Lepilni kapsulitis rame

Kaj je lepilni kapsulitis?

Lepilni kapsulitis običajno imenujemo zamrznjeno ramo. Do tega pride, ko so vneti sklepi v vaši rami. Vnetje vodi v brazgotinsko tkivo, ki povzroča bolečine pri premikanju rame v vse smeri. Vaša rama lahko postane toga in morda je ne boste mogli več premikati.

Simptomi adhezivnega kapsulitisa

Pri primarnem simptomu je težko premikati ramo brez bolečine in togosti. To lahko občutite, ko:

 • Z obema rokama segajte proti nebu.
 • Roke postavite naravnost predse.
 • Dvignete roke na stran telesa.
 • Pretvarjajte se, da poskušate odpeti zadnji del obleke ali potegniti denarnico iz zadnjega žepa hlač.

Sprva vas boli rama in občutite togost. Potem lahko postane zelo boleče. Temu rečemo boleča faza. Lahko traja približno 3 do 8 mesecev. Druga stopnja se imenuje lepilna faza. Morda nimate toliko bolečin. Vendar vaša rama postaja vedno bolj trda. Ta faza običajno traja približno 4 do 12 mesecev. Ko dosežete zadnjo stopnjo, lahko le rahlo premaknete ramo. Ta faza običajno traja približno 1 do 3 mesece. Vendar ni zelo boleče. Sčasoma togost počasi mine. Znova lahko premaknete ramo vendar verjetno ne bo več tako gibljiva kot je bila. Ko se gibanje ramen povečuje, boste morda na trenutke še vedno imeli bolečino. Vendar bi morali biti sposobni opravljati več dejavnosti.

Kaj povzroča lepilni kapsulitis?

To stanje se razvije, ko se tkivo v vašem ramenskem sklepu zategne in omeji gibanje. Do tega pride, če niste aktivni zaradi druge poškodbe, na primer poškodbe rotorjeve manšete, zlomljene roke ali okrevanja po operaciji. Prav tako se zgodi, ko ramo uporabljate napačno. Nekateri dejavniki tveganja lahko povečajo zamrznjeno ramo. Tveganja so višja za:

 • ljudje stari 40 let in več
 • ženske
 • ljudje s sladkorno boleznijo
 • ljudje s težavami s ščitnico
 • ljudje, ki doživljajo hormonske spremembe (bolj verjetno med menopavzo)
 • ljudje, ki so imeli operacijo odprtega srca
 • ljudje z boleznijo vratnega diska na vratu.

Kako se diagnosticira adhezivni kapsulitis?

Zdravnik vam lahko diagnosticira zamrznjeno ramo le, če se bo z vami pogovoril o simptomih in opazoval, kako premikate ramo. Med pregledom vam lahko zdravnik pritisne na dele rame in vidi, kaj lahko povzroča bolečino. Zdravnik bo morda želel narediti rentgen ali narediti slikanje z magnetno resonanco (MRI) rame, da bi poiskal druge težave.

Ali je mogoče preprečiti lepilni kapsulitis?

Zamrznjenih ramen ni mogoče preprečiti. Vendar lahko zmanjšate tveganja. Oseba, ki ima sladkorno bolezen, lahko zmanjša tveganje za nastanek bolezni, povezanih s sladkorno boleznijo, tako da upošteva navodila svojega zdravnika glede načina življenja in recepta za zdravila. Če imate kirurški poseg, se pogovorite z fizikalnim terapevtom in sledite njegovim ramenskim vajam po operaciji. Če imate kakršno koli nelagodje v rami, se takoj posvetujte s svojim zdravnikom. To lahko prepreči resne bolečine in poškodbe.

Zdravljenje lepilnega kapsulitisa

Zdravnik vas lahko nauči nekaj vaj fizikalne terapije, ki pomagajo razbiti brazgotinsko tkivo v rami. Lahko vas napoti ​​k fizioterapevtu, da vam pokaže, kako izvajati vaje. Veliko vaj lahko izvajate doma.

Včasih vaje bolijo. Zdravnik vam bo morda dal nekaj za bolečino ali za sprostitev mišic. To lahko vključuje zdravila brez recepta, protivnetna zdravila in / ali injekcije steroidov v ramo. Nekaj ​​minut, preden delate vajo, lahko na ramo položite grelno blazinico ali paket ledu. Ne pozabite se ogreti 5 do 10 minut, preden začnete z vajami. Ogrevajte se tako, da naredite zelo nežne vaje in majhne gibe z ramo. Segrejte in raztegnite tudi druge dele telesa (vrat, hrbet, roke in komolce).

Zdravljenje osnovnega razloga za zamrznjeno ramo bo morda potrebno. Če drugi načini zdravljenja niso učinkoviti, se lahko zahteva kirurški poseg. Kirurški poseg se imenuje artroskopija ramen. Odstrani brazgotinsko tkivo. Operacija se opravi pod anestezijo. To pomeni, da vam zdravilo vbrizgajo v veno pred operacijo, da boste zaspali. Za rezanje tesnih ligamentov iz brazgotin se lahko uporabi tudi artroskopska operacija.

Življenje z lepilnim kapsulitisom

Življenje z zamrznjeno ramo zahteva načrtovanje in morda zdravilo proti bolečinam. Na primer, morda se boste morali izogniti določenim nalogam ali gibanju, za katere veste, da vam bodo povzročale bolečine v ramenih. Morda boste morali delati vsakodnevne vaje za fizikalno terapijo. Morda boste morali upoštevati zdravnikova navodila za zdravila brez recepta in na recept.

Vprašanja, ki jih morate zastaviti zdravniku

 • Kako vem, ali je bolečina v rami začasna ali zamrznjena rama?
 • Ali lahko bolečino odpravimo z zdravili in vadbo?
 • Ali hormonsko nadomestno zdravljenje pomaga zmanjšati tveganje za ženske?
 • Ali je mogoče, da bi se moji simptomi lahko vrnili?

https://familydoctor.org/condition/adhesive-capsulitis/

 

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo za vas, in pridobite več informacij o tej temi.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.