Vse, kar morate vedeti o kapi

Kaj je možganska kap?

Do možganske kapi pride, kadar se krvna žila v možganih zruši in krvavi, ali kadar pride do blokade dovajanja krvi v možgane. Zlom ali blokada preprečuje, da bi kri in kisik dosegli možganska tkiva.

Po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je kap možganska kap Peti vodilni zaupanja vreden vir vzrok smrti v ZDA. Vsako leto več kot795.000 Zaupanja vreden vir ZDA imajo možgansko kap.

Brez kisika se možganske celice in tkivo poškodujejo in začnejo umreti v nekaj minutah. Preverite, kako možganska kap vpliva na telo.

Simptomi kapi

Izguba krvnega pretoka v možgane poškoduje tkiva v možganih. Simptomi možganske kapi se pokažejo v delih telesa, ki jih nadzorujejo poškodovana področja možganov.

Prej ko oseba zboli za možgansko kapjo, boljši bo verjetno njen izid. Zaradi tega je koristno poznati znake možganske kapi, da lahko hitro ukrepate. Simptomi možganske kapi lahko vključujejo:

 • paraliza
 • otrplost ali šibkost v roki, obrazu in nogi, zlasti na eni strani telesa
 • težave pri govorjenju ali razumevanju govora
 • zmeda
 • gnojni govor
 • težave z vidom, kot so težave pri gledanju na eno ali obe očesi z potemnitvijo ali zamegljenostjo vida ali dvojni vid
 • težave pri hoji
 • izguba ravnovesja ali koordinacije
 • omotica
 • hud, nenaden glavobol z neznanim vzrokom

Za možgansko kap je potrebna takojšnja zdravniška pomoč. Če mislite, da imate koga ali nekoga drugega možgansko kap, naj nekdo takoj pokliče 911. Hitra obravnava je ključna za preprečevanje naslednjih rezultatov:

 • možganske poškodbe
 • dolgotrajna invalidnost
 • smrt

Pri možganski kapi je bolje biti varna kot žal, zato ne bojte se poklicati na številko 911, če menite, da prepoznate znake možganske kapi. Delujte HITRO in se naučite prepoznati znake možganske kapi.

Simptomi možganske kapi pri ženskah

Kap je  Četrti vodilni zaupanja vreden vir vzrok smrti pri ženskah v ZDA. Ženske imajo večje življenjsko tveganje za možgansko kap kot moški.

Medtem ko so nekateri znaki možganske kapi enaki pri ženskah in moških, so nekateri pogostejši pri ženskah.

Znaki možganske kapi, ki se pogosteje pojavljajo pri ženskah, vključujejo:

 • slabost ali bruhanje
 • halucinacije
 • bolečina
 • splošna šibkost
 • kratka sapa ali težave z dihanjem
 • omedlevica ali izguba zavesti
 • napadi
 • zmeda, dezorijentacija ali pomanjkanje odzivnosti
 • nenadne vedenjske spremembe, zlasti povečana vznemirjenost

Ženske pogosteje kot moški umrejo zaradi možganske kapi, zato je pomembno, da lahko čim prej prepoznamo možgansko kap. Preberite več o prepoznavanju znakov možganske kapi pri ženskah.

Simptomi možganske kapi pri moških

Kap je tista Peti vodilni zaupanja vreden vir vzrok smrti pri moških. Moški imajo večjo verjetnost možganske kapi v mlajših letih kot ženske, vendar je manj verjetno, da bodo zaradi tega umrli National Institutes of Health zaupanja vrednega vira.

Moški in ženske imajo lahko enake znake in simptome možganske kapi (glejte zgoraj). Vendar se nekateri simptomi kapi pojavljajo pogosteje pri moških. Tej vključujejo:

 • povešeno na eni strani obraza ali neenakomeren nasmeh
 • zamegljen govor, težave pri govorjenju in težave pri razumevanju drugega govora
 • šibkost roke ali mišična oslabelost na eni strani telesa

Medtem ko se nekateri simptomi lahko razlikujejo med moškimi in ženskami, je za obe enako pomembno, da lahko zgodaj opazite možgansko kap in poiščete pomoč. Preberite več o znakih možganske kapi pri moških.

