Endometrijski rak je vrsta raka maternice, ki se začne v notranji sluznici maternice. Ta obloga se imenuje endometrij.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za rak bo približno 3 od 100 žensk zbolelo za rakom maternice v nekem trenutku svojega življenja. Več kot 80 odstotkov ljudi z materničnim rakom preživi pet let ali dlje po prejemu diagnoze.

Če imate rak endometrija, zgodnja diagnoza in zdravljenje povečuje vaše možnosti za remisijo.

Kakšni so simptomi raka endometrija?

Najpogostejši simptom raka endometrija je nenormalno krvavitev iz nožnice. To lahko vključuje:

 • spremembe dolžine ali jakosti menstruacije
 • vaginalna krvavitev ali pikanje med menstruacijo
 • vaginalna krvavitev po menopavzi

Drugi možni simptomi raka endometrija vključujejo:

 • voden ali krvav izcedek iz nožnice
 • bolečine v spodnjem delu trebuha ali medenici
 • bolečine med seksom

Če opazite katerega koli od teh simptomov, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ti simptomi niso nujno znak resnega stanja, vendar je pomembno, da jih odkrijete.

Nenormalno krvavitev iz nožnice pogosto povzroči menopavza ali druga nerakava stanja. Toda v nekaterih primerih je znak raka endometrija ali drugih vrst ginekološkega raka.

Zdravnik vam lahko pomaga ugotoviti vzrok vaših simptomov in po potrebi priporoči ustrezno zdravljenje.

Katere so stopnje raka endometrija?

Sčasoma se rak endometrija lahko potencialno razširi iz maternice na druge dele telesa.

Rak je razvrščen v štiri stopnje glede na to, koliko je zrasel ali razširil:

 • 1. faza: Rak je prisoten le v maternici.
 • 2. stopnja: Rak je prisoten v maternici in materničnem vratu .
 • 3. stopnja: Rak se je razširil zunaj maternice, vendar ne v rektum ali mehur. Lahko je prisoten v jajcevodih, jajčnikih, nožnici in / ali bližnjih bezgavkah .
 • 4. stopnja: Rak se je razširil zunaj medeničnega območja. Lahko je prisoten v mehurju, danki in / ali oddaljenih tkivih in organih.

Ko ima oseba diagnosticiran rak endometrija, stopnja raka vpliva na možnosti zdravljenja in na dolgoročne napovedi. Endometrijski rak je lažje zdraviti v zgodnjih fazah stanja.

Kako se diagnosticira rak endometrija?

Če se pojavijo simptomi, ki so lahko rak endometrija, se posvetujte s svojim zdravnikom ali ginekologom. Ginekolog je posebna vrsta zdravnika, ki se osredotoča na ženski reproduktivni sistem.

Zdravnik vas bo vprašal o vaših simptomih in zdravstveni anamnezi. Opravili bodo medenični pregled, da bi opazili nepravilnosti v maternici in drugih reproduktivnih organih. Za pregled tumorjev ali drugih nepravilnosti lahko odredijo transvaginalni ultrazvočni pregled .

Ultrazvočni izpit je vrsta slikovnega testa, ki uporablja zvočne valove za ustvarjanje slik notranjosti telesa. Če želite opraviti transvaginalni ultrazvok, vam bo zdravnik ali drug zdravstveni delavec vstavil ultrazvočno sondo v vagino. Ta sonda bo oddala slike na monitor.

Če zdravnik med ultrazvočnim pregledom odkrije nepravilnosti, lahko naroči enega ali več naslednjih testov za odvzem vzorca tkiva za testiranje:

 • Biopsija endometrija: V tem testu vam zdravnik v maternico vstavi tanko prožno cevko skozi maternični vrat. S sesanjem odstranijo majhen košček tkiva iz vašega endometrija skozi cev.
 • Hysteroscopy: V tem postopku vam zdravnik v maternico vstavi tanko prožno cev z optično-optično kamero skozi maternični vrat. Ta endoskop uporabljajo za vizualni pregled vzorcev nepravilnosti in vzorcev biopsije.
 • Dilatacija in kuretaža (D&C): Če rezultati biopsije niso jasni, lahko zdravnik z uporabo D&C zbere še en vzorec tkiva endometrija. Da bi to naredili, vam razširijo maternični vrat in s posebnim orodjem strgajo tkivo iz vašega endometrija.

Po odvzemu vzorca tkiva iz vašega endometrija ga bo zdravnik poslal v laboratorij na testiranje. Laboratorijski strokovnjak bo vzorec pregledal pod mikroskopom, da bi ugotovil, ali vsebuje rakave celice.

