Akne

Kaj so akne?

Akne so pogosto stanje kože. Povzročajo izbokline na koži, znane kot mozolji. Mozolji nastanejo, ko drobne lasne mešičke na vaši koži blokirajo mrtva koža in olje. Zaradi tega bakterije rastejo in dražijo kožo. Na obrazu se pogosto pojavijo mozolji. Lahko pa se pojavijo na hrbtu, prsih, rokah in vratu. Akne se običajno začnejo v zgodnjih najstniških letih. Lahko trajajo ali pa se začnejo v odrasli dobi. Izpostavljeni so tako fantje kot dekleta.

Simptomi aken

 • majhne, ​​dvignjene, rdeče lise
 • beli tekoče pike
 • ogrci
 • trdne, nežne grudice pod kožo.

Kaj povzroča akne?

Akne povzročajo bakterije, ki blokirajo lasne mešičke na vaši koži. Bakterije sestavljajo mrtva koža in olje. Obstaja več vrst aken:

 • Whitehead: drobni lasni mešički na vaši koži postanejo blokirani z oljem in odmrlo kožo. Na konici vsakega mozolja se oblikuje „belkinja“.
 • Črnogled: Lasni mešiček je blokiran blizu površine kože. Ko je izpostavljen zraku, postane črn.
 • Cistične akne: To se pojavi, ko se ciste tvorijo globoko v koži okoli lasnega mešička.

Družinska anamneza prispeva k aknam. Če so imeli vaši starši akne, jih lahko imate tudi vi. Tudi vaš imunski sistem igra vlogo. Nekateri ljudje so izjemno občutljivi na bakterije, ki se ujamejo v lasne mešičke.

Kako se diagnosticirajo akne?

Večinoma lahko zdravnik diagnosticira akne s pregledom draženja na koži. Upošteval bo tudi vašo starost, življenjski slog ali okoliščine. Na primer, nekatere ženske dobijo akne, ko so noseče. Nekateri najstniki in odrasli dobijo akne zaradi določene hrane.

Ali je mogoče akne preprečiti?

Aken ni mogoče preprečiti. Vendar pa nekatere lahko občutno zmanjšamo tako, da vemo, kaj sproži draženje. Akne so hujše pri dečkih. Imajo več kožnih olj. Pri mnogih ljudeh akne izginejo do 25. leta starosti. Vendar se lahko v odrasli dobi zopet pojavijo.

Katere stvari lahko sprožijo ali poslabšajo akne:

 • Hormonske spremembe. To se zgodi med puberteto, pred menstruacijo ženske (menstruacijski cikel) ali med nosečnostjo.
 • Določena zdravila. Sem spadajo dodatki ali steroidi, ki povečajo testosteron.
 • Ličila (kozmetika), zlasti izdelki na osnovi olj, losjon za sončenje in izdelki za lase.
 • Stres
 • Stiskanje obstoječih mozoljev.
 • Preveč radikalno čiščenje kože.

Čokolada, umazanija in spolna aktivnost ne povzročajo aken.

Zdravljenje aken

Akne lahko zdravimo z zdravili na recept ali brez recepta. Zdravnik bo določil, kaj je za vas najboljše.

Zdravljenja brez recepta vključujejo:

 • Benzoil peroksid in salicilna kislina. To je najpogostejše zdravljenje. Na voljo je v obliki losjona, gela, mila ali čistilne blazinice. Ubije bakterije in olje izsuši. Izboljšanje lahko traja do 8 tednov. Neželeni učinki vključujejo dodatno draženje kože, pekočino in pordelost.

Zdravila na recept vključujejo:

 • Retinoidne kreme ali geli. Te se nanašajo na mozolje. Nosečnice ne smejo uporabljati nekaterih retinoidnih izdelkov. Povzroči lahko prirojene okvare. Povejte svojemu zdravniku, če ste noseči. Izpostavljenost soncu lahko draži akne, zdravljene z retinoidno kremo.
 • Antibiotiki. Nekatere vrste antibiotikov se lahko uporabljajo z drugimi načini zdravljenja aken.
 • Izoretinoin. To je močno zdravilo, ki je na voljo pod določenimi blagovnimi znamkami. Lahko povzroči resne stranske učinke. O neželenih učinkih se posvetujte s svojim zdravnikom.
 • Kontracepcijske tablete. Te so včasih učinkovite za ženske z diagnozo aken.

Dodatna zdravljenja so na voljo v zdravniški ordinaciji. Sem spadajo pilingi kože, odrgnine kože in laserski ali lahki posegi. Ti postopki lahko zmanjšajo brazgotine, ki jih povzročajo akne. Majhne injekcije steroidnih zdravil lahko pomagajo pri zdravljenju velikih cist pred aknami. Končno lahko pomagajo nekatere spremembe življenjskega sloga. To vključuje zdravo prehrano in redno vadbo.

Življenje z aknami

Akne lahko povzročijo zadrego in tesnobo. Nekateri ljudje se lahko počutijo preobremenjeni z dodatnim časom in trudom, ki ga doda vaši dnevni higienski rutini. In morda bo treba spremeniti svojo prehrano in življenjski slog.

Vprašanja, ki jih morate zastaviti zdravniku

 • Naj čistim obraz pogosteje?
 • Ali mleko povzroča akne?
 • Ali bo klor dražil moje akne?
 • Ali lahko svoj izpad aken prekrijem z ličili?

Viri

Girlshealth.gov, akne

Nacionalni inštitut za artritis in mišično-skeletne in kožne bolezni, akne

Urad za zdravje žensk, Ministrstvo za zdravje in človeške storitve ZDA, Akne

 

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo za vas, in pridobiti več informacij o tej temi.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.