Vrste možganske kapi

Stroki sodijo v tri glavne kategorije : prehodni ishemični napad (TIA), ishemična kap in hemoragična kap. Te kategorije so nadalje razčlenjene na druge vrste kapi, vključno z:

 • embolična kap
 • trombotična kap
 • intracerebralna kap
 • subarahnoidna kap

Vrsta možganske kapi vpliva na postopek zdravljenja in okrevanja. Preberite več o različnih vrstah udarcev.

Ishemična kap

Med ishemično kapjo se arterije, ki oskrbujejo možgane s krvjo, zožijo ali zamašijo. Te blokade povzročajo krvni strdki ali pretok krvi, ki je močno zmanjšan. Prav tako jih lahko povzročijo koščki plaka zaradi odpovedi ateroskleroze in zamašitve krvne žile.

Dve najpogostejši vrsti ishemičnih kapi sta trombotična in embolična. Trombotična kap se zgodi, ko nastane krvni strdek v eni od arterij, ki oskrbujejo možgane s krvjo. Strdk prehaja skozi krvni obtok in postane odložen, kar blokira pretok krvi. Embolična kap je takrat, ko se v drugem delu telesa tvori krvni strdek ali drugi naplavin in nato potuje v možgane.

Po navedbah CDC je dr. 87 odstotkov zaupanja vreden vir kapi so ishemični kapi. Ugotovite, zakaj prihaja do ishemičnih kapi.

Embolična kap

Embolične kap je ena od dveh vrst ishemičnih kapi. Pojavi se, ko nastane krvni strdek na drugem delu telesa – pogosto srce ali arterije v zgornjem delu prsnega koša in vratu – in se skozi krvni obtok premakne v možgane. Strd se zatakne v možganskih arterijah, kjer ustavi pretok krvi in ​​povzroči možgansko kap.

Embolična kap je lahko posledica srčnega obolenja. Atrijska fibrilacija, pogosta vrsta nepravilnega bitja srca, lahko povzroči nastanek krvnih strdkov v srcu. Ti strdki se lahko odtočijo in potujejo skozi krvni obtok in v možgane. Preberite več o tem, kako se pojavijo embolični kapi in simptomi, ki jih lahko povzročijo.

Prehodni ishemični napad (TIA)

Tranzitorna ishemična ataka , pogosto imenujemo TIA ali ministroke, se zgodi, ko se pretok krvi v možgane začasno blokiran. Simptomi, ki so podobni kot pri polni kapi, so običajno začasni in izginejo po nekaj minutah ali urah.

TIA običajno povzroči krvni strdek. Služi kot opozorilo o prihodnji kapi, zato ne prezrite TIA. Poiščite enako zdravljenje kot pri večji kapi in pokličite 911.

Po navedbah CDC je dr. več kot tretjina zaupnega vira ljudje, ki doživijo TIA in ne dobijo zdravljenja, imajo v enem letu večje možganske kapi. Do10 do 15 odstotkov zaupanja vreden vir pri ljudeh, ki doživijo TIA, je v treh mesecih prišlo do večje kapi. Tukaj je opisano, kako razumeti TIA in kako preprečiti resnejšo možgansko kap v prihodnosti.

Hemoragična kap

Hemoragična kap zgodi, ko arteriji pri prelomi možganskih odpiranje ali pušča kri. Kri iz te arterije ustvari odvečni pritisk v lobanji in nabrekne možgane, poškoduje možganske celice in tkiva.

Dve vrsti hemoragičnih kapi so intracerebralni in subarahnoidni. Intracerebralna hemoragična kap, najpogostejša vrsta hemoragične kapi, se zgodi, ko se tkiva, ki obdajajo možgane, napolnijo s krvjo, potem ko arterija poči. Subarahnoidna hemoragična kap je manj pogosta. Povzroča krvavitev na območju med možgani in tkivi, ki ga pokrivajo.