Če imate rak endometrija, vam bo zdravnik verjetno naročil dodatne teste, da bo izvedel, ali se je rak razširil. Na primer, lahko naročijo krvne preiskave, rentgenske preiskave ali druge slikovne preiskave.

Kakšna so zdravila za zdravljenje raka endometrija?

Za raka endometrija je na voljo več možnosti zdravljenja. Zdravnikov priporočeni načrt zdravljenja bo odvisen od podtipa in stadija raka, pa tudi od splošnega zdravstvenega stanja in osebnih želja.

Pri vsaki možnosti zdravljenja so možne koristi in tveganja. Zdravnik vam lahko pomaga razumeti morebitne koristi in tveganja vsakega pristopa.

Operacija

Endometrijski rak se pogosto zdravi z vrsto operacije, ki je znana kot histerektomija.

Med histerektomijo kirurg odstrani maternico. Lahko odstranijo tudi jajčnike in jajcevod, pri postopku, ki je znan kot dvostranska salpingo-oohorektomija (BSO). Hysterektomija in BSO se običajno izvajata v isti operaciji.

Če želite izvedeti, ali se je rak razširil, bo kirurg odstranil tudi bližnje bezgavke. To je znano kot disekcija bezgavk ali limfadenektomija.

Če se je rak razširil na druga področja telesa, vam kirurg lahko priporoči dodatne operacije.

Sevalna terapija

Sevalna terapija uporablja visokoenergijske žarke za ubijanje rakavih celic.

Obstajata dve glavni vrsti radioterapije, ki se uporablja za zdravljenje raka endometrija:

 • Terapija zunanjega sevanja : zunanji stroj osredotoča žarke sevanja na maternico zunaj telesa.
 • Notranja radioterapija: Radioaktivni materiali so nameščeni v telesu, v nožnici ali maternici. To je znano tudi kot brahiterapija.

Zdravnik vam lahko priporoči eno ali obe vrsti obsevalne terapije po operaciji. To lahko pomaga ubiti rakave celice, ki bi lahko ostale po operaciji.

V redkih primerih lahko priporočijo sevalno terapijo pred operacijo. To lahko pomaga skrčiti tumorje, da jih boste lažje odstranili.

Če zaradi drugih zdravstvenih stanj ali slabega splošnega zdravstvenega stanja ne morete operativno, vam zdravnik priporoči sevalno terapijo kot glavno zdravljenje.

Kemoterapija

Kemoterapija vključuje uporabo zdravil za ubijanje rakavih celic. Nekatere vrste zdravljenja s kemoterapijo vključujejo eno zdravilo, druge pa kombinacijo zdravil. Glede na vrsto kemoterapije, ki jo prejemate, so zdravila lahko v obliki tabletk ali pa jih dajemo po intravenski (IV) liniji.

Zdravnik vam lahko priporoči kemoterapijo za rak endometrija, ki se je razširil na druge dele telesa. Priporočajo lahko tudi ta način zdravljenja raka endometrija, ki se je vrnil po preteklem zdravljenju.

Hormonska terapija

Hormonska terapija vključuje uporabo hormonov ali zdravil, ki zavirajo delovanje hormonov, za spremembo telesnih ravni hormonov. To lahko pomaga upočasniti rast celic raka endometrija.

Zdravnik vam lahko priporoči hormonsko zdravljenje za rak III ali IV endometrija. Priporočajo ga lahko tudi pri raku endometrija, ki se je vrnil po zdravljenju.

Hormonsko terapijo pogosto kombiniramo s kemoterapijo.

Čustvena podpora

Če imate težave z obvladovanjem raka ali diagnozo zdravljenja, obvestite zdravnika. Ljudje imajo težave pri obvladovanju čustvenih in duševnih učinkov življenja z rakom.

Zdravnik vas lahko napoti na osebno ali spletno skupino za podporo ljudem z rakom. Morda se vam zdi tolažje povezovanje z drugimi, ki doživljajo podobne izkušnje kot vi.

Zdravnik vas lahko za svetovanje napoti tudi k specialistu za duševno zdravje. Terapija ena na ena ali skupinska vam lahko pomaga pri obvladovanju psiholoških in socialnih učinkov življenja z rakom.

Kateri so dejavniki tveganja za rak endometrija?

Tveganje za raka endometrija narašča s starostjo. Večina primerov raka endometrija je diagnosticirana med 45. in 74. letom starosti, poroča Nacionalni inštitut za raka .

