Poškodba ACL

Kaj je poškodba ACL?

ACL se nanaša na prednji križni ligament. V kolenu je 1 od 4 ligamentov. Drugi kolenski ligamenti so PCL (posteriorni križni ligament), MCL (medialni kolateralni ligament) in LCL (stranski kolateralni ligament). ACL se nahaja zadaj za kolena (patela). Ko se vrti, stabilizira koleno. ACL in PCL povezujeta stegensko kost (stegnenico) s kostjo golenice (golenice).

Poškodba ACL je prekomerno raztezanje ali trganje ligamenta ACL. Raztrgan ACL je pogosta poškodba kolena. Ženske so v povprečju 2 do 8-krat bolj ogrožene zaradi poškodb ACL kot moški. Najstniki tudi z večjo stopnjo pridobijo poškodbe ACL, verjetno zato, ker se v organiziranih športih ukvarja več otrok. Zmanjšanje poškodb ACL je tudi posledica večje ozaveščenosti in naprednega testiranja.

Simptomi poškodbe ACL

Primarni znak poškodbe ACL je hrup, ki se pojavlja. To se pogosto kombinira z bolečino in oteklino. Lahko bi občutili mletje kosti ali kolena. Še en znak je, da ne morete stati na nogi. Ljudje z blago poškodbo ACL se lahko počutijo, kot da je koleno nestabilno, ali pa bi jih lahko, ko bi ga uporabljali, “izdalo”.

Kaj povzroča poškodbo ACL?

Poškodbe ACL se pogosto pojavljajo v športnih ali aktivnih okoljih. Ponavadi se pojavijo brez stika in ne z neposrednim stikom. Poškodbi lahko botruje več stvari, kot so:

 • Če se premikate in hitro ustavite ali spremenite smer.
 • Če ste mirni in naredite nenaden gib, kot je skok ali zavoj.
 • Če preobremenite kolenski sklep.
 • Če vas kdo udari v koleno.

Te stvari se lahko zgodijo med delom, pri smučanju, igranju nogometa ali skakanju na trampolinu.

Poškodba ACL, je lahko delna ali celotna. Pri delni raztrganini se strga le del ligamenta. Popolna se zgodi, ko se ligament raztrga na dva dela. Običajno se ACL zgodi na sredini ligamenta. Včasih se ligament popolnoma potegne s stegenske kosti. Hkrati se lahko pojavijo tudi druge poškodbe. Sem spadajo tudi drugi raztrgani kolenski ligamenti (predvsem MCL, ligament, ki daje kolenu stabilnost), raztrgan meniskus (kolenska blazina) ali kostne podplutbe.

Kako se diagnosticira poškodba ACL?

Če mislite, da ste poškodovali ACL, poiščite zdravniško pomoč. Zdravnik bo opravil pregled kolena, da bo preveril obseg gibanja in obseg poškodbe. Lahko naroči rentgen, da poišče poškodbe kosti v kolenu. Če ne najdete poškodb kosti, lahko MRI (slikanje z magnetno resonanco) kolena potrdi poškodbo vašega ACL.

Ali lahko poškodbe ACL preprečimo?

Vodilni način za preprečevanje poškodb, kot je ACL, je sledenje vadbeni rutini. Fizični terapevt, atletski trener ali drug specialist športne medicine vam lahko pomaga razviti program vadbe, ki bo pomagal zmanjšati tveganje za poškodbe. Tak program običajno vključuje:

 • Vaje, ki krepijo mišice nog.
 • Vaje, ki krepijo vaše jedro (boki, medenica in trebuh).
 • Tehnike in pravilen položaj kolena pri skoku in pristajanju.
 • Tehnike gibov, ki lahko privedejo do poškodb, kot sta zasuk ali rezanje (nenadoma upočasnitev in spreminjanje smeri).

Ni jasnih dokazov, da uporaba opornice za koleno preprečuje poškodbe ACL. Prav tako ni nobenega dokaza, da opornica za koleno pomaga med zdravljenjem ali fizikalno terapijo.

Zdravljenje poškodbe ACL

Ko se poškodba prvič zgodi, lahko prvo pomoč uporabite na kolenu:

 • Dvignite nogo nad nivo srca.
 • Položite led nanjo.
 • Za lajšanje bolečin in oteklin uporabite sredstva za lajšanje bolečin, na primer ibuprofen.

