informacij o tej temi.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.