Po podatkih Ameriškega združenja za srce je približno 13 odstotkov kapi hemoragičnih. Preberite več o vzrokih hemoragične kapi ter o zdravljenju in preprečevanju.

Kaj povzroča možgansko kap?

Vzrok možganske kapi je odvisen od vrste možganske kapi. Tri glavne vrste možganske kapi so prehodni ishemični napad (TIA), ishemična kap in hemoragična kap.

TIA nastane zaradi začasne blokade v arteriji, ki vodi v možgane. Blokada, običajno krvni strdek, ustavi pretok krvi v določene dele možganov. TIA običajno traja od nekaj minut do nekaj ur, nato pa se blokada premakne in prekine se pretok krvi.

Podobno kot TIA je ishemična kap posledica blokade v arteriji, ki vodi v možgane. Ta blokada je lahko krvni strdek ali pa jo povzroči ateroskleroza. S tem pogojem se na stenah krvne žile nabere plak (maščobna snov). Košček plošče se lahko odcepi in odloži v arterijo, kar blokira pretok krvi in ​​povzroči ishemično kap.

Po drugi strani hemoragična kap nastane zaradi porušitve ali puščanja krvne žile. Kri kaplja v možganska tkiva ali okoli njih, kar povzroča pritisk in poškoduje možganske celice.

Obstajata dva možna vzroka hemoragične kapi. Anevrizma (oslabljen, izbočen del žile) lahko povzroči visok krvni tlak in lahko privede do porušitve žile. Manj pogosto lahko stanje, imenovano arteriovenska malformacija, ki je nenormalna povezava med vašimi žilami in arterijami, lahko privede do krvavitev v možganih. Kar naprej berete o vzrokih različnih vrst kapi.

Dejavniki tveganja za kap

Nekateri dejavniki tveganja vas naredijo bolj dovzetne za možgansko kap. Po navedbah Nacionalni zavod za srce, pljuča in kri in zaupanja vreden vir, več dejavnikov tveganja imate večjo verjetnost, da imate možgansko kap. Dejavniki tveganja za možgansko kap vključujejo:

Dieta

Nezdrava prehrana, ki povečuje tveganje za možgansko kap, je tista, ki je visoko v:

 • sol
 • nasičene maščobe
 • trans maščobe
 • holesterola

Neaktivnost

Neaktivnost ali pomanjkanje vadbe lahko tudi povečata tveganje za možgansko kap.

Redna vadba ima številne zdravstvene koristi. CDC priporoča, da se odrasli vsaj dobijo2,5 ure Zaupanja vreden vir aerobne vadbe vsak teden. To lahko pomeni preprost sprehod nekajkrat na teden.

Uživanje alkohola

Tveganje za možgansko kap se poveča tudi, če pijete preveč alkohola. Uživanje alkohola je treba izvajati zmerno. To pomeni ne več kot ena pijača na dan za ženske in ne več kot dve za moške. Več kot to lahko poveča raven krvnega tlaka in ravni trigliceridov, kar lahko povzroči aterosklerozo.

Uživanje tobaka

Uporaba tobaka v kakršni koli obliki tudi poveča tveganje za možgansko kap, saj lahko poškoduje krvne žile in srce. To se še poveča pri kajenju , ker se vaš krvni tlak dvigne, ko uživate nikotin.

Osebno ozadje

Obstajajo določeni osebni dejavniki tveganja za možgansko kap, ki jih ne morete nadzorovati. Tveganje možganske kapi je lahko povezano z:

 • Družinska zgodovina. Tveganje za kap je v nekaterih družinah večje zaradi težav z genetskim zdravjem, kot je visok krvni tlak.
 • Seks. Po navedbahZaupan vir CDC, medtem ko imajo ženske in moški možganske kapi, so pogostejši pri ženskah kot pri moških v vseh starostnih skupinah.
 • Starost. Starejši kot ste, večja je verjetnost, da boste imeli možgansko kap.
 • Rasa in narodnost. Kavkaki, Azijci in Hispanci imajo manj verjetno, da bodo imeli možgansko kap kot Afroameričani, domorodci Aljaske in Američani.

