Rak dojke

Če se o raku dojke podučite, imate več možnosti, da se bolezni izognete oziroma jo premagate.

Tveganje lahko zmanjšate, če poznate ukrepe, s katerimi ga preprečujemo. Tako se lahko odločite za otroka pred 30.  letom, vzdržujete običajno telesno težo in se izogibate alkoholnim pijačam. Priporočljivo je tudi redno uživanje sadja in zelenjave. Pravočasno odkritje raka dojke in postavitev diagnoze sta pomembna za uspešno zdravljenje in dolgoročno napoved poteka bolezni.

Pomembno je tudi, da veste, da obstajajo različne oblike raka dojke, ki se med seboj razlikujejo po sposobnosti preraščanja v zdravo tkivo in razsoja bolezni.

Večina tumorjev dojke ni rakavih, običajno so nenevarni, benigni tumorji, kar pomeni, da ne pride do neobvladanega razraščanja tkiva. Takšni tumorji ne ogrožajo življenja. Celice rakavih tumorjev pa se neobvladano razraščajo in vdirajo v druga tkiva. Rak se širi iz mesta, kjer je vzniknil, v bližnjo okolico, lahko pa nastanejo tudi oddaljeni zasevki. Rak se pogosto najprej širi v področne bezgavke, pri dojkah pazdušne, ki se posledično povečajo. Možno je tudi širjenje
v bezgavke pod prsnico in nad ključnico.

Na vsako zatrdlino, za katero se izkaže, da je rakava, odkrijejo približno osem zatrdlin, ki so benigne in neškodljive.

»Vir: dr. Miriam Stoppard – Zdravstveni vodnik za vso družino«, prevod: Mateja Pirš, Barbara Krevel, Martin Kocjan, Sabina Lodrant, Senja Požar, Liza Grčar, Marjeta Koren, Mladinska knjiga Založba, leto objave 22.02.2007.

Proudly powered by Themelexus.com
Add to cart