Po tem bi se morali pogovoriti z svojim družinskim zdravnikom. Zdravnik bo tehtal več dejavnikov, ko se bo odločal za načrt zdravljenja. Ti vključujejo resnost poškodbe, starost, fizično stanje, zdravstveno anamnezo in druge poškodbe ali bolezni, ki jih morda imate.

Ljudje, ki so mladi, aktivni in zdravi, so običajno operativni. Vaš družinski zdravnik vas bo napotil k ortopedu. V operaciji se ACL popravi ali rekonstruira s tkivom. To lahko izvira iz spodnjega kolena ali manjše tetive kolena. Lahko prihaja tudi od donatorja. Po operaciji boste potrebovali intenzivno fizikalno terapijo, da obnovite moč v kolenu in nogi. Za športnika lahko traja rehabilitacija od 8 do 12 mesecev.

Druga možnost zdravljenja ljudi, ki niso tako aktivni ali zdravi, je terapija. To je manj intenzivno in invazivno. Programi terapije se lahko gibljejo od 10 do 32 tednov. Cilj je povečati gibanje in moč ter omogočiti, da se ligament zdravi naravno.

Življenje s poškodbo ACL

Okrevanje od poškodbe ACL je lahko težko. To še posebej velja, če se je poškodba zgodila med vsakodnevno ali redno aktivnostjo. Upoštevajte, da je cilj zdravnika obnoviti ACL, zato je zdravljenje pomembno. Držite se svojega sanacijskega načrta, da boste pravilno ozdravili in imeli najboljše možnosti za popolno okrevanje.

Obstaja nekaj dokazov, da bodo ljudje, ki imajo poškodbe ACL, sčasoma razvili osteoartritis ali degenerativni artritis. Ta izid je podoben ne glede na to, kako se poškodba obravnava.

Vprašanja, ki jih morate zastaviti zdravniku

 • Zakaj ženske in dekleta bolj ogrožajo poškodbe ACL?
 • Kako dolgo bom moral opraviti fizikalno terapijo?
 • Koliko časa po operaciji ali terapiji, se ne bom mogel ukvarjati s športom ali biti spet aktiven?
 • Ali lahko ponovno poškodujem ACL? Če je odgovor pritrdilen, kako lahko preprečim ponovno poškodbo?

Viri

Ameriška akademija ortopedije, upravljanje ACL poškodb: Clinical Practice smernica

 

Te informacije predstavljajo splošen pregled in morda ne veljajo za vse

Pogovorite se z družinskim zdravnikom, če želite izvedeti, ali te informacije veljajo za vas, in pridobiti več informacij o tej temi.

Namen tega povzetka

Namenjen je informiranju in pomoči bolnikom, družinam in negovalcem. Ne daje formalnih smernic ali priporočil za odločanje o zdravstveni negi.

Pomembno!

Vsi podatki na naših spletnih straneh so uporabni le kot vir splošnih informacij in niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali farmacevtom. V zvezi s svojim zdravstvenim stanjem oziroma boleznijo se obvezno obrnite na zdravnika ali farmacevta, ki sta edina poklicana za pravilno presojo in zdravstvene nasvete glede vaše bolezni oziroma vaših težav.

INFORMACIJE NA TEJ SPLETNI STRANI NE PREDSTAVLJAJO ZDRAVNIŠKEGA NASVETA ALI POMOČI.

Zdravniška pomoč vključuje postavitev diagnoze in način uporabe zdravil glede na posameznikovo zdravstveno stanje. Podane informacije ne predstavljajo zdravniškega nasveta, niti ne želijo vzpostaviti odnosa zdravnik/pacient.

Za kakršna koli vprašanja ali dvome glede vašega zdravstvenega stanja se najprej posvetujte z vašim zdravnikom. Enako velja tudi v primeru, da boste začeli z novim ciklusom zdravljenja ter želite pred tem strokovno mnenje, če so informacije, ki jih imate (in vaša interpretacija le-teh) pravilne in so skladne z vašim zdravstvenim stanjem.

Ne opuščajte profesionalnih zdravniških nasvetov, zaradi podatkov, ki ste jih prebrali na tej spletni strani ali spletnih straneh, ki so povezane z našim podjetjem.