Zdravstvena zgodovina

Nekatera zdravstvena stanja so povezana s tveganjem za možgansko kap. Tej vključujejo:

 • predhodno možgansko kap ali TIA
 • visok krvni pritisk
 • visok holesterol
 • bolezni srca, kot je koronarna bolezen
 • okvare srčnega ventila
 • povečane srčne komore in nepravilni srčni utripi
 • bolezen srpastih celic
 • diabetes

Če želite izvedeti za vaše posebne dejavnike tveganja za možgansko kap, se posvetujte z zdravnikom. Medtem ugotovite, kaj lahko storite, da zmanjšate tveganje za možgansko kap.

Diagnoza možganske kapi

Zdravnik bo vas ali družinskega člana vprašal o vaših simptomih in o tem, kaj ste počeli, ko so se pojavili. Vzeli vam bodo anamnezo, da boste ugotovili dejavnike tveganja možganske kapi. Prav tako bodo:

 • vprašajte, katera zdravila jemljete
 • preverite svoj krvni tlak
 • Poslušaj srce

Imeli boste tudi fizični pregled, med katerim vas bo zdravnik ocenil za:

 • ravnovesje
 • usklajevanje
 • šibkost
 • otrplost v rokah, obrazu ali nogah
 • znaki zmede
 • vprašanja glede vizije

Zdravnik vam bo nato naredil določene teste. Za pomoč pri diagnozi možganske kapi se uporabljajo različni testi. Ti testi lahko zdravnikom pomagajo ugotoviti:

 • če ste imeli možgansko kap
 • kaj je morda povzročilo
 • kakšen del možganov je prizadet
 • ali imate krvavitve v možganih

Ti testi lahko tudi ugotovijo, ali vaše simptome povzroča kaj drugega.

Testi za diagnosticiranje kapi

Morda boste opravili različne teste, da boste zdravniku pomagali ugotoviti, ali ste doživeli možgansko kap ali izključiti drugo bolezen. Ti testi vključujejo:

Krvni testi

Zdravnik vam lahko odvzame kri za več krvnih preiskav. Krvni testi lahko določijo:

 • ravni sladkorja v krvi
 • če imate okužbo
 • ravni trombocitov
 • kako hitro se vam strdijo krvi

MRI in CT

Lahko se pregledate z ali magnetno resonanco (MRI) in z računalniško tomografijo (CT) .

MRI bo pomagal ugotoviti, ali je bilo poškodovano možgansko tkivo ali možganske celice. CT pregled bo zagotovil podrobno in jasno sliko vaših možganov, ki prikazuje kakršno koli krvavitev ali poškodbo v možganih. Lahko se pokažejo tudi druga možganska stanja, ki bi lahko povzročila vaše simptome.

EKG

Zdravnik lahko odredi tudi elektrokardiogram (EKG) . Ta preprost test beleži električno aktivnost v srcu, meri njegov ritem in beleži, kako hitro bije. Ugotovi lahko, ali imate kakšna srčna obolenja, ki so morda privedla do možganske kapi, na primer predhodni srčni infarkt ali atrijsko fibrilacijo.

Cerebralni angiogram

Drug test, ki vam ga bo zdravnik lahko naročil, če bo ugotovil, ali imate možgansko kap, je možganski angiogram . To ponuja podroben pregled arterij v vašem vratu in možganih. Test lahko pokaže blokade ali strdke, ki so lahko povzročili simptome.

Karotidni ultrazvok

Karotidne ultrazvok , ki se imenuje tudi karotidne duplex skeniranje, lahko pokažejo maščobne obloge (plak) v vaših karotidnih arterij, ki oskrbujejo kri na obrazu, vratu in možganih. Lahko tudi pokaže, ali so bile vaše karotidne arterije zožene ali zamašene.

Ehokardiogram

Ehokardiogram mogoče najti vire strdkov v vašem srcu. Ti strdki so morda potovali v vaše možgane in povzročili možgansko kap.

