Genitalne bradavice

Genitalne bradavice povzročajo človeški papiloma virusi.

Pojavijo se lahko ob vstopu v nožnico, okoli zadnjika in na penisu. Običajno se prenašajo s spolnimi odnosi. Lahko so majhne in nemoteče, lahko pa se močno razrastejo in imajo cvetačast videz. Bradavice so lahko povsem neopazne – pri moškem na primer znotraj sečnice, pri ženski pa znotraj nožnice. Od okužbe do pojava bradavic lahko mine veliko časa, tudi do 18 mesecev, zato ni nujno, da vas je okužil trenutni spolni partner. Bradavice se prenašajo s tesnim stikom kože z okuženo kožo. Če ste imeli spolni stik z osebo z genitalnimi bradavicami, je možno, da se bodo pojavile tudi  pri vas, ni pa nujno. Kot pri vseh drugih okužbah ima pomembno vlogo posameznikov imunski sistem.

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

– Genitalne bradavice se lahko pojavijo posamično ali v skupinah. Posameznik ima lahko le eno bradavico, lahko pa jih ima več deset.
– Občasno lahko povzročajo blago srbečico, sicer pa so neboleče.
– Pogosto ne povzročajo težav, lahko so povsem neopazne.
– Pri ženskah lahko bradavice nastanejo v nožnici. Virusi lahko povzročijo okužbo v materničnem vratu. Povzročijo lahko blage krvavitve, redkeje pa neobičajen izcedek iz nožnice.
– Pri moških lahko bradavice na mošnji ali penisu spominjajo na bradavice na rokah.
– Pod kožico na glavici penisa in v predelu zadnjika so bradavice običajno belkastorožnate barve.

»Vir: dr. Miriam Stoppard – Zdravstveni vodnik za vso družino«, prevod: Mateja Pirš, Barbara Krevel, Martin Kocjan, Sabina Lodrant, Senja Požar, Liza Grčar, Marjeta Koren, Mladinska knjiga Založba, leto objave 22.02.2007.