Afte v ustih

Kaj so afte v ustih?

Afte so ​​tanke vdolbine v ustih. Lahko jih dobite na notranji strani ustnic ali licih, na dnu dlesni ali pod jezikom. Vnetja v predelu ust se razlikujejo od herpesa zaradi vročine. Običajno so na zunanji strani ustnic ali na vogalih ust.

Simptomi aft v ustih

Afte so rdeče in imajo pogosto bel premaz nad njimi. Morda imate nelagodje ali bolečino zaradi bolečine.

Kaj povzroča afte?

Vsakdo lahko zboli za aftami, vendar jih ljudje v najstniških in dvajsetih letih pogosteje dobijo. Pogostejše so pri ženskah kot pri moških. Zdravniki ne vedo natančnega vzroka črevesnih vnetij. Nekatere stvari lahko povečajo vaše možnosti, da jih dobite. Sem spadajo poškodbe ust, stres, slaba prehrana,  alergije na hrano, virusne okužbe in hormonske spremembe. Niso nalezljivi.

Kako se diagnosticirajo afte?

Obrnite se na zdravnika, če:

  • so vaše bolečine zaradi aft prehude.
  • je tako boleče, da ne morete jesti ali piti.
  • bolečine trajajo dlje kot dva tedna.
  • imate vročino ali druge bolezenske simptome.
  • jih dobite več kot 3-krat na leto.

Zdravnik vas bo pregledal in in ugotavljal vaše simptome. Morda vas bo vprašal o vaši zdravstveni anamnezi in ali naredili biopsijo vnetij, da bi videli, ali imate s tem povezano težavo.

Ali je afte mogoče preprečiti?

Ne morete preprečiti ali se izogniti črevesnim vnetjem, saj vzrok ni znan. Vendar pa lahko nekaj storite, da zmanjšate draženje ust. Izogibajte se žvečenju in uživanju trde ali začinjene hrane. Zobe si ščetkajte z mehko zobno ščetko po obroku in vsak dan z nitko.

Zdravljenje aft

Glavni cilj zdravljenja je zmanjšati simptome, dokler bolečine ne minejo same. Zdravilo proti bolečinam lahko pomaga ublažiti nelagodje in morebitno otekanje vnetosti. Obstaja nekaj zdravil brez recepta, ki so značilne za afte. Večina teh vsebuje vrsto sredstev za lajšanje bolečin. Prav tako lahko zaščitijo usta pred draženjem, ki ga povzročajo uživanje hrane, pitja in ščetkanje zob.

Zdravnik vam lahko predpiše lokalno zdravilo ali posebno sredstvo za izpiranje ust. Zdravilo gre neposredno na vnetje. Najprej osušite vnetje s pomočjo vatirane palčke. Nato z drugim brisom nanesite zdravilo. Za prijavo boste morda morali izvleči ustnico ali široko odpreti usta. Vnetje držite izolirano in nedotaknjeno nekaj minut. To omogoča, da se zdravilo oprime bolečine. Vsaj 30 minut ne jejte in ne pijte ničesar. Uporabite posebno vodno sredstvo za izpiranje ust, kot bi ga uporabili običajno. Nekaj ​​minut ga žvrkljajte v ustih, zlasti okrog vnetja. Nato na podlagi navodil izpljunite ali pogoltnite. Ne uporabljajte vode za usta, ki vsebuje alkohol. Prav tako lahko draži črevesje.

Živeti z aftami

Za afte ni zdravila. Običajno gredo same od sebe v 7 do 10 dneh. Zdravljenje lahko pomaga pospešiti to ali ublažiti simptome. Če se vam afte pojavljajo pogosto, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Vprašanja, ki jih morate zastaviti zdravniku

  • Ali obstajajo nekatere vrste hrane ali pijače, ki povzročajo afte?
  • Ali obstajajo zdravila, ki preprečujejo afte?

Viri

Nacionalni zdravstveni inštituti: MedlinePlus, Canker Sore

 

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo za vas, in pridobite več informacij o tej temi.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.