Zdravljenje možganske kapi

Za okrevanje po možganski kapi sta ključnega pomena pravilno medicinsko ocenjevanje in hitro zdravljenje. Po navedbah ameriškega združenja za srce je “izgubljen čas izgubijo možgane.” Takoj pokličite 911, ko se zavedete, da imate možgansko kap ali če sumite, da ima ljubljena oseba možgansko kap.

Zdravljenje možganske kapi je odvisno od vrste možganske kapi:

Ishemična možganska kap in TIA

Te vrste kapi povzročajo krvni strdek ali drugačna blokada v možganih. Zaradi tega se večinoma zdravijo s podobnimi tehnikami, ki vključujejo:

Antiagregati in antikoagulanti

Aspirin brez recepta je pogosto prva obramba pred poškodbami kapi. Antikoagulacijska zdravila in zdravila proti trombocitom je treba jemati v 24 do 48 urah po začetku simptomov možganske kapi.

Zlomljive droge

Trombolitična zdravila lahko razgradijo krvne strdke v možganih arterijah, ki še vedno ustavijo kap in zmanjšajo škodo v možganih.

Eno takih zdravil, tkivni plazminogeni aktivator (tPA) ali Alteplase IV r-tPA, velja za zlati standard pri zdravljenju ishemične kapi. Deluje tako, da hitro raztopi krvne strdke, če jih oddamo v prvih 3 do 4,5 ure po začetku simptomov možganske kapi. Ljudje, ki prejmejo injekcijo tPA, imajo večjo verjetnost, da bodo okrevali po možganski kapi in manj verjetno, da bodo zaradi možganske kapi imeli trajno invalidnost.

Mehanska trombektomija

Med tem postopkom zdravnik vstavi kateter v veliko krvno žilo v vaši glavi. Nato uporabijo napravo, s katero izvlečejo strdek iz posode. Ta operacija je najuspešnejša, če se izvede 6 do 24 ur po začetku možganske kapi.

Stenti

Če zdravnik ugotovi, kje so stene arterij oslabele, lahko izvede postopek za napihovanje zožene arterije in podpiranje sten arterije s stentom.

Operacija

V redkih primerih, ko drugi načini zdravljenja ne delujejo, lahko zdravnik opravi operacijo za odstranjevanje krvnega strdka in oblog iz arterij. To lahko storite s katetrom ali če je strdek še posebej velik, lahko zdravnik odpre arterijo, da odstrani zamašitev.

Hemoragična kap

Stroki, ki jih povzročijo krvavitve ali puščanje v možganih, zahtevajo različne strategije zdravljenja. Zdravljenja hemoragične kapi vključujejo:

Zdravila

Če imate hemoragično možgansko kap, je za razliko od ishemične možganske kapi cilj krčenja strdek. Zato vam bodo morda dali zdravila za preprečevanje vseh zdravil za redčenje krvi.

Morda vam bodo predpisali tudi zdravila, ki lahko znižajo krvni tlak, znižajo tlak v možganih, preprečijo epileptične napade in preprečijo zožitev krvnih žil.

Previjanje

Med tem postopkom zdravnik vodi dolgo cevko na območje krvavitve ali oslabljene krvne žile. Nato namestijo napravo, podobno tuljavi, na območju, kjer je stena arterije šibka. To blokira pretok krvi na to območje, kar zmanjša krvavitev.

Vpenjanje

Med slikarskimi testi lahko zdravnik odkrije anevrizmo, ki še ni začela krvaveti ali se je ustavila. Da bi preprečil dodatne krvavitve, lahko kirurg postavi droben sponko na dno anevrizme. To prekine oskrbo s krvjo in prepreči morebitno zlomljeno krvno žilo ali novo krvavitev.

Operacija

Če zdravnik opazi, da je anevrizma počila, lahko opravi operativni poseg, da anevrizmo prereže in prepreči dodatne krvavitve. Prav tako bo morda potrebna kraniotomija za lajšanje pritiska na možgane po veliki kapi.

Poleg nujnega zdravljenja vam bodo zdravstveni delavci svetovali, kako preprečiti prihodnje možganske kapi. Želite izvedeti več o zdravljenju možganske kapi in tehnikah preprečevanja? Klikni tukaj.

