Genitalni herpes

Genitalni herpes povzroča okužba z virusom herpes simpleks.

Virus herpes simpleks lahko povzroča tudi herpes na ustnicah. Prenaša se s tesnim stikom z okuženo kožo ali sluznico, med poljubljanjem, med genitalnimi ali oralnimi spolnimi odnosi. Genitalni herpes je pogostejši pri ženskah, saj je njihovo spolovilo bolj toplo in vlažno od moškega.

KAJ SE ZGODI S HSV PO OKUŽBI?

Virus herpes simpleks po okužbi doživljenjsko ostane v telesu. V neaktivni obliki se običajno naseli v živčnih celicah v ledvenem predelu. Pri ponovni aktivaciji pa se virus po živcu vrne na prvotno vstopno mesto na koži in lahko povzroči nastanek herpetičnih sprememb. Do ponovnih izbruhov okužbe s HSV ne pride pri vseh okuženih osebah. Pri nekaterih se pojavljajo občasni, pri drugih pa so izbruhi herpetične okužbe pogosti. Običajno je prva okužba s HSV najhujša. Virus herpes simpleks je zelo nalezljiv. če ima eden od partnerjev svež mehurček, obstaja velika verjetnost, da se okužba prenese.

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

– Koža spolovila postane zelo občutljiva za dotik.
– Na prizadetem mestu se pojavi občutek srbenja, bolečine ali draženja.
– Splošno slabo počutje.
– Glavobol.
– Bolečine v mišicah in sklepih. Lahko se pojavijo tudi bolečine, ki sevajo v spodnje okončine.
– Dimeljske bezgavke se lahko povečajo.
– Boleče odvajanje seča.
– Nekaj ur po pojavu srbečice oziroma bolečine se pojavijo mehurčki, ki se večajo. Po dveh do treh dneh mehurčki počijo, na njihovem mestu pa ostanejo boleče razjede.
– Razjede se zacelijo s krastami, celjenje traja dva do tri tedne.

»Vir: dr. Miriam Stoppard – Zdravstveni vodnik za vso družino«, prevod: Mateja Pirš, Barbara Krevel, Martin Kocjan, Sabina Lodrant, Senja Požar, Liza Grčar, Marjeta Koren, Mladinska knjiga Založba, leto objave 22.02.2007.