Nekaj ​​drugih dejavnikov tveganja lahko tudi poveča tveganje za raka endometrija, vključno z:

 • spremembe ravni spolnih hormonov
 • določena zdravstvena stanja
 • družinska anamneza raka

Ravni hormonov

Estrogen in progesteron sta ženska spolna hormona, ki vplivata na zdravje vašega endometrija. Če se ravnovesje teh hormonov premakne proti zvišani ravni estrogena, to poveča tveganje za nastanek raka endometrija.

Nekateri vidiki vaše zgodovine bolezni lahko vplivajo na raven vaših spolnih hormonov in tveganje za rak endometrija, vključno z:

 • Leta menstruacije: več menstruacije, kot ste jih imeli v življenju, več izpostavljenosti je vaše telo estrogenom. Če ste dobili prvo menstruacijo pred 12 leti ali ste v menopavzi prešli pozno v življenju, boste morda povečali tveganje za raka endometrija.
 • Zgodovina nosečnosti: med nosečnostjo se ravnovesje hormonov premakne proti progesteronu.Če še nikoli niste bili noseči, se vaše možnosti za razvoj raka endometrija povečajo.
 • Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) : Pri tej hormonski motnji je raven estrogena visoka, ravni progesterona pa nenavadno nizke. Če imate PCOS v anamnezi, se vaše možnosti za raka endometrija povečajo.
 • Granuloza celični tumorji: Celični tumorji granuloze so vrsta tumorja jajčnika, ki sprošča estrogen. Če ste imeli enega od teh tumorjev, vam poveča tveganje za raka endometrija.

Nekatere vrste zdravil lahko spremenijo tudi ravnovesje estrogena in progesterona v telesu, vključno z:

 • Nadomestno zdravljenje z estrogenom (ERT): ERT se včasih uporablja za zdravljenje simptomov menopavze. Za razliko od drugih vrst hormonske nadomestne terapije (HRT), ki kombinirajo estrogen in progesteron (progestin), ERT uporablja estrogen samo in poveča tveganje za raka endometrija.
 • Tamoksifan: To zdravilo se uporablja za preprečevanje in zdravljenje nekaterih vrst raka dojke . V maternici lahko deluje kot estrogen in poveča tveganje za raka endometrija.
 • Peroralni kontraceptivi (kontracepcijske tablete): Jemanje kontracepcijskih tablet zmanjšuje tveganje za raka endometrija. Dlje kot jih jemljete, manjše je tveganje za raka endometrija.

Zdravila, ki povečujejo tveganje za raka endometrija, lahko zmanjšajo tveganje za nekatera druga stanja. Nasprotno, zdravila, ki zmanjšujejo tveganje za raka endometrija, lahko povečajo tveganje za nekatera stanja.

Zdravnik vam lahko pomaga pretehtati potencialne koristi in tveganja jemanja različnih zdravil, vključno z ERT, tamoksifanom ali kontracepcijskimi tabletami.

Hiperplazija endometrija

Endometrijska hiperplazija je ne rakavo stanje, pri katerem postane vaš endometrij nenavadno debel. V nekaterih primerih odide sam. V drugih primerih se lahko zdravi s HRT ali operativno.

Če se ne zdravi, se hiperplazija endometrija včasih razvije v raka endometrija.

Najpogostejši simptom hiperplazije endometrija je nenormalno krvavitev iz nožnice.

Debelost

Po podatkih Ameriškega združenja za raka je pri ženskah s prekomerno telesno težo (BMI od 25 do 29,9) dvakrat večja verjetnost, da se bo razvil rak endometrija kot pri ženskah, ki nimajo prekomerne teže. Pri osebah z debelostjo (ITM> 30) je več kot trikrat večja verjetnost, da bodo razvili to vrsto raka.

To lahko odraža učinke telesne maščobe na raven estrogena. Maščobno tkivo lahko pretvori nekatere druge vrste hormonov (androgeni) v estrogen. To lahko poveča raven estrogena v telesu, kar poveča tveganje za raka endometrija.

Sladkorna bolezen

Pri ženskah s sladkorno boleznijo tipa 2 je približno dvakrat večja verjetnost, da bodo zbolele za rakom endometrija kot tiste brez sladkorne bolezni, opozarja Ameriško združenje za rak .

Vendar pa je narava te povezave negotova. Sladkorna bolezen tipa 2 je pogostejša pri ljudeh s prekomerno telesno težo ali debelostjo, kar je tudi dejavnik tveganja za rak endometrija. Visoka stopnja debelosti pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 lahko predstavlja povečano tveganje za raka endometrija.

Zgodovina raka

Bolj verjetno je, da boste razvili rak endometrija, če bi ga imeli drugi člani vaše družine.