Zdravila proti kapi

Za zdravljenje kapi se uporablja več zdravil. Vrsta vašega zdravnika je v veliki meri odvisna od vrste možganske kapi. Cilj nekaterih zdravil je preprečiti drugo možgansko kap, pri drugih pa preprečiti, da bi se možganska kap sploh ne zgodila.

Najpogostejša zdravila proti kapi vključujejo:

 • Tkivni aktivator plazminogena (tPA). To urgentno zdravilo lahko dobite med možgansko kapjo, da razbije krvni strdek, ki povzroči možgansko kap. To je edino trenutno na voljo zdravilo, ki to lahko stori, vendar ga moramo dati v 3 do 4,5 urah po začetku simptomov možganske kapi. To zdravilo se injicira v krvno žilo, tako da lahko zdravila začnejo delovati čim hitreje, kar zmanjša tveganje za zaplete zaradi kapi.
 • Antikoagulanti. Ta zdravila zmanjšujejo sposobnost strjevanja krvi. Najpogostejši antikoagulant je varfarin (Jantoven, Coumadin). Ta zdravila lahko tudi preprečijo, da bi se obstoječi krvni strdki povečali, zato jih lahko predpišemo za preprečevanje možganske kapi ali po ishemični možganski kapi ali TIA.
 • Zdravila proti trombocitom. Ta zdravila preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, saj otežujejo lepljenje trombocitov v krvi. Najpogostejša zdravila proti trombocitom vključujejo aspirin in klopidogrel (Plavix). Uporabljajo se lahko za preprečevanje ishemičnih kapi in so še posebej pomembni pri preprečevanju sekundarne kapi. Če še nikoli niste imeli možganske kapi, morate aspirin uporabljati kot preventivno zdravilo le, če imate veliko tveganje za aterosklerotično srčno-žilno bolezen (npr. Srčni infarkt in kap) in majhno tveganje za krvavitev.
 • Statini. Statini , ki pomagajo znižati visoko raven holesterola v krvi, so mednajpogosteje predpisani zaupni virzdravila v Združenih državah Amerike. Ta zdravila preprečujejo proizvodnjo encima, ki lahko holesterol spremeni v plak – debelo lepljivo snov, ki se lahko nabere na stenah arterij in povzroči možganske kapi in srčni napad. Pogosti statini vključujejo rosuvastatin (Crestor), simvastatin (Zocor) in atorvastatin (Lipitor).
 • Zdravila za krvni tlak. Visok krvni tlak lahko povzroči, da se koščki plaka na vaših arterijah odcepijo. Ti kosi lahko blokirajo arterije, kar povzroči možgansko kap. Kot rezultat, nadzor nad visokim krvnim tlakom lahko pomaga preprečiti možgansko kap.

Zdravnik vam lahko predpiše eno ali več teh zdravil za zdravljenje ali preprečevanje možganske kapi, odvisno od dejavnikov, kot so zdravstvena zgodovina in vaša tveganja. Obstajajo številna zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje in preprečevanje možganskih kapi, tukaj si oglejte celoten seznam.

Okrevanje po možganski kapi

Stroka je glavni vzrok za dolgotrajno invalidnost v ZDA. Vendar Nacionalno združenje za možgansko kap poroča, da je 10 odstotkov preživelih po možganski kapi skoraj popolno okrevanje, medtem ko jih še 25 odstotkov okreva le z manjšimi okvarami.

Pomembno je, da se okrevanje in rehabilitacija po možganski kapi začneta čim prej. Pravzaprav, bi se moralo okrevanje po možganski kapi začeti v bolnišnici. Tam lahko negovalna skupina stabilizira vaše stanje, oceni učinke možganske kapi, ugotovi temeljne dejavnike in začne terapijo, da vam pomaga pridobiti nekatere prizadete veščine.

Obnovitev po možganski kapi se osredotoča na štiri glavna področja:

Govorna terapija

Stroka lahko povzroči okvaro govora in jezika . Govorni in jezikovni terapevt bo sodeloval z vami, da bi se naučil govoriti. Če pa vam bo po možganski kapi verbalna komunikacija otežena, vam bodo pomagali najti nove načine komunikacije.

