Zloraba travme glave

Kaj je zloraba travme glave?

Zloraba travme glave se imenuje tudi sindrom pretresenega otroka. To je zato, ker ga najpogosteje povzroči tresenje majhnega otroka ali dojenčka tako močno, da ima učinek bičiča. Povzroči ga lahko tudi z trzanjem, metanjem ali udarci otroka. Zloraba travme glave je oblika zlorabe otrok, ki je lahko smrtna ali pusti otroka resno poškodovanega za celo življenje. Najpogosteje so žrtve tovrstne zlorabe mlajše od enega leta, vendar se lahko zgodijo z otroki do 5. leta starosti.

Simptomi zlorabe travme glave

Hudi primeri zlorabe glave pri otroku ali majhnem otroku lahko povzročijo nezavest, epileptične napade ali šok.

Drugi začetni simptomi zlorabe glave lahko vključujejo:

 • Bruhanje
 • Razdražljivost
 • Nenavadna zaspanost
 • Težave s sesanjem ali požiranjem
 • Ni zanimanja za prehranjevanje
 • Trden videz
 • Spremembe zavesti
 • Brez nasmeha ali pogovarjanja
 • Nezmožnost dvigniti glavo
 • Nezmožnost osredotočanja oči ali sledenja gibanju

V veliko primerih zloraba travme glave pusti tudi otroka z dolgoročnimi težavami, ki vplivajo nanj fizično in intelektualno. Preživeti napadalec travme glave je lahko celo življenje odvisen od zdravstvenih storitev, posebnega izobraževanja in socialnih storitev.

Kaj povzroča zlorabo travme glave?

Zloraba travme glave se zgodi, ko dojenčka nasilno stresemo, ga udarimo v glavo, ga vržemo ali namerno spustimo. Ponavadi se zgodi, ko je v rokah agresivnega starša ali negovalca, ki se ne more spoprijeti z dojenčkovim dolgim ​​jokom in zahtevami za majhnega otroka.

Močno tresenje majhnega otroka ali udarci v glavo povzročijo, da se otrokovi možgani tresejo naprej in nazaj znotraj lobanje. To še posebej velja za dojenčke, katerih mišice vratu niso v celoti razvite. Gibanje povzroči, da otrokovi možgani nabreknejo, pomodrijo in krvavijo zaradi raztrganja krvnih žil, živcev in tkiv.

Kako se diagnosticira zloraba travme glave?

Takoj pojdite na urgenco, če sumite, da vaš otrok trpi zaradi zlorabe glave. Nekateri simptomi zlorabe travme glave (na primer bruhanje ali razdražljivost) so pogosti tudi pri drugih boleznih. Zato je pomembno, da zdravnik ve, ali se je vaš otrok morda pretresal ali udaril v glavo. Zdravnik bo postavil vprašanja o tem, kaj se je zgodilo. Žal oseba, odgovorna za zlorabo, morda ni iskrena glede svojih dejanj.

Zdravnik bo za postavitev diagnoze uporabil številne vizualne namige in teste in ugotovil, kako huda je škoda. Vizualni namigi vključujejo preverjanje otrokovih oči zaradi krvavitve; iskanje oznak na lobanji, rokah ali nogah; in preverjanje modric na otrokovem vratu ali prsih. Določeni slikovni testi (na primer rentgen, CT ali MRI) lahko pokažejo otekline ali krvavitve v možganih. Ti testi lahko pokažejo tudi zlome lobanje ali rebra.

Ali je mogoče preprečiti zlorabo travme glave?

Ker se to zgodi zaradi negovanih dejanj, je popolnoma mogoče preprečiti zlorabe travme glave. Za vse, ki skrbijo za svojega otroka ali majhnega otroka, je pomembno, da se naučijo obvladovati stresne situacije (na primer, ko dojenček dolgo joka).

Eden od načinov za obvladovanje stresa je nekaj globokih vdihov, iskanje varnega prostora za otroka (na primer posteljica) in hoja v drugo sobo 10 do 15 minut, da se umirite. Ko se počutite brez nadzora, pokličite prijatelja ali družinskega člana, da vam pomaga pri otroku ali vam pomaga, da si povrnete nadzor. Razumevanje posledic zlorabe travme glave vam lahko pomaga pri aktivni vlogi pri preprečevanju tega pri otroku.

Pomiriti jokajočega otroka ni enostavno. Kljub temu pa lahko otroka pomirite, vključno z:

 • Pojte
 • Peljite ga na vožnjo ali na sprehod
 • Dojite
 • Ponudite mu pijačo
 • Dojenčka položite na trebuh čez vaše naročje in dojenčka nežno podrgnite ali tapkajte po hrbtu

Kombinacija teh strategij z “belim šumom” ali ritmičnimi zvoki (na primer glasba, sušilnik za lase ali sušilec za oblačila) lahko pomaga. Prav tako lahko poskusite spraviti otroka na levo stran, da pomaga pri prebavi, ali na hrbtu. Če vse drugo odpove, ne pozabite razmisliti, ali bi lahko bil vaš otrok bolan. Pokličite zdravnika za nasvet.

Če imate za svojega otroka negovalca, je pomembno, da svojega negovalca naučite o nevarnosti tresenja otroka ali majhnega otroka. Bodite prepričani, da ve, kaj storiti, če se med skrbjo za svojega otroka počuti pod stresom. Previdno izberite negovalca in nadaljujte z nadzorom varnosti vašega otroka.

Zdravljenje travme glave

Za blažje primere zlorabe travme glave bo vaš otrok morda potreboval zdravila, bivanje v bolnišnici in opazovanje doma. V najtežjih primerih se zdravljenje lahko začne v bolnišnici ali operacijski sobi z reševalnimi koraki. Ti koraki lahko vključujejo vstavitev dihalne cevi navzdol po otrokovem grlu ali operacijo za zaustavitev krvavitve ali zmanjšanje otekline v otrokovih možganih.

Življenje z zlorabo glave

Glede na to, kako huda je travma, boste morda morali otroka spremljati sčasoma. Preživeli zaradi zlorabe travme glave imajo lahko dolgotrajne zdravstvene težave, kot so:

 • Trajna izguba sluha
 • Okvara vida (vključno s slepoto)
 • Epileptični napadi
 • Zamude pri razvoju, govoru in študiju
 • Huda intelektualna oviranost
 • Izzivi spomina in pozornosti
 • Cerebralna paraliza

Vprašanja, ki jih morate zastaviti zdravniku

 • Kako naj vem, ali so simptomi mojega otroka posledica zlorabe travme glave ali običajne bolezni?
 • Ali se lahko poškodbe možganov obrnejo?
 • Kateri so lokalni viri za pomoč staršem?

Viri

Nacionalni center za sindrom pretresenih dojenčkov

 

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo za vas, in pridobiti več informacij o tej temi.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.