Epilepsija

Epilepsija je ena izmed najpogostnejših nevroloških bolezni.

Večina epilepsij se začne v otroški dobi. Prvi epileptični napad v odrasli dobi lahko kaže na drugo bolezen (možganski tumor). 

KAJ JO POVZROČA?

Epilepsija je motnja, ki občasno povzroča krče, kadar so električni impulzi v možganih nepravilni. Ponavadi se razvije pri otrocih, je bolj pogosta v nekaterih družinah in se velikokrat s starostjo izboljša ali celo izzveni. Približno 3 do 5 odstotkov otrok do starosti šestih let ima enkrat krče, ki večinoma niso nevarni. Večinoma se pojavijo po povišani telesni temperaturi zaradi virusnega obolenja.

KAKŠNE OBLIKE POZNAMO?

Epileptične krče delimo na dve obliki glede na to, kolikšen del možganov je prizadet. Med splošnimi ali generaliziranimi krči je povečana električna aktivnost v vseh delih možganov, pri delnih ali parcialnih pa je povečana le v delu možganovine. Generalizirane krče lahko razdelimo še v napade tipa grand mal, kjer krčem sledi obdobje zaspanosti, ali napade tipa petit mal, za katere so značilne absence.

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

KRČI GRAND MAL

– Pred napadi se lahko pojavljajo opozorilni znaki v obliki aure, ki traja nekaj sekund in je lahko občutek nelagodja, poseben vonj, okus ali občutek deja vu.
– V prvih tridesetih sekundah po začetku krčev telo ponavadi otrpne, dihanje postane neenakomerno, nato pa se vokončinah in trupu pojavijo krči.
– Nekontrolirano mokrenje, pene na ustih. Zavest se povrne po koncu krčev, dihanje postane normalno, mišice se sprostijo.

Zmedenost in izguba orientacije lahko vztrajata še nekaj ur po epileptičnem napadu. Lahko se razvije glavobol. Bolnik se napada ponavadi ne spomni. Epileptični status je redek, vendar zelo resen zaplet zaradi nezdravljene epilepsije.Napadi grand mal se ponavljajo, ne da bi se bolnik med njimi ovedel. Epileptični status je nujno stanje, ki zahteva takojšnjo obravnavo v bolnišnici.

ABSENCE

– Absenca je kratka izguba zavesti, kjer za 5 do 30 sekund nastopi izguba stika z okolico.
– Oči lahko ostanejo odprte, otrok se zazre v daljavo. 
– Ker so padci ali nenavadni gibi med absencami zelo redki, jih pogosto spregledamo ali imamo za sanjarjenje.
– Če so absence dovolj pogoste, lahko vplivajo na učni uspeh.

»Vir: dr. Miriam Stoppard – Zdravstveni vodnik za vso družino«, prevod: Mateja Pirš, Barbara Krevel, Martin Kocjan, Sabina Lodrant, Senja Požar, Liza Grčar, Marjeta Koren, Mladinska knjiga Založba, leto objave 22.02.2007.