Kognitivna terapija

Po možganski kapi imajo številni preživeli spremembe v razmišljanju in spretnostih razmišljanja. To lahko povzroči vedenjske spremembe in spremembe razpoloženja. Poklicni terapevt vam lahko pomaga, da si povrnete nekdanje vzorce razmišljanja in vedenja ter za nadzor nad svojimi čustvenimi odzivi.

Ponovno učenje senzoričnih veščin

Če je med možgansko kapjo prizadet del vaših možganov, ki prenaša senzorične signale, boste morda ugotovili, da so vaša čutila »zadušena« ali ne delujejo več. To lahko pomeni, da stvari ne počutite dobro, kot so temperatura, pritisk ali bolečina. Terapevt vam lahko pomaga, da se naučite prilagoditi tej pomanjkljivosti.

Fizioterapija

Zaradi možganske kapi lahko oslabite mišični tonus in moč in morda boste ugotovili, da ne morete premikati telesa tako dobro, kot bi lahko prej. Fizični terapevt bo sodeloval z vami, da bi si povrnil moč in ravnotežje ter poiskal načine, kako se prilagoditi morebitnim omejitvam.

Rehabilitacija se lahko izvede v rehabilitacijski ambulanti, usposobljenem negovalnem domu ali lastnem domu. Tukaj lahko pričakujete med učinkovitim postopkom okrevanja po možganski kapi.

Kako preprečiti možgansko kap

Z zdravim življenjskim slogom lahko sprejmete ukrepe za preprečevanje možganske kapi. To vključuje naslednje ukrepe:

 • Nehaj kaditi. Če kadite, nehajte zdaj zmanjšati tveganje za možgansko kap.
 • Alkohol uživajte v zmernih količinah. Če pijete prekomerno, poskusite zmanjšati vnos. Uživanje alkohola vam lahko zviša krvni tlak.
 • Ne znižajte teže. Ohranite svojo težo na zdravi ravni. Debelost ali prekomerna teža povečujeta tveganje za kap. Za lažje upravljanje teže:
  • Jejte dieto, ki je polna sadja in zelenjave.
  • Jejte hrano z malo holesterola, trans maščob in nasičenih maščob.
  • Ostanite telesno aktivni. Tako boste ohranili zdravo težo in zmanjšali krvni tlak in raven holesterola.
 • Pridobite kontrolne preglede. Bodite na vrhu svojega zdravja. To pomeni redne preglede in ostati v komunikaciji s svojim zdravnikom. Bodite prepričani, da naredite naslednje korake za upravljanje svojega zdravja:
  • Preverite holesterol in krvni tlak.
  • O spremembi življenjskega sloga se posvetujte z zdravnikom.
  • Pogovorite se o svojih možnostih zdravljenja z zdravnikom.
  • Rešite morebitne težave s srcem.
  • Če imate sladkorno bolezen, naredite ukrepe za njegovo obvladovanje.

Upoštevanje vseh teh ukrepov vam bo pomagalo, da boste v boljši formi, da preprečite možgansko kap. Preberite več o tem, kako lahko preprečite možganske kapi.

Odvzem

Če sumite, da imate simptome možganske kapi, je nujno, da poiščete nujno medicinsko zdravljenje. Zdravila proti krčenju lahko dobite šele v prvih urah po začetku znakov možganske kapi, zgodnje zdravljenje pa je eden najučinkovitejših načinov za zmanjšanje tveganja za dolgotrajne zaplete in invalidnost.

Preprečevanje je možno, ali preprečujete prvo možgansko kap ali poskušate preprečiti drugo. Zdravila lahko pomagajo zmanjšati tveganje za nastanek krvnih strdkov, kar vodi do kapi. Sodelujte z zdravnikom, da najdete strategijo preprečevanja, ki bi bila uspešna za vas, vključno z medicinskim posegom in spremembami življenjskega sloga.

Vir: https://www.healthline.com/health/stroke#takeaway