Akutni bronhitis

Kaj je akutni bronhitis?

Akutni bronhitis je nalezljiva virusna okužba, ki povzroča vnetje bronhijev. To so dihalne poti, ki prenašajo zrak v vaša pljuča. Ko se te cevi okužijo, nabreknejo. V njih se tvori sluz (debela tekočina). To zoži dihalne poti in otežuje dihanje.

Obstajata 2 vrsti bronhitisa: akutni in kronični. Kronični bronhitis je dolgotrajen in se lahko ponovno pojavi. Običajno nastane zaradi nenehnega draženja, na primer zaradi kajenja. Akutni bronhitis traja le kratek čas. Večina primerov se izboljša v nekaj dneh, čeprav kašelj lahko traja več tednov.

Simptomi akutnega bronhitisa

Simptomi akutnega bronhitisa lahko vključujejo:

 • Zakrčenost ali tesnobnost v prsih
 • Kašelj, ki povzroča bistro, rumeno ali zeleno sluz
 • Zasoplost
 • Vneto grlo
 • Vročina
 • Mrzlica
 • Telesne bolečine

Kašelj lahko traja več tednov ali več. To se zgodi, ker lahko pri bronhialnih ceveh traja nekaj časa, da se normalizirajo. Trajen kašelj lahko signalizira drugo težavo, kot sta astma ali pljučnica.

Kaj povzroča akutni bronhitis?

Akutni bronhitis najpogosteje povzroči nalezljiv virus. Isti virusi, ki povzročajo prehlad, lahko povzročijo akutni bronhitis. Najprej virus prizadene vaš nos, sinuse in grlo. Nato okužba potuje do sluznice bronhialnih cevi. Ko se vaše telo bori proti virusu, se pojavi oteklina in nastane sluz.

Virus lahko dobite, če ga vdihnete ali s stikom s kožo. Če imate tesne stike z nekom, ki ima prehlad ali akutni bronhitis, obstaja večje tveganje, da boste dobili virus.

Manj znani vzroki akutnega bronhitisa so:

 • Bakterije ali glivične okužbe.
 • Izpostavljenost dražilnim sredstvom, kot so dim, prah ali hlapi. Večja je nevarnost, če imajo vaše bronhialne cevi že poškodbe.
 • GERD (gastroezofagealna refluksna bolezen), ki povzroča zgago. Akutni bronhitis lahko dobite, ko želodčna kislina pride v bronhialne cevi.

Kako se diagnosticira akutni bronhitis?

Zdravnik lahko potrdi akutni bronhitis. Naredil bo fizični pregled in pregledal vaše simptome. Poslušal bo vaša pljuča s stetoskopom. Zdravnik vam lahko naroči rentgen prsnega koša, da vam pregleda pljuča. To bo pomagalo izključiti pljučnico.

Ali lahko akutni bronhitis preprečimo?

Akutnemu bronhitisu se lahko izognete tako, da ostanete zdravi in ​​se izognete mikrobam. Pogosto si umivajte roke z milom, da uničite vse nalezljive viruse.

Če kadite, je najboljša obramba pred akutnim bronhitisom prenehanje. Kajenje poškoduje vaše bronhialne cevi in ​​ogroža okužbo. Kajenje tudi upočasni proces celjenja.

Zdravljenje akutnega bronhitisa

Večino primerov akutnega bronhitisa povzroči virus. To pomeni, da antibiotiki ne bodo pomagali. Okužba mora teči svoj potek. Skoraj vedno mine sama od sebe. Domače zdravljenje se osredotoča na lajšanje simptomov:

 • Pijte tekočino, vendar se izogibajte kofeinu in alkoholu.
 • Počivajte.
 • Vzemite zdravila proti bolečinam brez recepta, da zmanjšate vnetje, olajšate bolečino in znižate vročino. Ti lahko vključujejo acetaminofen (1 blagovna znamka: Tylenol) ali ibuprofen (1 blagovna znamka: Advil). Nikoli ne dajajte otroku aspirina. Povezana je z Reye sindromom, ki lahko prizadene jetra in možgane.
 • Povečajte vlažnost v vašem domu ali uporabite vlažilec.

Obstaja nekaj zdravil za kašelj brez recepta, ki pomagajo razgraditi ali sprostiti sluz. Poiščite besedo “guaifenesin” na etiketi ali vprašajte svojega farmacevta za predlog.

Ne zadržujte kašlja, ki povzroča nastanek sluzi. Ta vrsta kašlja pomaga očistiti sluz iz vaših bronhialnih cevi. Če kadite, bi morali nehati. Pomagalo vam bo, da se vaši bronhiji celijo hitreje.

Nekateri ljudje, ki imajo akutni bronhitis, potrebujejo inhalacijsko zdravilo. To boste morda potrebovali, če boste sopeli. Pomaga vam lahko odpreti bronhialne cevi in ​​očistiti sluz. Običajno ga vzamete z inhalatorjem. Inhalator razprši zdravilo v vaše bronhialne cevi. Zdravnik se bo odločil, ali je to zdravljenje primerno za vas.

Če zdravnik meni, da so bakterije povzročile vaš akutni bronhitis, vam bo morda dal antibiotike.

Življenje z akutnim bronhitisom

Večina primerov akutnega bronhitisa odide sama od sebe v 7 do 10 dneh. Zdravnika morate poklicati, če:

 • Kihate in kašljate več kot 2 tedna, še posebej ponoči, ko ležite ali ko ste aktivni.
 • Kašljate več kot 2 tedna in tekočina s slabim okusom prihaja v usta. To lahko pomeni, da imate GERD. To je stanje, ko želodčna kislina pride v vaš požiralnik.
 • Vaš kašelj ustvarja kri, čutite se šibki, imate stalno visoko vročino in imate kratko sapo. Ti simptomi lahko pomenijo, da imate pljučnico.

Tveganje za nastanek zapletov zaradi akutnega bronhitisa, kot je pljučnica, je pri nekaterih ljudeh večje. Te vključujejo:

Vprašanja, ki jih morate zastaviti zdravniku

 • Kaj povzroča moj akutni bronhitis?
 • Ali obstajajo zdravila ali recepti brez recepta, ki mi lahko pomagajo ublažiti simptome?
 • Sem nalezljiv?
 • Ali tvegam, da imam pljučnico ali druge pljučne okužbe?
 • Kaj naj storim, če se moj kašelj ne odzove na zdravljenje ali se poslabša?

Viri

Ameriško združenje pljuč, akutni bronhitis

 

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo za vas, in pridobiti več informacij o tej temi.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.