Benigni tumorji

Kaj so benigni tumorji?

Benigni tumorji so nerakave tvorbe v telesu. Za razliko od rakavih tumorjev se ne širijo (metastazirajo) na druge dele telesa.

Benigni tumorji se lahko tvorijo kjer koli. Če v telesu odkrijete grudo ali maso, ki jo lahko čutite od zunaj, lahko takoj domnevate, da je rak. Na primer, ženske, ki med samopregledovanjem najdejo grudice v dojkah, so pogosto zaskrbljene. Vendar pa je večina rasti dojk benignih. Pravzaprav je veliko izrastkov po telesu benignih.

Benigni izrastki so izredno pogosti, s 9 od 10 žensk zaupanja vreden virkažejo benigne spremembe tkiva dojke. Podobno benigni kostni tumorji imajo večjo razširjenost kot maligni kostni tumorji.

Preberite več: Kaj je hamartoma? »

Vzroki za benigne tumorje

Natančen vzrok benignega tumorja pogosto ni znan. Razvija se, ko se celice v telesu delijo in rastejo s pretirano hitrostjo. Običajno je telo sposobno uravnotežiti rast in delitev celic. Ko stare ali poškodovane celice odmrejo, se samodejno nadomestijo z novimi, zdravimi celicami. V primeru tumorjev odmrle celice ostanejo in tvorijo rast, znan kot tumor.

Rakaste celice rastejo na enak način. Toda za razliko od celic v benignih tumorjih lahko rakave celice napadejo bližnje tkivo in se razširijo na druge dele telesa.

Vrste benignih tumorjev

Obstaja precej število benignih tumorjev, ki se lahko razvijejo na različnih delih telesa.

Benigni tumorji so razvrščeni glede na to, kje rastejo. Lipomi na primer rastejo iz maščobnih celic, miomi pa rastejo iz mišic. Spodaj so vključene različne vrste benignih tumorjev:

  • Adenomi tvorijo v tanki plasti tkiva, ki pokriva žleze, organe in druge notranje strukture. Primeri vključujejo polipe, ki se tvorijo v debelem črevesu ali izrastejo na jetrih.
  • Lipomi rastejo iz maščobnih celic in so najpogostejša vrsta benignega tumorja, poroča klinika Cleveland. Pogosto jih najdemo na hrbtu, rokah ali vratu. Običajno so mehke in okrogle, pod kožo pa se lahko rahlo premikajo.
  • Miomi rastejo iz mišic ali v stenah krvnih žil. Prav tako lahko rastejo v gladkih mišicah, kot je vrsta, ki jo najdemo v organih, kot sta maternica ali želodec.
  • Nevi so znani tudi kot moli . To so nerakavi izrastki na koži in so zelo pogosti.
  • Fibroidi ali fibromi lahko rastejo v vlaknatem tkivu, ki ga najdemo v katerem koli organu. Najpogosteje se pojavljajo v maternici, kjer jih poznamo kot maternice.

V mnogih primerih se bodo benigni tumorji skrbno spremljali. Nekancerozni moli ali polipi debelega črevesa se lahko pozneje spremenijo v raka. Nekatere vrste notranjih benignih tumorjev lahko povzročijo druge težave. Maternični fibroidi lahko povzročijo bolečine v medenici in nenormalno krvavitev , nekateri notranji tumorji pa lahko s pritiskom na živec omejijo krvno žilo ali povzročijo bolečino.

Vsakdo lahko razvije benigni tumor, vključno z otroki, čeprav odrasli pogosteje razvijejo to starost.

Simptomi benignih tumorjev

Niso vsi tumorji, rakavi ali benigni, simptomi.

Številni simptomi lahko odvisno od lokacije tumorja vplivajo na delovanje pomembnih organov ali čutov. Če imate na primer benigni možganski tumor, se lahko pojavijo glavoboli , težave z vidom in neizrazit spomin .

Če je tumor blizu kože ali na območju mehkega tkiva, kot je trebuh, se lahko masa čuti z dotikom.

Možni simptomi benignega tumorja so glede na lokacijo:

Benigni tumorji so lahko dovolj veliki, da jih odkrijejo, še posebej, če so blizu kože. Vendar večina ni dovolj velika, da bi povzročila nelagodje ali bolečino. Lahko jih odstranite, če so. Na primer, lipomi so lahko dovolj veliki, da jih zaznajo, na splošno pa so mehki, premični in neboleči. Nekaj razbarvanja kože se lahko kaže v primeru benignih tumorjev, ki se pojavijo na koži, kot so nevi. Vse, kar je videti nenormalno, mora oceniti zdravnik.

Diagnoza benignih tumorjev

Zdravniki uporabljajo različne tehnike za diagnosticiranje benignih tumorjev. Ključno pri diagnozi je določitev, ali je tumor benigni ali maligni. Samo laboratorijski testi lahko to zanesljivo določijo.

