AIDS

Kaj je aids?

AIDS (sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti) je življenjsko nevarno stanje, ki ga povzroča virus humane imunske pomanjkljivosti (HIV). Virus vaše telo oslabi in se ne more boriti proti okužbam. To stori tako, da napada imunski sistem vašega telesa, ubije celice CD4 (imenovane tudi T-celice). Če se ne zdravi, lahko HIV ubije toliko celic CD4, da se vaše telo ne more več boriti proti okužbam. Ko se to zgodi, se šteje, da je stadija 3 HIV ali AIDS.

Simptomi aidsa

Simptome aidsa sproži oslabljen imunski sistem v telesu. To pomeni, da če imate aids, se vaše telo ne more boriti proti okužbam in drugim stanjem. Ljudje, ki imajo aids, so visoko ogroženi, da bi dobili oportunistične okužbe. Te okužbe lahko povzročijo bakterije, virusi, glive itd. Vplivajo lahko na kateri koli del telesa. AIDS tudi pomeni večje tveganje za nekatere vrste raka, zlasti limfome in kožnega raka, navajajo Nacionalni inštituti za zdravje (NIH).

Simptomi aidsa so različni, lahko pa vključujejo:

 • Okužbe pljuč (kašelj, vročina in zasoplost)
 • Črevesne okužbe (driska, bolečine v trebuhu in bruhanje)
 • Izjemna utrujenost
 • Otekle bezgavke
 • Bolečine v ustih
 • Vročina
 • Znojnice
 • Izpuščaji ali kožne lezije
 • Izguba teže

Kaj povzroča aids?

AIDS povzroča virus HIV. Virus se s človeka na človeka širi na več načinov. Z virusom HIV se lahko okužite s spolnim stikom z osebo, ki ima virus HIV. Dobite ga lahko tudi, če iglo delite z nekom, ki ima HIV. Noseče matere, ki imajo HIV, ga lahko prenesejo svojim dojenčkom med nosečnostjo, porodom ali med dojenjem.

Kako se diagnosticira AIDS?

Ko imate HIV, bo zdravnik s pregledom krvi nadziral vašo vrednost CD4. Zdravo število CD4 se giblje od 500 do 1.600 celic CD4. Nižje je število CD4, manj se lahko vaše telo bori proti okužbi. Če vaše število CD4 pade pod 200, vam lahko zdravnik diagnosticira aids. Velikokrat boste zaradi majhnega števila celic CD4 že imeli tudi okužbo ali pljučnico.

Ali je mogoče preprečiti aids?

AIDS lahko preprečite tako, da preprečite HIV. Najboljši način za preprečevanje virusa HIV je, da ne seksate (vaginalno, analno ali oralno) z osebo, ki ima HIV, ali delite igle z osebo, ki ima HIV.

Drugi načini za preprečevanje virusa HIV so:

 • Ko imate seks, vadite “varnejši” seks s kondomom. Najboljši kondom je moški lateks kondom. Ženski kondom ni tako učinkovit, vendar nudi določeno zaščito.
 • Ne delite igel in brizg.
 • Nikoli ne pustite, da vam zadnjik, nožnico ali usta okužijo z krvjo, semenom, urinom, vaginalno tekočino ali blatom.

Zdravljenje aidsa

Čeprav za virus HIV ni zdravila, je na voljo veliko zdravil za pomoč pri boju proti njemu. Ta zdravila (imenovana protiretrovirusna terapija ali ART) pogosto preprečujejo, da bi HIV napredoval v aids. Tudi kadar HIV napreduje proti aidsu, je protiretrovirusno zdravljenje pogosto še vedno učinkovito. Vendar je najučinkovitejše, preden začnete zdravljenje.

Življenje z aidsom

Brez zdravljenja je stopnja preživetja pri osebi z aidsom približno 3 leta. To število se zmanjša, če dobijo okužbo ali raka zaradi oslabljenega imunskega sistema.

Z zdravljenjem pa je stopnja preživetja za HIV in celo AIDS veliko boljša. V ZDA večina ljudi z virusom HIV ne razvije AIDS-a, ker učinkovit ART ustavi napredovanje bolezni. Ljudje z virusom HIV, ki so jim diagnosticirani zgodaj, imajo lahko življenjsko dobo približno enako kot nekdo, kot so oni, ki ne HIV, trdi HIV.gov.

Vprašanja, ki jih morate zastaviti zdravniku

 • Kdaj naj začnem jemati protiretrovirusno zdravilo?
 • Kako se boste odločili, katero zdravilo naj vzamem?
 • Ali je treba spremeniti življenjski slog, da bom zdrav?
 • Kako lahko med seksom zaščitim partnerja?
 • Kako se lahko zaščitim pred oportunističnimi okužbami?
 • Lahko imam hišnega ljubljenčka?

Viri

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni, o virusu HIV / aidsu

HIV.gov

Nacionalni inštituti za zdravje, MedlinePlus, HIV / AIDS

 

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo za vas, in pridobite več informacij o tej temi.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.