Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis se lahko razvije, če pride škodljiva snov neposredno v stik s kožo.

Poznamo dve glavni obliki kontaktnega dermatitisa: iritantni kontaktni dermatitis in alergični kontaktni dermatitis.
Iritantni kontaktni dermatitis je zelo pogosta kožna bolezen, ki se pri številnih ljudeh razvije v različnih življenjskih obdobjih. Nastane zaradi stika s škodljivimi dejavniki, ki poškodujejo zunanje plasti kože, največkrat so prizadete roke. Do njegovega razvoja pride pri ponavljajoči se izpostavljenosti blago dražečim snovem, kot so voda in detergenti. Običajno se bolezen najprej pokaže z luščenjem, rdečino in občutkom pečenja ali zbadanja. Če dermatitisa ne zdravimo, lahko postane trdovraten. Poškodovana koža izgubi svojo varovalno funkcijo, poleg tega postane še bolj občutljiva.

Alergični kontaktni dermatitis je redkejši od iritantnega in je posledica podedovanega nagnjenja. Imunski sistem se odziva na določeno snov, alergen, zaradi česar je koža za to snov preobčutljiva.Ne pokaže se že ob rojstvu, ampak se razvije pozneje,običajno v odrasli dobi.
Oseba lahko trpi zaradi več različnih oblik dermatitisa

»Vir: dr. Miriam Stoppard – Zdravstveni vodnik za vso družino«, prevod: Mateja Pirš, Barbara Krevel, Martin Kocjan, Sabina Lodrant, Senja Požar, Liza Grčar, Marjeta Koren, Mladinska knjiga Založba, leto objave 22.02.2007.