Zdravnik lahko začne z opravljanjem fizičnega pregleda in zbiranjem vaše anamneze. Vprašali vas bodo tudi o simptomih, ki jih imate.

Številni notranji benigni tumorji se odkrijejo in locirajo s slikarskimi testi, vključno z:

Benigni tumorji imajo pogosto vidno mejo zaščitne vrečke, ki zdravnikom pomaga, da jih diagnosticirajo kot benigne. Zdravnik vam lahko odredi tudi krvne preiskave, da preveri prisotnost markerjev raka.

V drugih primerih bodo zdravniki vzeli biopsijo tumorja, da bodo ugotovili, ali je benigni ali maligni. Biopsija bo bolj ali manj invazivna, odvisno od lokacije tumorja. Kožne tumorje je enostavno odstraniti in je potreben le lokalni anestetik, medtem ko bi polipi debelega črevesa potrebovali na primer kolonoskopijo , želodčni tumor pa lahko zahteva endoskopijo .

Zdravljenje benignih tumorjev

Vsi benigni tumorji ne potrebujejo zdravljenja. Če je vaš tumor majhen in ne povzroča nobenih simptomov, vam bo zdravnik morda priporočil pristop k straži in čakanju. V teh primerih je zdravljenje lahko bolj tvegano, kot da ga pustimo tumorju. Nekateri tumorji ne bodo nikoli potrebovali zdravljenja.

Če se zdravnik odloči za zdravljenje, bo specifično zdravljenje odvisno od lokacije tumorja. Lahko ga odstranite iz kozmetičnih razlogov, če se na primer nahaja na obrazu ali vratu. Drugi tumorji, ki prizadenejo organe, živce ali krvne žile, se običajno odstranijo z operacijo, da se preprečijo nadaljnje težave.

Operacija tumorja se pogosto izvaja z uporabo endoskopske tehnike, kar pomeni, da so instrumenti v napravah, podobnih cevi. Ta tehnika zahteva manjše kirurške zareze, če sploh obstajajo, in manj časa celjenja.

Postopki, kot so zgornja endoskopija in kolonoskopija, ne potrebujejo skoraj nobenega časa za okrevanje, čeprav pacienti potrebujejo nekoga, da jih odpelje domov in verjetno prespi preostanek dneva. Biopsije kožnega tumorja trajajo nekaj tednov, da se popolnoma zacelijo in zahtevajo osnovne postopke okrevanja, kot je menjava povoj in ohranitev pokrita. Bolj kot je invazivno zdravljenje, več časa bo potrebnega za okrevanje. Okrevanje po benignem odstranitvi možganskega tumorja na primer lahko traja dlje. Tudi ko ga odstranite, boste morda potrebovali logopedsko terapijo , delovno terapijo ali fizioterapijo za obravnavo težav, ki jih tumor zapusti.

Če operacija ne more varno dostopati do vašega tumorja, vam lahko zdravnik predpiše sevalno terapijo, da zmanjša njegovo velikost ali prepreči, da bi se povečal.

Medtem ko lahko ohranjate zdrav življenjski slog, telesno vadbo in uravnoteženo prehrano lahko preprečite zdravstvene težave, vključno z nekaterimi vrstami rakavih obolenj, ne obstajajo naravna ali alternativna zdravila za benigne tumorje.

Življenje in spopadanje z benignimi tumorji

Številni benigni tumorji lahko ostanejo pri miru, če ne pokažejo simptomov in ne povzročijo zapletov. Prepovedali se boste, da preprosto pazite in pazite na spremembe.

Če vam tumorja ne odstranijo, vas bo zdravnik morda obiskal na rutinskih pregledih ali s slikanjem, da se tumor ne poveča.

Dokler vam tumor ne bo povzročil bolečine ali nelagodja in se ne spreminja ali raste, lahko živite z benignim tumorjem v nedogled.

Kdaj k zdravniku

Medtem ko se bodo številne rasti in tumorji izkazali za benigne, je vedno dobro, da se z zdravnikom dogovorite takoj, ko odkrijete rast ali nove simptome, ki bi lahko kazali na tumor. Sem spadajo kožne poškodbe ali nenavadno videti moli.

Pomembno je tudi, da se posvetujete s svojim zdravnikom, če opazite spremembe v tumorju, ki je bil prej diagnosticiran kot benigni, vključno z rastjo ali spremembo simptomov. Nekatere vrste benignih tumorjev lahko sčasoma postanejo rakave in zgodnje odkrivanje lahko vse spremeni.

Vir: https://www.healthline.com/health/benign#see-your-doctor

Proudly powered by Themelexus.com
Add to cart