Vendar pa raziskovalci trdijo, da je skupno tveganje še vedno nizko, možnosti pa se izkažejo tudi po 20 letih

Ženske, ki so pred kratkim rodile, imajo lahko večje tveganje za razvoj raka dojke.

Pretekle raziskave kažejo, da rojstvo zagotavlja zaščitni učinek proti raku dojk, vendar so nove raziskave objavljene v časopisu Anali interne medicine zaupanja vreden vir je zaključil, da lahko razvoj preventivnega učinka traja dve desetletji.

Raziskovalci so analizirali podatke iz 15 raziskav, da so pregledali tveganje za raka dojke v povezavi z nedavnim porodom.

Povedali so, da so ženske, ki so rodile, v primerjavi z ženskami iste starosti, ki nikoli niso imele otrok, imele večje tveganje za nastanek raka dojke.

To tveganje je doseglo vrh v petih letih po porodu pa do 24 let po porodu.

Z dojenjem ni bilo mogoče spremeniti vzorca tveganja.

Toda avtorji študije pravijo, da ženske ne bi smele biti prestrašene zaradi izsledkov študije.

“Splošno tveganje za raka dojke je v reproduktivnih letih majhno in tudi s tem povečanjem je tveganje še vedno majhno pri ženskah, ki so pred kratkim imele otroke,” je dejala Hazel Nichols, doktorica znanosti, avtorica študije in članica Univerze v Severni Karolini Lineberger (Center za raka).

„Tveganja za raka dojke ne določa sam en dejavnik. Potrebujemo orodja, s katerimi lahko ženskam in izvajalcem pomagamo pri iskanju informacij iz celotne zgodovine ženske: o njeni starosti, o družinski strukturi, o tem, ali so drugi v njeni družini imeli raka na dojki, o njenem življenjskem slogu, da bi lažje sprejemali odločitve o tem, kdaj začeti sodelovati v programih mamografskih pregledov, “Je rekla.

Rak dojke je pogostejši pri starejših ženskah, pri čemer je 80 odstotkov diagnoz raka dojke v ZDA pri ženskah, starih 50 ali več let. Povprečna starost diagnoze je 62 let.

Obstajajo tudi druge študije, ki kažejo povečano tveganje za raka dojk za mlade ženske po porodu. Vendar te študije niso imele dostopa do dodatnih informacij o dejavnikih, ki lahko vplivajo na to tveganje, na primer v družinski anamnezi raka dojke ali o tem, ali ženska doji.

Številke študije

V nedavni študiji so raziskovalci lahko vzeli podatke iz številnih raziskav, v katere je bilo vključenih skoraj 900.000 žensk.

Raziskovalci so poleg preučevanja tveganja za raka dojke po porodu preučili tudi, ali dojenje ali družinska anamneza raka dojke vpliva.

Pokazalo se je, da je povečano tveganje za raka dojke po porodu večje pri ženskah, ki so rodile večje, so imele družinsko anamnezo raka dojk in so bile starejše, ko so prvič rodile.

Ta vzorec je bil enak za ženske, ki dojijo, in za tiste, ki ne.

Nosečnice s temi dejavniki tveganja, na primer [tiste, ki so] starejše ali [imajo] družinsko anamnezo, imajo lahko koristi od natančnejšega nadzora s pogostejšimi kliničnimi pregledi dojk in nižjega praga za slikanje ali vzorčenje tkiv, če se ugotovi masa prsi. Narediti je treba nadaljnje študije za razvoj in oceno protokolov za nadzor dojk pri nosečnicah z večjim tveganjem, “je za Healthline povedala dr. Allison Kurian, direktorica programa za žensko klinično genetiko raka na Medicinski fakulteti na univerzi Stanford v Kaliforniji.

Čeprav se je tveganje za rak dojke po nosečnosti povečalo za ženske, je skupno tveganje za raka dojke v tej skupini še vedno nizko.

Raziskovalci so ugotovili, da je bilo pri ženskah, starih od 41 do 45 let, na vsakih 100.000 žensk, ki so rodile v prejšnjih treh do sedmih letih, še 41 primerov, v primerjavi z ženskami, ki niso imele otrok.

Pri ženskah, starih 50 in več, je bilo 247 diagnoz raka dojke na vsakih 100.000 žensk, ki so pred kratkim rodile.

Ugotovitve niso bile dosledne za vse mlade ženske.

Tveganje za raka dojke je bilo večje pri ženskah, ki so rodile svojega prvega otroka po 35. letu. Ženske, ki so imele svojega prvega otroka pred 25. letom, po nedavnem porodu niso povečale tveganja za nastanek raka dojke.

„Zdaj začenjamo razumeti, da imajo lahko dejavniki tveganja, kot je porod pri ženskah različne povezave s tveganjem za rak dojke. To pomeni, da je pomembno, da razmislimo o različnih življenjskih fazah in specifičnih vrstah raka dojke, ko preučujemo spremembe tveganja za raka dojke sčasoma, “je dejal Nichols.

Kako lahko informacije pomagajo

Nichols trdi, da bi bili izsledki študije lahko koristni pri razvoju modelov napovedovanja tveganja za raka dojke in tudi pomagajo klinikam pri sprejemanju boljših odločitev za presejalne bolnike.

Doktorka Deanna Attai, docentka klinike na kalifornijski univerzi v Los Angelesu David Geffen School of Medicine, je dejala, da ženske zaradi ugotovitev študije ne bi smele skrbeti, vendar naj se o morebitnih spremembah dojk pogovorijo s svojim zdravnikom.

“Mislim, da ta študija ne bi smela ženskam odvrniti, da bi ustanovili družino, če želijo imeti otroke, avtorji pa niso priporočili izboljšanega pregleda raka dojke za noseče ženske. Oceniti je treba vsako novo ugotovitev ali spremembo dojk, ne glede na to, ali ima ženska otroke ali ne, “je dejala.

Kurian je dejal, da je to dober opomin na pomen rednih samopregledov dojk.

“Obseg povečanega tveganja za posamezno žensko je majhen, zato mislim, da žensk ni treba skrbeti. Vendar menim, da je samopregled dojk enkrat mesečno dobra ideja za vse ženske. Ko nosečnice in ženske po porodu obiščejo svoje klinike zaradi rutinskih pregledov, je primerno opraviti klinični pregled dojk. In če ženska kdaj opazi otrdlino v prsih, bi morala nemudoma poiskati zdravniško pomoč, “je dejala.