Če imate družinsko anamnezo Lynch sindroma, imate tudi večje tveganje za raka endometrija . To stanje povzročajo mutacije v enem ali več genih, ki popravijo določene napake v razvoju celic.

Če imate genetske mutacije, povezane s Lynch sindromom, to močno poveča tveganje za nekatere vrste raka, vključno z rakom debelega črevesa in rakom endometrija. Glede na pregled, objavljen v reviji Genes, od 40 do 60 odstotkov žensk z Lynch sindromom razvije endometrijski rak.

Če ste v preteklosti že imeli rak dojke ali rak jajčnikov , to lahko tudi poveča tveganje za raka endometrija. Nekateri dejavniki tveganja za te vrste raka so enaki. Sevalna terapija na medenici lahko poveča tudi vaše možnosti za razvoj raka endometrija.

Kaj povzroča rak endometrija?

V večini primerov natančen vzrok raka endometrija ni znan. Vendar strokovnjaki verjamejo, da spremembe v ravni estrogena in progesterona v telesu pogosto igrajo pomembno vlogo.

Ko ravni teh spolnih hormonov nihajo, to vpliva na vaš endometrij. Ko se ravnovesje preusmeri na povečano raven estrogena, povzroči, da se celice endometrija razdelijo in razmnožijo.

Če se v celicah endometrija pojavijo določene genetske spremembe, postanejo rak. Te rakave celice hitro rastejo in se razmnožujejo, da tvorijo tumor.

Znanstveniki še vedno preučujejo spremembe, zaradi katerih normalne celice endometrija postanejo rakave celice.

Katere so različne vrste raka endometrija?

American Cancer Society poroča, da je večina primerov raka endometrija adenokarcinomov. Adenokarcinomi so raki, ki se razvijejo iz žleznega tkiva. Najpogostejša oblika adenokarcinoma je endometrioidni rak.

Manj pogoste oblike raka endometrija vključujejo:

 • karcinomarkom maternice (CS)
 • ploščatocelični karcinom
 • karcinom majhnih celic
 • tranzicijski karcinom
 • serozni karcinom

Različne vrste raka endometrija so razvrščene v dve glavni vrsti:

 • Tip 1 ponavadi raste počasi in se ne širi hitro na druga tkiva.
 • Tip 2 je bolj agresiven in se pogosteje širi zunaj maternice.

Rak endometrija tipa 1 je pogostejši od tipa 2. Prav tako jih je lažje zdraviti.

Kako lahko zmanjšate tveganje za raka endometrija?

Nekatere strategije vam lahko pomagajo zmanjšati tveganje za razvoj raka endometrija:

 • Obvladovanje teže: Če imate prekomerno telesno težo ali ste debeli, lahko hujšanje in vzdrževanje izgube teže zmanjšata tveganje za raka endometrija. Potrebnih je več raziskav, da se naučimo, kako izguba teže vpliva na tveganje za raka endometrija.
 • Redno se vadite: Redna telesna aktivnost je povezana z manjšim tveganjem za rak endometrija. Ima tudi številne druge zdravstvene koristi.
 • Poiščite zdravljenje nenormalne krvavitve iz nožnice: Če razvijete nenormalno krvavitev iz nožnice, se posvetujte s svojim zdravnikom. Če krvavitev povzroči hiperplazija endometrija, se posvetujte z zdravnikom o možnostih zdravljenja.
 • Razmislite o prednostih in slabostih hormonske terapije: Če razmišljate o uporabi HRT, se posvetujte s svojim zdravnikom o možnih koristih in tveganjih same uporabe estrogena v primerjavi s kombinacijo estrogena in progesterona (progestin). Pomagajo vam lahko tehtati vsako možnost.
 • O možnih koristih kontraceptivov se posvetujte s svojim zdravnikom: tablete za kontracepcijo in intrauterine pripomočke (IUD) so povezane z zmanjšanim tveganjem za raka endometrija. Zdravnik vam lahko pomaga spoznati morebitne koristi in tveganja uporabe teh kontracepcijskih sredstev.
 • Zdravniku sporočite, če imate anamnezo Lynch sindroma: Če ima vaša družina Lynch sindrom, vam bo zdravnik morda priporočil genetsko testiranje. Če imate Lynch sindrom, bi vas lahko spodbudili, da bi odstranili maternico, jajčnike in jajcevod, da bi preprečili, da bi se rak v teh organih razvil.

Če imate simptome, ki bi lahko bili znak raka endometrija ali drugega ginekološkega stanja, se posvetujte s svojim zdravnikom. Zgodnja diagnoza in zdravljenje lahko pomagata izboljšati vaše dolgoročne napovedi.

Vir: https://www.healthline.com/health/endometrial-cancer#prevention