Endometrioza

Endometrioza se kaže s prisotnotjo tkiva maternične sluznice zunaj maternične votline.

Vzrok za pojav bolezni ni jasen. Ena od možnosti je, da se lahko celice iz maternične sluznice prek jajcevodov razlivajo v trebušno votlino in se ugnezdijo na jajčnike, črevo, sečni mehur in drugje v mali medenici. Takšna maternična sluznica se povsem normalno odziva na hormonske spremembe, do katerih prihaja med menstrualnim ciklom. Hkrati z menstrualno krvavitvijo se pojavi tudi krvavitev v endometrijska žarišča, od koder kri ne more odteči. Posledica so pojav značilnih cist in prirastlin oziroma brazgotinjenja. Ciste nabreknejo in postanejo občutljive za pritisk. Posledično lahko pride do povečanja jajčnika. Okoli cist nastanejo prirastline, ki lahko ovirajo ovulacijo in s tem zanositev. 

KAKŠNI SO SIMPTOMI?

– Močne ali nenormalne menstrualne krvavitve.

– Huda bolečina v trebuhu in mali medenici, ki pogosto vodi v boleče spolne odnose.

– Hude krčevite bolečine, ki se pričnejo pred pričakovanim začetkom menstruacije, trajajo ves čas menstruacije in se nato postopoma poležejo.

– Bolečina v predelu sečnega mehurja ali črevesa, lahko se pojavi tudi odvajanje tekočega blata.

»Vir: dr. Miriam Stoppard – Zdravstveni vodnik za vso družino«, prevod: Mateja Pirš, Barbara Krevel, Martin Kocjan, Sabina Lodrant, Senja Požar, Liza Grčar, Marjeta Koren, Mladinska knjiga Založba, leto objave 22.02.2007.